Wist jij dat een vitamine D-tekort in Nederland veel voorkomt. Het percentage ligt zelfs rond de 75%! En dat terwijl we steeds meer zonuren krijgen in ons koude kikkerlandje.
Hoe kan het dan dat de meerderheid van de bevolking een tekort heeft? De grootste risicogroepen hierbij zijn mensen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen, baby’s en oudere mensen.
Oorzaak vitamine D-tekort
Als je kijkt naar het buitenland, dan zitten wij relatief veel binnen. Ons leven speelt zich grotendeels tussen vier muren af. Of dit nu in huis is of op kantoor. We krijgen daardoor veel minder zonlicht op onze huid.
Vanuit onze gewoontes en tradities zijn we ook gewend aan het feit dat als het kouder wordt, dat we ons terugtrekken in huis. Maar waarom? Voor de gezelligheid of omdat we koukleumen zijn? Als je op vakantie bent in een caravan en het is koud, ga je vaak ook niet binnen zitten. Nee, dan blijf je buiten, al dan niet onder een luifel, terras of balkon. Of je trekt warme kleding aan en gaat er alsnog op uit. Zelfs op een bewolkte dag, kun je vitamine D ‘binnenkrijgen’.
Onze huid, maar ook ons lichaam heeft vitamine D nodig en maakt dit o.a. aan vanuit zonlicht. In Nederland hebben we geen tropisch klimaat, wat het moeilijker maakt om voldoende vitamine D aan te maken. Zeker nu in de wintermaanden, heeft ons lichaam behoefte aan extra vitamine D.
Waar is vitamine D goed voor?
Ik hoor je denken, is het zo erg dat ik een tekort heb aan vitamine D? Uit diverse onderzoeken blijkt dat een tekort kan leiden tot diverse gezondheidsklachten.
Vitamine D is essentieel voor:
- Een goede celdeling in jouw lichaam
- Instandhouding van een normale werking van de spieren
- Gezonde botten en tanden
- Normale groei
- Gezond immuunsysteem
- Een goede stemming
Bij een gebrek aan vitamine D kun je vaker last krijgen van luchtweginfecties. Momenteel zijn er ook onderzoeken gaande naar de invloed van vitamine D op het coronavirus.
Waarin zit vitamine D?
Onze grootste leverancier van vitamine D is de zon. Ons lichaam kan van de ultraviolette B-straling zelf vitamine D maken. Wil je hier voldoende van aanmaken, dan moet je elke dag 15 tot 30 min. in de zon zijn. Bij voorkeur tussen 11.00 en 15.00 uur. Dan is de zonkracht het hoogst. Pas wel weer op, want gedurende deze periode verbrandt je huid ook het snelst.
Buiten het feit dat ons lichaam zelf vitamine D kan aanmaken d.m.v. zonlicht, zit het ook in diverse voedingsstoffen. Ongeveer 10% van de hoeveelheid vitamine D halen we uit onze voeding. Onze huidige voeding bevat hiervan helaas te weinig. Ken je nog de verhalen over levertraan van vroeger? Iedere dag een lepel levertraan. En waarom? Dat bevatte de nodige extra vitamine D.
Maar in welke voedingsmiddelen zit dan nog vitamine D?
Hoeveel vitamine D heb je nodig?
Dan komt de hamvraag. Hoeveel vitamine D heb ik dan nodig? Zeker als je kijkt naar de cijfers, dat ongeveer 75% van de mensen een vitamine D-tekort heeft. Onderzoeken tonen aan dat 50 nmol/l (hierin wordt de hoeveelheid vitamine D in je lichaam aangegeven) voor de meeste mensen voldoende is. De optimale vitamine D-waarde in je bloed is 80 nmol/l. Jouw leeftijd, huidskleur en gewicht spelen hierbij wel een rol.
Let op, een te hoog gehalte is ook niet goed. Heb je meer dan 210 nmol/l in jouw bloed, dan kan dit op lange termijn schadelijk zijn.
Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?
Welke symptomen je krijgt van een vitamine D-tekort verschilt per persoon. Het merendeel van de mensen klaagt over:
- Chronische vermoeidheid
- Tekort aan energie
- Zwakkere botten
- Spierpijn en krampen (ook zonder overbelasting)
- Gewrichtspijn
- Hyperventilatie
- Overgevoelig of bloedend tandvlees
- Overgewicht
- Regelmatige verkoudheid
- Stemmingsdip in de herfst
Wat te doen bij een vitamine D-tekort?
Herken jij één van bovenstaande symptomen? Dan heb je mogelijk een vitamine D-tekort. Twijfel je hieraan, doe dan heel makkelijk de vitamine D-test. Deze geeft jou direct inzicht. Je krijgt een uitslag in nmol/l. Is jouw vitamine D-gehalte te laag? Dan kun je dit aanvullen d.m.v. voeding of voedingssupplementen.
Het duurt ongeveer 3 tot 6 maanden om jouw vitamine D-tekort weer op peil te krijgen. Je moet dan wel minimaal 50 microgram per dag binnenkrijgen. Bij 25 microgram blijft jouw vitamine D-gehalte vrijwel onveranderd. Het eerste effect moet na ongeveer 2 maanden zichtbaar zijn. Houdt daar rekening mee.
Weten of jouw vitamine D-gehalte op orde is? Bestel de vitamine D-test vandaag nog.
Zorg dat jouw vitamine D-gehalte op peil blijft.