De meeste Nederlanders halen de 100 jaar niet. De gemiddelde levensverwachting was in 2020 79,7 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. Hoe komt het dat sommige mensen dan wel 100 of zelfs ouder worden? Uit onderzoek is gebleken dat dit wellicht te maken kan hebben met jouw darmflora.
Genetisch bepaald of niet
Je vraagt je af of het ligt aan iemands genen of leefwijze. De oma van mijn man is 102 jaar geworden. Ik vraag me dan wel eens af, wat deed zij anders dan ik nu doe? At ze anders, drink ze niet, rookte te niet, slikte ze veel voedingssupplementen, bewoog ze veel of was er wellicht iets anders waardoor ze zo’n hoge leeftijd heeft bereikt?
Vaak wordt gedacht dat we alles uit onze genen kunnen aflezen. Maar wist jij, dat jouw genen maar voor 30% bepalen hoe oud je wordt?
Gezonde levensstijl
Wat bepaalt dan de andere 70%? Gebleken is dat omgevingsfactoren een enorme invloed kunnen hebben op onze levensverwachting. Denk aan gezonde voeding, dieet, relaties en dus ook jouw darmbacteriën. Studies hebben aangetoond dat een aanpassing in jouw voeding al na enkele dagen tot veranderingen in jouw darmen kan leiden. Lees ons blog 7 tips om jouw microbioom blij te maken.
Jouw darmbacteriën
Uit een onderzoek, gedaan onder 100 jarigen, is gebleken dat deze mensen een specifieke grote diversiteit aan darmbacteriën hebben. Deze bacteriën zorgen er waarschijnlijk voor dat infecties en andere risicofactoren geen kans krijgen. Wat opvalt, is dat onder mensen die 100 jaar of ouder worden, je minder leeftijdsgebonden ziektes ziet zoals diabetes. Ons darmmicrobioom speelt hierbij een rol.
Darmonderzoek
De microbioom testen van Yours Health Test geven jou inzicht in de samenstelling van de verschillende micro-organismen in je darm. Door het darmmicrobioom volledig in kaart te brengen, kan dus worden bepaald of er mogelijk een licht verhoogd, dan wel een verhoogd risico aanwezig is op het ontstaan van diverse aandoeningen. Of dat een reeds bestaande aandoening (mede) is veroorzaakt door een disbalans in het microbioom.
Op de website van de Maag Lever Darm Stichting vind je ook een mooie video waarin de essentie van het darmmicrobioom wordt uitgelegd.