Jouw darmen zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Ze vervullen niet alleen een enorm belangrijke rol bij jouw spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Ze zorgen ook voor een natuurlijke barrière tegen toxische stoffen en bacteriën waar je ziek van kunt worden.
Darmen en jouw spijsvertering
De darmen zijn onderdeel van jouw spijsverteringskanaal. Wanneer jouw voedsel je maag is gepasseerd, komt het in de dunne darm terecht. Daarna komt het in de dikke darm, vervolgens in de endeldarm, waarna het via de anus jouw lichaam weer verlaat. Het legt dus een hele reis af.
Jouw natuurlijke afvalputje
Bovenstaand proces verloopt niet bij iedereen even vlekkeloos. Sterker nog, het aantal mensen met buikklachten is de afgelopen jaren alleen maar gestegen blijkt uit onderzoek. Gaat er bij jouw spijsvertering iets mis, dan merk je dit meteen.
Jouw darmen kun je zien als jouw natuurlijke ‘afvalputje’. Ieder stukje van de darm heeft zijn eigen werkzaamheden. Zijn deze niet goed op elkaar afgestemd, dan kan er een ophoping of juist een tekort ontstaan. Dit kan leiden tot buikklachten, zoals krampen en steken. Ook kan het gisting van onverteerde voedingsresten tot gevolg hebben die te lang in jouw darmen blijven. Je krijgt een opgeblazen buik en een onregelmatige ontlasting.
Zorg voor een gezonde darmflora
Zorg goed voor jouw microbioom. Wist jij dat jouw darmen voor 70% van jouw afweer zorgen? Ze staan continu in contact met de ‘buitenwereld’. Goed functionerende darmen werken samen met het microbioom. Op deze manier krijg je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen en worden afvalstoffen tegengehouden.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat een gezonde darmflora ook van invloed kan zijn op (chronische) aandoeningen, zoals allergie. Mensen met migraine hebben bijvoorbeeld ook vaak buikklachten. Het microbioom speelt hierin een rol.
Wil je een verminderde functie van de darmflora voorkomen? Eet dan gezond en beweeg voldoende. Er blijkt ook een verband te bestaan tussen buikklachten en de toenemende mate van stress en werkdruk in onze huidige maatschappij.
Kijk eens wat vaker achterom
Heb je ons blog gelezen ‘Kijk jij in het kleine kamertje wel eens achterom?’ Jouw ontlasting vertelt je veel over jouw gezondheid. Verandert jouw ontlasting van kleur of samenstelling, dan kan er wat aan de hand zijn. Heb jij bloed bij jouw poep, bel dan meteen de huisarts.
Jouw darmen en darmkanker
Darmkanker is één van de meest voorkomende soorten kanker in Nederland. Om dit in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, is in 2014 het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Darmkanker komt vooral voor bij mannen en vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar. Ben je ouder dan 50 jaar, wees dan extra alert op klachten.
Komt er darmkanker in jouw familie voor, wacht dan niet tot de 50e, maar laat je dan preventief testen. Darmkanker geeft namelijk in het allereerste stadium nog geen klachten, terwijl je dus wel al ziek bent. Met de darmpoliepen plus test van Yours Health Test kun je al in een vroeg stadium ontdekken of je darmkanker hebt.
Hoe eerder darmkanker wordt geconstateerd, hoe groter de kans op genezing. Blijf niet rondlopen met buikklachten.
In Nederland komt bij tussen de 5-20% van de bevolking het prikkelbare darmsyndroom voor. Maar niet iedereen is zich hiervan bewust. PDS is niet te genezen, maar je kunt wel leren hier mee om te gaan. D.m.v. een passend voedingspatroon en medicatie krijg je dit beter onder controle en zorgt het voor meer rust.
Denk bij buikklachten niet meteen aan darmkanker.
Meten is weten!
Ondanks alle media aandacht, blijven mensen met buikklachten nog te lang rondlopen. Pas als het echt niet meer gaat, je bijna niks meer kunt, gaan ze naar de huisarts. Ons advies is, verandert jouw ontlastingspatroon plotseling, heb je een aanhoudende buikpijn die langer dan twee weken duurt of heb je andere darmklachten, maak dan een afspraak bij jouw huisarts.
Nog beter is als jij darm- en of buikklachten van chronische aard in jouw familie hebt zitten, preventief een darmtest te doen. Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt er beter op tijd bij zijn.