Je weet nu wat het darmmicrobioom inhoudt en wat het voor je doet. Maar hoe houd jij jouw darmmicrobioom gezond? Hoe zorg je er voor dat jullie vrienden worden en blijven?
Belangrijk is, dat je zorgt dat jouw darmmicrobioom in balans blijft, dat de samenstelling van de bacteriën zo optimaal mogelijk is. Wat je eet, jouw voeding speelt hierin een belangrijke rol. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor en niemand anders.
Niet alles wat je eet en drinkt, heeft namelijk een positief effect op jouw darmen. Wij geven je hieronder verschillende tips voor een gezonde darmflora.
Tip 1. Zorg voor een gevarieerd dieet
Jouw darmmicrobioom is uniek. Jouw darmbacteriën zijn uniek. Eigenlijk net als bij mensen. De één houdt meer van spruitjes, de ander meer van bloemkool. Zo is het bij jouw darmbacteriën ook. De één houdt meer van koolhydraten, de ander meer van vet en weer een ander meer van vezels.
Al jouw bacteriën moeten evenveel voedingsstoffen binnenkrijgen, anders kun je gezondheidsklachten krijgen.
Zorg voor variatie in jouw eetpatroon. Ontbijt de ene dag met een boterham met kaas, de andere dag met een smoothie en weer een andere dag met een bakje yoghurt en fruit.
Tip 2. Eet veel vezels
Vezels is een verzamelnaam van verschillende koolhydraten die jouw darmen niet verteren of opnemen. Ze komen voor in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zijn belangrijk voor een goede darmflora. Er zijn twee type vezels, namelijk fermenteerbare en niet fermenteerbare vezels.
Fermenteerbare vezels
Bacteriën in de dikke darm kunnen deze vezels afbreken. Ze zitten vooral in groente, fruit, peulvruchten en haver.
Niet-fermenteerbare vezels
Deze vezels kunnen niet in jouw darmen worden afgebroken. Ze spelen een belangrijke rol bij jouw ontlasting. Zij zorgen voor een verzadigd gevoel en een soepele stoelgang. Deze vezels zitten in volkoren producten, aardappelen, noten en zaden.
Belangrijk is dat je van beide vezels voldoende eet.
Tip 3. Eet gefermenteerde producten
Hierboven hebben we het al gehad over fermenteerbare vezels. Dit moet je niet verwarren met gefermenteerd voedsel. Door fermentatie komen er bacteriën vrij, ook wel probiotica genoemd. Zij helpen om jouw eten af te breken en houden jouw darmen gezond.
Bepaalde producten bevatten van nature goede stoffen die een positieve werking hebben op jouw microbioom. Zorg dat je hier voldoende van eet. Jouw darmwand wordt er door versterkt.
Gefermenteerde producten zijn o.a. yoghurt, melkkefir, zuurkool, miso, augurken en tempé.
Tip 4. Eet onbewerkte en pure producten
Met onbewerkte en pure producten wordt eigenlijk alles bedoeld waaraan niets of nauwelijks iets is toegevoegd. Ze bevatten geen onnodige toevoegingen en smaken ook veel lekkerder. Je ziet wat je eet, zonder dat er andere ingrediënten aan zijn toegevoegd. Denk aan verse groente en fruit, noten en zaden, aardappels, vlees en vis.
Op die manier zijn ze ook veel gezonder dan de bewerkte producten. Eet ook liever een sinaasappel dan een pakje sinaasappelsap.
Alles wat uit de grond of een boom of plant komt of dat rent, springt, zwemt of vliegt.
Tip 5. Pas op met suiker en kunstmatige zoetstoffen
Hoe lekker is die rol chocoladekoekjes en dat glas fris? Of die boterham met hagelslag? Hoe lekker ze ook zijn, ze zijn niet zo goed voor jouw microbioom. Wat we hierboven al eerder hebben uitgelegd, eet je veel suikers, dan groeien de suiker etende bacteriën in verhouding meer dan de andere bacteriën. Hierdoor ontstaat er een disbalans in jouw darmen waardoor klachten kunnen ontstaan.
Tip 6. Pas op met alcohol
Het gaat hier dan met name om de cocktails, de lekkere mixdrankjes en bier. Vaak mierzoet, dus met veel suikers. Deze zijn niet goed voor jouw microbioom.
Af en toe een glas rode wijn drinken kan juist weer een positief effect hebben op jouw microbioom. Maar voor alles geldt, drink met mate.
Tip 7. Gebruik lekker kruiden
Wellicht een vreemde eend in dit lijstje, maar zeker niet onbelangrijk. Er zijn kruiden die in een bepaalde hoeveelheid de groei van schadelijke bacteriën kunnen remmen. (o.a. tijm, oregano, knoflook, rozemarijn en kurkuma) Ook bestaan er kruiden die juist de groei van de goede bacteriën bevorderen. (o.a. oregano, tijm en basilicum)
Gooi dus wat extra kruiden door jouw eten.
Meer weten?
Nieuwsgierig geworden door bovenstaande tips hoe het met jouw microbioom staat? Yours Health Test biedt drie verschillende microbioom testen aan microbioom basis, de microbioom (inclusief parasietentest) en de microbioom plus.