10 tips om jouw hormonen weer in balans te krijgen

10 tips om jouw hormonen weer in balans te krijgen

10 tips om jouw hormonen weer in balans te krijgen  

Speciaal voor mannen.

Heb jij als man vaak last van erectieproblemen of een laag libido? Of andere klachten die veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan mannelijke hormonen?

Uiteraard niet iets waar je graag over praat. Het is eerder een onderwerp dat taboe is. Misschien stelt het je gerust dat heel veel mannen hier last van hebben. Maar omdat er niet over gesproken wordt, denk je waarschijnlijk dat jij de enige bent.

Disbalans van jouw hormonen

Net als bij vrouwen zie je ook bij mannen regelmatig hormonale problemen. Dat betreft trouwens absoluut niet uitsluitend “echte mannenissues” rondom libido of erectieproblemen, maar bijvoorbeeld ook vragen m.b.t. zwangerschap.

Als jullie zwanger willen worden, maar het lukt niet, wordt er vaak in eerste instantie naar de vrouw gekeken. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat er voor vrouwen veel meer behandelingen mogelijk zijn dan voor mannen. Let op, dit geldt voor de ‘normale standaard’ geneeskunde. Zoek je verder en kijk je meer naar alternatieve oplossingen, dan is er veel meer mogelijk. Vanuit deze hoek wordt er o.a. beter gekeken naar jouw eetpatroon en jouw levensstijl.

Lees onderstaande tips om jouw eetpatroon en levensstijl te verbeteren. Hierdoor komen jouw hormonen meer in balans.

Tip 1. Eet biologisch

Met biologische producten bedoelen we onbespoten groente en fruit. Zij bevatten geen bestrijdingsmiddelen, die weer schadelijk kunnen zijn voor jouw testosteron. Kies ook voor verse kruiden en niet uit een potje. Verder zijn noten, zaden, peulvruchten en volle granen goede gezonde producten.

Tip 2. Eet voldoende voeding die omega 3 rijk is

Vroeger was het standaard, iedere week dat lekkere visje bij de visboer. Houd deze traditie in stand. Vette vis zoals haring, zalm, tonijn, makreel, ansjovis en wilde zalm zijn goed voor jouw gezondheid. Omega 3 is naast dat het goed is voor jouw testosterongehalte, ook goed voor jouw hart, hersenen en ogen. Het zorgt ervoor dat jouw spieren sneller herstellen en het werkt ontstekingsremmend. Jouw hormonen worden er vrolijk van.

Tip 3. Eet voldoende vezels

Dat jouw darmflora een belangrijke motor is voor jouw gezondheid hebben we al eerder aangegeven. Eet voldoende groente en fruit. De vezels hieruit heb je nodig voor het goed functioneren van jouw darmbacteriën. Zijn jouw hormonen niet meer in balans, dan heeft dit vaak te maken met een verstoorde darmflora.

Tip 4. Kook gezond

Met gezond koken bedoelen we, dat je kooktechnieken gebruikt waarbij je zoveel mogelijk vitamines en mineralen behoudt. Technieken die je hier het best voor kunt gebruiken, zijn stomen en stoven. Een oven of slow cooker zijn dus eigenlijk onmisbaar in jouw keuken.

Tip 5. Drink voldoende water

Water reinigt jouw lichaam en zorgt dat jouw lichaam goed functioneert. Het zorgt voor een goede vochthuishouding. Wat weer goed is voor de productie van jouw testosteron, jouw mannelijke geslachtshormoon. Drink vooral kraanwater, mineraalwater, groene of witte thee.

Tip 6. Slaap voldoende

Zorg voor een goede nachtrust. Bij te weinig slaap, daalt jouw testosterongehalte. Probeer minimaal 7 uur te slapen.

Tip 7. Ontspan

Zorg voor voldoende ontspanning. Probeer regelmatig momenten voor jezelf in te plannen waarbij je even voor complete rust zorgt. Even jouw hoofd leegmaken. Yoga of meditatie werkt goed en is echt niet alleen een vrouwending. Of doe voor het slapen gaan enkele ademhalingsoefeningen.

Tip 8. Beweeg regelmatig

Zitten is de boosdoener van heel veel kwalen. Het is niet alleen de vijand van jouw hormoonhuishouding. Zorg voor voldoende beweging. Of dit nu fanatiek sporten is of iedere avond na het eten een rondje om. Als je maar beweegt.

Tip 9. Vermijd chronische stress

Ben je niet happy, voel jij continu druk op je schouders en lukt het niet meer om het overzicht te bewaren? Maak jij je druk om alles? Dat heeft een negatief effect op jouw hormoonbalans. Vermijd stress.

Tip 10. Gebruik natuurlijke schoonheidsproducten

Mannen gebruiken minder schoonheidsproducten dan vrouwen. Toch willen we dit hierbij noemen. In veel cosmetica, waar ook dagcrème, deodorant en handzeep onder valt, zitten namelijk veel hormoon verstorende stoffen. Wij adviseren om cosmetische producten te gebruiken die niet van dieren afkomstig zijn.

Bonustip!

Vermijd alles waar ‘teveel’ voor staat. Teveel eten, teveel alcohol, teveel bewerkt rood vlees en teveel geraffineerde koolhydraten (o.a. witte suiker, pasta, rijst, brood) Eet en drink met mate.

Inzicht in jouw hormoonhuishouding

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je vaak zonder te dokteren of voedingssupplementen er zelf ook voor zorgen dat jouw hormonen in balans zijn en blijven.

Wil jij weten hoe het met jouw hormoonhuishouding staat? Wil je weten of jouw lage libido, erectieproblemen of een mogelijke onvruchtbaarheid komen door een verstoorde hormoonbalans? Check dit eenvoudig, discreet en anoniem gewoon vanuit huis met de hormoonprofiel testen voor mannen.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?