Jouw cortisolgehalte moet met jouw melatoninegehalte in balans zijn. Is dat niet het geval, dan heb je kans op gezondheidsklachten.
Pak dan niet meteen de medicijndoos. Met onderstaande tips krijg je jouw hormoonhuishouding en -cyclus weer op orde. Dit zonder medicatie! Gewoon een paar dingen aanpassen aan jouw leefstijl en voedingspatroon. Veel mensen hebben hier al baat bij.
Lees hieronder hoe je dit zelf kan doen en krijg jouw cortisolgehalte zo weer op orde.
Tip 1. Voldoende drinken
Als je het drukt hebt, je gestrest bent, vergeet je vaak te drinken. Ook verlies je meer vocht als je in een angstsituatie, lees ‘stresssituatie’, zit. Denk maar aan het zweten als je voor een grote uitdaging staat.
Let op! Het kan zijn dat water niet voldoende opgenomen wordt door jouw lichaam en dat je alsnog een vochttekort opbouwt. Voeg dan wat mineralen en of aminozuren toe aan je glas water.
Tip 2. Verbruik koolhydraten
Iedereen heeft het altijd maar over een koolhydraatarm dieet, maar dat is echt niet voor iedereen goed. Het helpt je bij het afvallen. Dat zeker. Maar als jouw cortisollevel niet op orde is, is het niet handig om een koolhydraatarm dieet te volgen. Integendeel.
Een koolhydraat-rijke maaltijd zorgt er voor dat jouw bloedsuikerspiegel omhoog gaat en brengt jouw cortisollevel omlaag. Een koolhydraat-arme maaltijd brengt hem omhoog. Probeer qua hoeveelheid koolhydraten te variëren gedurende de dag. Als je namelijk helemaal geen koolhydraten meer eet, kan jouw cortisolniveau hoog blijven.
Tip 3. Voeg voedingssupplementen aan jouw voeding toe
Er zijn een aantal voedingssupplementen, waaronder twee vitamines, die jouw cortisol-gehalte in de ochtend kunnen verlagen. Dat zijn vitamine D en B5 en omega-3vetzuren.
Tip 4. Doe aan mindfulness
Heel simpel zeggen we hier gewoon, zorg dat je voldoende rustmomenten pakt. Zorg dat je hersenen even tot rust kunnen komen. Dit heeft dan weer en positief effect op jouw bijnier. Het is niet voor niets dat in deze drukke tijden, mensen vaker aan yoga, mindfulness cursussen en of meditatie doen. Maar ook een wandeling door de sneeuw, langs het strand of in het bos helpt jou om even je ’geest vrij te maken’.
Het gaat er in bovenstaande voorbeelden om dat je een rustmoment pakt en even helemaal tot jezelf kunt komen. Spiritueel gezegd, tot jouw ware ik. Een ontspanningsmoment werkt het beste vlak voor je gaat slapen.
Tip 5. Sporten
Dat sporten goed voor je is, dat wisten we al. Je bouwt spiermassa op, het helpt bij afvallen en het helpt bij het ontstressen. En dan bedoel ik niet een normale wandeling met de hond. Nee, echt even knallen. Lekker een uurtje body-attack, hardlopen of spinnen. Jouw cortisolgehalte stijgt en je krijgt een enorme energieboost. Let wel op, je kunt het beste intensief sporten in de ochtend want als je dit ’s avonds doet, zit je misschien nog uren te stuiteren op de bank met een hoog adrenalinegehalte.
Tip 6. Gebruik af en toe specifieke kruiden
Adoptogene kruiden zijn planten/kruiden die ons lichaam helpen zich aan te passen aan stresssituaties, zowel bij mentale, fysieke als emotionele stress. Je krijgt hiermee jouw cortisolgehalte weer naar beneden. Bekende voorbeelden zijn ginseng, rhodiola, zoethout, kamille, lavendel, citroenmelisse en hop.
Tip 7. Krijg voldoende nachtrust
Ze zeggen wel, van slapen word je beter. Ook kennen we de uitdrukking, ‘even een schoonheidsslaapje doen’. Slaap is heel belangrijk voor jouw cortisolgehalte. Zie slaap als beloning voor jouw harde werken gedurende de dag. Zorg dat je een goed slaappatroon opbouwt, want dit helpt bij jou veranderingen qua leefstijl. Als je slaapt, zorgt een tamelijk laag cortisolgehalte ervoor dat jouw cellen gerepareerd worden zodat je de volgende dag weer fris van start kunt gaan.
Met deze tips krijg jij jouw cortisolgehalte weer op orde. Dat zorgt voor meer energie en je kunt weer meer genieten.
Weten wat jouw cortisolgehalte is? Bestel de cortisol zelftest.