Glyfosaat, ziek van een lekker wijntje

Glyfosaat, ziek van een lekker wijntje

Glyfosaat, ziek van een lekker wijntje 

Het zou je maar gebeuren. Je hebt heerlijk met vrienden een wijntje gedronken en een paar dagen later ben je zo beroerd als een hond. Hoe kan dat nu? Een kater? Iets verkeerds gegeten? Dat zijn de eerste dingen waar je aan denkt. Dat jij wellicht door je wijntje vergiftigd bent, daar denk je helemaal niet aan.

Wat is glyfosaat?

Glyfosaat is een onkruidbestrijdingsmiddel. Het doodt of beschadigt de gewassen waarmee het in aanraking komt.

Naast alcohol is dit één van de meest belastende stoffen voor jouw lever en darmmicrobioom.

Via bespoten voedsel komt het in jouw darmen. Dit middel is vooral gevaarlijk voor baby’s en jonge kinderen.

Gevaren glyfosaat

Uit onderzoeken is gebleken dat glyfosaat een sterke antibiotische werking heeft op jouw lichaamseigen, beschermende bacteriën in jouw darmen. Verminderen deze darmbacteriën, dan vermindert jouw afweer tegen ziekmakende bacteriën, zoals Salmonella en Clostridium. Beide bacteriën zijn resistent voor glyfosaat. Dat wil zeggen, als jouw darmbacteriën verminderen, dan kunnen deze ziekmakende bacteriën lekker hun gang gaan en jouw darmflora verstoren.

Maar glyfosaat kan nog grotere gevolgen hebben. Over de gevaren ervan is veel discussie gaande. Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat het kankerverwekkend kan zijn, de ziekte van Parkinson kan veroorzaken of zorgen voor een hormoonverstoring. Er zijn ook onderzoeken op ratten waarbij is vastgesteld dat een zeer lage dosis al kan leiden tot veranderingen in de stofwisseling, zoals bij leververvetting.

Wist je dat er tevens een verband bestaat tussen glyfosaat en de duur van jouw zwangerschap?

Glyfosaat in jouw drinkwater

De regels voor het gebruik van glyfosaat zijn best bijzonder. Als consument mag je dit middel gewoon gebruiken in jouw (moes)tuin en boeren en telers mogen dit product ook gebruiken. Maar een hovenier mag producten waar dit in zit juist niet gebruiken. Snap jij het nog?

Maatregelen

Vanuit de overheid wordt gelukkig de laatste tijd wel vaker gevraagd om naar alternatieven hiervoor te kijken. Greenpeace zet zich al jaren in om glyfosaat te verbieden.

Er is gelukkig ook goed nieuws. Hoewel er nog altijd glyfosfaat in het oppervlaktewater zit, is de hoeveelheid daarvan, i.v.m. een aantal jaren geleden, wel afgenomen.

Dit hebben we voornamelijk te danken aan partijen binnen en buiten de landbouw die zich hiertegen inzetten.

Wist jij dat als jij een product met glyfosaat gebruikt en het gaat regenen, die makkelijk in de grond dus in jouw drinkwater terecht komt?

Hoe komt glyfosaat in jouw wijntje?

Glyfosaat komt niet alleen makkelijk in jouw drinkwater, maar ook in andere voedingsmiddelen. Toxicologen onderzoeken al jaren wat de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen betekent voor de gezondheid van mens, dier maar ook voor het milieu.

Doordat gewassen, groente en fruit besproeid worden met bestrijdingsmiddelen waar glyfosaat in zit, kan dit dus in jouw heerlijke wijntje terecht komen. Maar niet alleen in dat wijntje, ook in tarwebrood, bagels, eieren, koffiecreamer en allerlei ontbijtproducten komt glyfosaat voor. Voornamelijk omdat je als consument hier niet op let en je niet elk etiket van voor naar achteren leest.

Glyfosaat test

Eet jij veel bewerkt voedsel en heb je o.a. darmklachten, diabetes of hart- en vaatziekten, dan kan het verstandig zijn om een glyfosaat test te doen. Het kan zijn dan je ongemerkt teveel glyfosaat binnen hebt gekregen. Wees er op tijd bij, want dit kan op lange termijn schadelijk zijn voor jouw gezondheid.

Onderschat het gebruik van glyfosaat en verwante residuen in voedsel, bodem en water niet.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?