Al jaren is men bezig met onderzoek naar het verband tussen onze darmen en onze algehele gezondheid. Als je een stuk chocolade eet, voel je even een fijn moment. Heb je heel vet gegeten, dan kun je daar neerslachtig van worden. Uit onderzoek is nu gebleken dat mensen die zich niet zo happy voelen en/of depressief zijn, bepaalde darmbacteriën missen.
In jouw darmen helpen een legio aan bacteriën jou met je spijsvertering.
Jouw darmen, je tweede brein
In principe leg je niet meteen een link tussen een depressie en microbioom. Niets is minder waar. Jouw hersenen en darmen zijn wederzijdse grote vrienden. Heb jij een chronische ontsteking aan je darmwand, dan kun je last krijgen van een depressie, die weer gerelateerd is aan jouw hersenen. Een specialist kijkt vaak bij psychische klachten, zoals ADHD, slaapstoornissen en depressie als eerste naar het optimaliseren van jouw microbioom, jouw darmflora.
Microbioom, wat is dat?
Alle bacteriën, virussen en schimmels samen in jouw darmen, noem je simpelweg het microbioom. Naast jouw spijsvertering zorgt het microbioom ook voor jouw mentale gezondheid. Ontbreken er bepaalde bacteriën in jouw darmen (Dialister en Ruminococcus), dan kan dit bijdragen aan een depressie. Deze bacteriën zorgen namelijk voor jouw ‘geluksgevoel’.
Wel of geen relatie tussen depressie en microbioom?
Zoals je in bovenstaande kunt lezen, is er wel degelijk een duidelijk verband tussen jouw hersenen en je darmflora. Onderzoekers hiernaar durven alleen nog niet met zekerheid te zeggen of het ontbreken van bovengenoemde bacteriën ook daadwerkelijk depressie veroorzaakt of andersom. Hiervoor is er meer onderzoek nodig. Wat we wel weten, is dat genoemde bacteriën een stof produceren die het ontstekingsproces in jouw darmen vermindert.
Theoretisch kan het dus zijn, dat als die bacterie ontbreekt, je meer kans hebt op een darmontsteking. Heb je een depressie, dan heb je vaak een ontsteking in jouw hersenen. De ontsteking in jouw darmen kan te maken hebben met de ontsteking in jouw hersen.
Een andere theorie die verder onderzocht moet worden, heeft te maken met de bacteriën die de darmen zelf kunnen maken. Denk maar eens aan dopamine, serotine en acetylcholine. Dit zijn stoffen die onze darmbacteriën zelf maken en die ons brein kunnen beïnvloeden. Dopamine kent waarschijnlijk iedereen wel, het stofje waar je je gelukkig van gaat voelen. Als de bacterie ontbreekt die deze stof maakt, kan dopamine niet meer door jouw lichaam worden vervoerd. Wat een depressie, neerslachtigheid tot gevolg kan hebben.
Benieuwd hoe het er voor staat met jouw microbioom? Weten of jouw darmen ‘gezond zijn’? Wij hebben een microbioom zelftest die jou daar antwoord op kan geven.