5 tips om een legionellabesmetting te voorkomen

5 tips om een legionellabesmetting te voorkomen

5 tips om een legionellabesmetting te voorkomen 

Het drinkwater in Nederland wordt goed gecontroleerd en is over het algemeen veilig te noemen. De kans dat je thuis ziek wordt door een legionellabacterie is klein.

Je wordt niet ziek van het drinken van besmet water, maar van het inademen ervan. Een legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Komt dit water in kleine druppeltjes (nevel) in de lucht, dan kun je de legionellabacterie inademen en dus besmet raken. Soms leidt een besmetting tot een ernstige longontsteking, ook wel veteranenziekte genoemd.

Hoe kun je besmet raken?

Je raakt niet besmet door het drinken van water, maar door het inademen ervan. Denk dan aan:

  • Door sproeiers van hogedrukspuiten, fonteinen en douches.
  • Damp uit bubbelbaden.
  • Sproeien van je tuin.
  • Door luchtbevochtigers die water vernevelen.

Tips om een legionellabesmetting te voorkomen

Tip 1.

Heb jij de tuin gesproeid? Laat jouw tuinslang en hoge drukspuit na gebruik goed leeglopen. Zorg dat er geen water in blijft staan.

Tip 2.

Stel jouw boiler of combiketel af op de juiste temperatuur. (op minimaal 60 graden)

Tip 3.

Kom je terug van vakantie, laat alle kranen even goed doorlopen. Vergeet je douche daarbij niet. Ontkalk de douche ook regelmatig.

Tip 4.

Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Gebruik je ze langer dan een week niet, laat er dan geen water in staan. Voorbeelden hiervan zijn sproeiende speelapparaten voor je kinderen of het bubbelbad. Maak deze regelmatig schoon.

Tip 5.

Heb je een apneu-apparaat of luchtbevochtiger, ververs het water dan dagelijks. Gebruik ook afgekoeld gekookt water en niet gewoon standaard water uit de kraan. Belangrijk is om ook het reservoir regelmatig te reinigen en te ontsmetten. Zo heb je ook langer plezier van je apparaat en verklein je de kans op besmetting.

Legionella test

Heb je enige tijd geen gebruik gemaakt van jouw airconditioning of ben je een paar weken niet thuis geweest, laat jouw kraan dan enige tijd lopen met heet water.

Twijfel je dan nog, dan is het goed om een legionella thuistest te doen. Bij twijfel of jouw drinkwater besmet is, adviseren wij om eelegionella test te doen. Deze test kun je eenvoudig en snel vanuit huis doen. Het gaat hier om het simpel afnemen van een drinkwatermonster. De uitslag is 100% betrouwbaar.

Meten is weten.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?