Krijg jij wel voldoende vitamine D binnen?

Krijg jij wel voldoende vitamine D binnen?

Krijg jij wel voldoende vitamine D binnen?

Wist jij dat je wellicht niet zoveel vitamine D opneemt als dat je wellicht zelf denkt? Hoe zorg je ervoor dat je wel ruim voldoende binnenkrijgt?

We weten allemaal dat de zon ons vitamine D-gehalte een boost geeft. Bovendien is er de laatste tijd veel gezegd over vitamine D, in relatie tot het coronavirus. Nieuw onderzoek wijst uit, dat vitamine D ook een rol speelt bij een gezonde darmflora, jouw microbioom. Wat weer in verhouding staat tot jouw immuunsysteem, hormoonregulatie en botgezondheid. Dit is gebleken uit een onderzoek dat is gehouden onder 567 mannen die deelnamen aan een groter onderzoek naar het risico op breuken die ontstaan door botontkalking.

Onderzoekers gebruikten rRNA* rangschikking om de soorten bacteriën in ontlastingsmonsters te identificeren. Ze vergeleken deze met vitamine D-gehaltes in bloedmonsters. Die onderzoekers ontdekten dat deelnemers met actieve vitamine D ook een hogere algehele microbioom diversiteit hadden. Dit is weer essentieel voor een betere darmgezondheid.

* rRNA staat voor ribosomaal RNA, en is een speciaal RNA-molecuul dat belangrijk is voor de eiwitsynthese.

Wat is dan het verband?

Volgens Deborah Kado, M.D., directeur van de Osteoporose Clinic van UC San Diego Health, draait het allemaal om de stof butyraat*. Zijn jouw darmen gezond, dan produceren jouw nuttige bacteriën meer butyraat. Butyraat zorgt voor een toename van de opname van vitamine D. Dus hoe hoger jouw butyraatgehalte, des te meer vitamine D je opneemt.

Maar hier hebben we dan ook meteen het addertje onder het gras. Het woordje ‘actief’ is belangrijker dan het lijkt. Je kunt dan misschien wel voldoende vitamine D krijgen uit zonlicht en supplementen, maar als je lichaam dat niet verteert, krijg je niet de voordelen die de vitamine biedt. Zoals de opbouw en instandhouding van botten, het vergroten van de vetvrije massa , het stimuleren van aerobe conditie en het verbeteren van je immuunsysteem, volgens Kado.

*Dit is een bijproduct dat wordt gemaakt wanneer vezels worden afgebroken.

Verhoog jouw vitamine D-opname

Het goede nieuws is dat je de hoeveelheid vitamine D die je opneemt waarschijnlijk kunt verhogen door gezonde gewoontes, vertelde ze aan Runner’s World.

Het lijkt aannemelijk dat we veranderingen in onze levensstijl kunnen aanbrengen om de gezondheid van onze darmbacteriën te maximaliseren. Wat op zijn beurt onze algemene gezondheid ten goede komt.

Bovendien, als je darmfunctie verbetert, doet je vitamine D-absorptie dat ook. ‘Er zijn veel aspecten van een goede gezondheid die de vitamine D-signalering kunnen optimaliseren,’ zei Kado. Het makkelijkste is ervoor te zorgen dat je veel vers fruit en groenten van veel verschillende kleuren in je dagelijkse voeding krijgt. Dit zorgt niet alleen voor belangrijke vitaminen en mineralen, maar bevordert ook een voedzame omgeving voor gezonde darmbacteriën.

Voed je darmen goed

Bij deze studie ging het alleen om oudere mannen. Kado kan niet met zekerheid zeggen of vrouwen en jongere mensen vergelijkbare resultaten zouden hebben. Maar ze gelooft wel dat, op basis van eerder onderzoek, het waarschijnlijk is dat iedereen hetzelfde verband zou ervaren tussen vitamine D en darmgezondheid. De conclusie? Voed je darmen goed. Daar hoort ook regelmatig bewegen bij, zo blijkt uit onderzoek. Op die manier versterk je de opname van vitamine D. ‘De gezondheid van de bacteriën in onze darmen heeft te maken met de mogelijkheid om het vitamine D-metabolisme in ons lichaam te maximaliseren,’ zei Kado en dat is belangrijk voor een scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder osteoporose en jouw immuunfunctie.

Conclusie

Er bestaat een verband tussen hoe gezond jouw darmen zijn en hoe goed jouw lichaam vitamine D absorbeert. (volgens nieuw onderzoek uit het tijdschrift Nature Communications)

Zijn jouw darmen gezond, dan produceren jouw nuttige bacteriën meer butyraat. Butyraat zorgt voor een toename van de opname van vitamine D. Dus hoe hoger jouw butyraatgehalte, des te meer vitamine D je opneemt.

Jij kunt de hoeveelheid vitamine D die je binnenkrijgt een boost geven door een gezonde leefstijl. Denk aan het eten van voldoende kleurrijk fruit en groenten.

Hoe staat het ervoor met jouw darmflora en is jouw vitamine D level hoog genoeg? Met onze twee testen, microbioom en vitamine D weet je meteen hoe jij ervoor staat.

Vitamine D zelftest
Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?