Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie?

Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie?

Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie? 

Deze twee woorden worden nog al eens door elkaar gebruikt. Vandaar onze uitleg.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie is het afweersysteem ‘in de war’. Het reageert op één of meerdere eiwitten in het voedingsmiddel. De eiwitten die een reactie veroorzaken, worden ook wel allergenen genoemd. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt antistoffen.

De eerstvolgende keer dat het lichaam met deze eiwitten in contact komt, ontstaat door de antistoffen een acute allergische reactie.

Voedselintolerantie

Bij een voedselintolerantie speelt het afweersysteem géén rol. Het is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken, heten ‘triggers’.

Veel voorkomende symptomen

Klachten kunnen zich uiten via de huid (jeuk, eczeem en galbulten), in de luchtwegen (verstopte neus, benauwdheid), oogklachten (jeuk, tranen) en hart en vaatklachten (zweten, duizeligheid, lage bloeddruk). Bij zowel allergische klachten als voedselintolerantie kunnen klachten optreden zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree.

Weten of jij een voedselallergie hebt?

De voedselallergie testen van Yours Health Test geven jou inzicht of je allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen. Kies je voor de voedselallergie plus, dan wordt er meteen gekeken of je misschien ook nog allergisch bent voor (houtige) planten, huisstofmijt, schimmels, (huis)dieren en latex. Op die manier kun je op tijd de klachten voorkomen.

Yours Health Test – De sleutel naar een gezonder leven

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?