Jouw gezondheidsdoelen voor 2021

Jouw gezondheidsdoelen voor 2021

Jouw gezondheidsdoelen voor 2021 

Het afgelopen jaar was een bizar jaar. Van COVID19, thuiswerken tot een volledige Lock down. We hebben enorm veel stressfactoren meegemaakt. Laten we niet terugkijken, maar vooruit. We worden er alleen maar sterker van. Onze gezondheid is belangrijk, daar moeten we goed voor zorgen.

De lente is eigenlijk al begonnen, al zag dat er afgelopen zaterdag niet zo uit met die grote hagelstenen. Heb jij jouw gezondheidsdoelen al vastgesteld?

Wij hebben er een aantal voor jou op papier gezet.

Doel 1. Stel doelen om jouw gezondheid te verbeteren

Zorg dat jouw doelen realistisch en haalbaar zijn. Ze moeten jouw gezondheid verbeteren en je niet nog meer stress opleveren.

Doel 2. Verbeter jouw eetgewoontes

Een uitgebalanceerd dieet helpt jouw gezondheid en welzijn te verbeteren. Hierdoor stijgt jouw energieniveau en verminderen de risico’s op hartziekten en beroertes op de lange termijn. “Eat a rainbow”. Zorg voor een goed ontbijt en sla geen maaltijden over.

Het bijhouden van een eetdagboek kan tevens helpen om eventuele voedselallergieën en of -toleranties te achterhalen.

Doel 3. Begrijp en controleer jouw stemmingen

Het monitoren en begrijpen van jouw stemmingswisselingen is belangrijk. De zogenaamde moodswings. Kijk naar de grote schommelingen en dips. Niemand loopt dagelijks fluitend door het leven, je hoeft je niet elke dag geweldig te voelen. Het bijhouden van veranderingen in je stemming kan je helpen om je gevoelens te begrijpen en patronen in je stemming te herkennen.

Doel 4. Zorg voor voldoende nachtrust

We weten allemaal welke effecten een slechte nachtrust kan hebben op je dag. Niets is vervelender dan slecht slapen. Kom je niet aan de aanbevolen zeven tot negen uur slaap per nacht, probeer dan manieren te vinden om dit te verbeteren. Stress kan een oorzaak zijn van jouw slaaptekort. Probeer een bepaald ritme op te bouwen voor het slapen gaan. Denk aan yoga, ademhalingsoefeningen, een warm bad of massage. En leg op tijd je mobiel weg. Lees een boek voor het slapen gaan.

Helpt dit allemaal niet? Doe dan een stresstest. Deze meet jouw hormonen die stress gerelateerd zijn, namelijk cortisol en melatonine.

Doel 5. Beweeg minimaal 30 minuten per dag

Als je een zittend beroep hebt en nu ook nog eens veel thuiswerkt, is dit makkelijk gezegd. Toch is het belangrijk om iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen. Actief blijven, verhoogt jouw energieniveau, verbetert jouw stemming, houdt jouw gewicht onder controle en bevordert je slaap.

Doel 6. Doe aan mindfulness

Mindfulness kan helpen jouw stress te verlichten. Er bestaan diverse apps die je hierbij kunnen helpen. Zij richten zich op een juiste ademhaling en het meer bewust worden van jezelf. Pak even zo’n rustmoment.

Doel 7. Ruim je huis op

Is dit een gezondheidsdoel? Jazeker. Opruimen zorgt voor een nieuw begin. Je voelt je lekkerder en gezonder in een opgeruimd huis dan wanneer het een troep is. Bovendien zorgt een schoon huis voor minder allergische reacties op bijvoorbeeld stof en huidschilfers.

Doel 8. Zorg voor gezonde darmen

In jouw darmen zitten wel 100 biljoen bacteriën. Zij zorgen voor de vitale functies in jouw lichaam. Om de gezonde bacteriën in jouw darmen te voeden, is een voedingspatroon vol voedingsvezels en pre-biotica belangrijk. Deze zijn vaak te vinden in natuurlijke, plantaardige voedingsmiddelen. Verzorg je darmen goed, want dit kan jouw algehele gezondheid bevorderen.

Doel 9. Drink voldoende water

Uitdroging kan jouw energieniveau verlagen en jouw hersenfunctie beïnvloeden. Drink elke dag dus voldoende water. Wat is dan voldoende? 15,5 kopjes voor mannen en 11,5 kopjes voor vrouwen. Drink je voldoende, dan bevordert dit ook een gezonde stoelgang, huid en nierfunctie.

Doel 10. Let op met suiker

Beperk de inname van toegevoegde suikers, zowel in jouw eten als drinken. Toegevoegde suikers kunnen namelijk bijdragen aan een verhoogd risico op bepaalde chronische ziekten zoals obesitas, hartaandoeningen en diabetes. Verwijder of beperk tijdelijk suiker uit je voeding. Let daarbij dan op volwaardige voeding zoals fruit, groenten, mager vlees, vis, noten en onbewerkte voedingsmiddelen.

Doel 11. Maak tijd voor jezelf

Het is belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen. Plan bewust ‘verwenmomenten’ thuis in. Denk hierbij aan een activiteit die je leuk vindt, die je gezondheid ten goede komt. Maak tijd voor een hobby.

Doel 12. Ga elke dag naar buiten

Bewegen in de buitenlucht is goed voor jouw gezondheid. Je humeur verbetert en je krijgt meer energie. Bovendien zorgt de zon voor het aanmaken van vitamine D. Geniet elke dag van een frisse neus.

Doel 13. Verbeter je gezondheid op jouw werk

We brengen veel tijd door achter ons bureau, starend naar een scherm. We eten zelfs iets makkelijks achter ons bureau. Zorg dat je gezonde snacks meeneemt en diverse pauzes inlast gedurende de dag zodat je ook van je scherm los komt.

Doel 14. Plan gezondheidscheck-ins

Maak aan het begin van het jaar afspraken voor diverse gezondheidscontroles, zoals je halfjaarlijkse tandarts controle. Maar denk ook aan andere gezondheidscontroles, zoals vitamine D en darmen.

Belangrijk als je doelen stelt, is dat ze ook daadwerkelijk voor jouw lichaam werken.

Wij helpen jou graag met een gezonde levensstijl.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?