Het belang van gezonde voeding bij kinderen

Het belang van gezonde voeding bij kinderen

Het belang van gezonde voeding bij kinderen 

Onlangs las ik een artikel waar ik toch wel van schrok. Even van moest slikken. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat als kinderen te veel vet en suiker eten, dit hun microbioom voor altijd kan veranderen. Ook bij wie op latere leeftijd gezonder gaat eten. Het microbioom is dan blijvend beschadigd.

Dat kinderen te veel suikers binnenkrijgen, dat wisten we eigenlijk al. Al die kinderkoeken die er zo leuk uit zien, maar enorm veel vetten en suikers bevatten. Ze ogen zo leuk en ze zijn zo lekker. Maar helaas zijn ze niet zo gezond.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat kinderen die veel vetten en suikers eten, een lager aantal en minder diversiteit aan darmbacteriën hebben.

Darmflora

Het microbioom is de verzameling van alle bacteriën in jouw darmen. Het microbioom speelt een belangrijke rol bij jouw gezondheid. In een gezond lichaam is er een evenwicht tussen schadelijke en nuttige bacteriën. Wordt het evenwicht verstoord, dan ben je vatbaarder voor ziekten.

Je bent wat je eet.

Gezonde voeding

Vroeger werd je doodgegooid met de schijf van vijf. Uit iedere taartpunt moest jouw voeding iets bevatten. Mijn dochter kreeg onlangs een natuurkundetoets en daar kwam deze ook weer naar voren. Ik vroeg me toen af, eten we eigenlijk nog wel gezond?

Als je veel vetten en suikers eet, tast dit jouw darmflora aan. De hoeveelheid bacteriën die helpt bij de stofwisseling van koolhydraten vermindert dan.

Minder energie

Bovengenoemde bacteriën zorgen ook voor jouw energieniveau. Als de hoeveelheid bacteriën vermindert, daalt jouw energielevel. Dat kinderen buiten spelen, is zo belangrijk. Lekker sporten. Heb je minder energie, dan beweeg je minder en heb je op latere leeftijd ook weer meer kans op obesitas.

Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je als kind at.

Het is belangrijk dat je jouw kinderen van jongs af aan al leert wat gezonde voeding is. Pas op met suikers en vetten. Snoep niet de hele dag door. En tuurlijk, een patatje op zijn tijd kan echt geen kwaad. Lees ook ons blog over chronische buikpijn bij kinderen.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?