Van vrouwen weten we dat ze vanaf hun 40e in de overgang komen. Je kunt er niet omheen, iedereen krijgt het. Of je het nu wilt of niet. Maar wisten jullie dat mannen ook in de overgang kunnen komen? In de volksmond wordt het ook wel penopauze of midlifecrisis genoemd. Ben jij man en rond de 50 jaar? Dan kan plotsklaps, door een daling van jouw testosteron, ook bij jou van alles op zijn kop staan.
Zit jij in de penopauze?
Ben je lusteloos, prikkelbaar, moe? Heb je een vermindert libido en erectieproblemen? Krijg je dat welbekende ‘bierbuikje’? Ben je opeens jouw huidige leventje zat? Wil je compleet het roer omgooien? Herken je jezelf op sommige momenten niet eens. Hoogstwaarschijnlijk hebben jouw klachten te maken met een daling van jouw testosterongehalte.
Wil jij jouw testosterongehalte verhogen, lees dan zeker ook ons blog ’13 tips om jouw testosteron te verhogen’.
Wat doet testosteron met de man?
Als je ouder wordt, dan daalt jouw testosterongehalte. Dit is heel normaal en ook geen reden om je druk over te maken. Pas als je echt klachten krijgt, trek dan aan de bel. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon en speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van jouw lichaam. Het is o.a. van invloed op jouw spiermassa, libido en vetregulatie.
Wist jij dat driekwart van de mannen wil weten hoe hoog zijn testosterongehalte is?
Penopauze wel of niet menopauze?
Deze twee lijken op elkaar maar zijn toch echt verschillend. Kom je als vrouw in de overgang, dan komt dit door een enorme afname van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Bij mannen is de daling van testosteron niet zo extreem als ze ouder worden.
Het grootste verschil tussen de overgang bij mannen en vrouwen is dat dit bij mannen heel geleidelijk gaat. Krijg je geen klachten, dan valt het je nauwelijks op. Bij vrouwen gaat dit heel plotseling en bijna altijd met klachten. Het oestrogeengehalte daalt enorm, terwijl het testosterongehalte nauwelijks daalt.
Nog een groot verschil is, dat als vrouwen eenmaal in de overgang zijn, ze daarna ook geen kinderen meer kunnen krijgen. Mannen daarentegen blijven vruchtbaar tot ze oud en bejaard zijn.
Is een testosteron test noodzakelijk?
Zoals hierboven al genoemd, het is heel normaal dat jouw testosteron daalt als je ouder wordt. Maar krijg je klachten die niet weggaan, blijf er dan niet mee rondlopen.
Verschillende symptomen kunnen het gevolg zijn van een testosterontekort. Neemt jouw spiermassa af, is jouw libido gedaald, heb je last van vermoeidheid, lusteloosheid of ben je dikker geworden? Ben jij een fanatiek sporter, maar raak je juist spiermassa kwijt in plaats van dat je spieren groeien?
Een simpele testosteron test geeft je snel duidelijkheid of jouw klachten met een daling van jouw testosteron te maken hebben.
Krijg inzicht in jouw testosterongehalte met onze testosteron test.