Kijk jij in het kleine kamertje wel eens achterom?

Kijk jij in het kleine kamertje wel eens achterom?

Kijk jij in het kleine kamertje wel eens achterom? 

Weet jij hoe jouw ontlasting er uit zit? Kijk jij voor het doorspoelen wel eens achterom? Dit is helemaal niet gek. Doe het vooral. Jouw poep zegt meer over jouw darmgezondheid dan dat je in werkelijk beseft. De kleur en samenstelling van jouw ontlasting kunnen veranderen. Dit kan duiden op een eventuele aandoening, maar schrik er nou niet meteen van.

Wist jij dat zowel de kleur als de vorm iets over jouw gezondheid zeggen?

Veel mensen vinden het moeilijk, gek en raar om over zijn of haar poep te praten. Doorbreek dit taboe.

Hoe vaak poep jij?

Een gezonde regelmatige stoelgang is enorm belangrijk voor jouw gezondheid. Weet jij hoe vaak je per week een grote boodschap doet? Dat zegt iets over jouw stoelgang.

Ga je meer dan drie keer per dag naar het toilet, dan heb je misschien wel last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan heb je last van verstopping. Maar dit is ook geen wet van meden of perzen.

Een normale stoelgang is voor ieder persoon verschillend. Wat belangrijk is, is dat jouw ontlasting een normale kleur en structuur heeft. En dat je met regelmaat gaat. Zonder enige klachten. Een gemiddelde volwassene gaat één of twee keer per dag. Geldt dit voor jou niet, dan wil dat echt niet meteen zeggen dat er iets aan de hand is.

Hoe ziet jouw ontlasting er uit?

Zowel de vorm als de kleur van jouw ontlasting zeggen iets over jouw darmgezondheid. Poep is toch bruin, hoor ik je denken. Normaal gesproken wel, maar ontlasting kan veel verschillende kleuren hebben. Ieder met zijn eigen uitleg en kenmerken. De samenstelling en kleur kan door jouw voeding of een bepaalde aandoening veranderen. Draai je dus regelmatig even om na jouw toiletgebruik.

Er hoort ook altijd een beetje slijm bij jouw ontlasting te zitten, anders krijg je verstopping. Teveel slijm kan duiden op een ontsteking van jouw darmen.

Welke kleur heeft jouw poep?

We hebben het al gezegd, jouw poep is echt niet altijd mooi bruin. De bruine kleur krijgt jouw ontlasting door galvloeistof. De lever produceert dit. De galblaas slaat het op. De galvloeistof gaat naar je darmen waar het meewerkt aan de vertering van vet. De kleur vertelt je meer.

Wist je dat? Een dikke darm langer is dan één meter?

Bruine poep

Is jouw poep donkerbruin, dan heeft deze langer in jouw lichaam gezeten dan normaal. De bruine kleur ontstaat door de omzetting van bilirubine in de dunne darm. Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, de stof die rode bloedcellen hun kleur geeft.

Wit of grijze poep

Zit er weinig of geen bilirubine in jouw poep, dan wordt de kleur licht. Deze kleur poep wordt ook wel ‘stopverffeces’ genoemd.

Behalve door te weinig of geen bilirubine kan dit komen door een afsluiting van de galwegen. Dit kan komen door bijvoorbeeld galstenen. Er is dan wel voldoende galvloeistof, maar dit komt niet meer bij de darmen. Heeft je ontlasting zo’n lichtgrijze kleur, raadpleeg dan jouw huisarts.

Geel of groene poep

Geef jij jouw kindje borstvoeding, dan heeft jouw baby vaak groengele poep. Ook als je bijvoorbeeld spinazie eet, dan kan jouw ontlasting groen kleuren.

Is jouw poep geel of groen, dan kan het ook een andere oorzaak hebben. Denk aan een maagdarminfectie, verschillende aandoeningen aan de lever of galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddelen of voedselintoleranties.

Rode of zwarte poep

Heerlijk rode kool of bietjes gegeten? Of gebruik je supplementen met veel ijzer of misschien diarreeremmers? Dan kan jouw poep een rode of zwarte kleur krijgen.

Het kan ook door bloed komen. Helder bloed komt vaak van kleine wondjes of aambeien. Zitten er klonten bloed in jouw poep, neem dan contact op met je huisarts. Dit kan betekenen dat je een darmontsteking hebt.

Komt bloed dieper uit het lichaam vandaan, dan is het zwart. Dit kan wijzen op een bloeding in jouw spijsverteringskanaal. Ook hiervoor geldt, neem contact op met je huisarts.

Hoe ziet de samenstelling van jouw poep er uit?

Normale poep is compact van substantie. De samenstelling van jouw poep is eigenlijk onder te verdelen in drie categorieën, namelijk:

Normale ontlasting

Smeuïg en consistent van structuur. Normaal bruin van kleur.

Harde ontlasting

Lijkt jouw poep op keutels? Dan heeft het te lang in jouw dikke darm gezeten. De dikke darm heeft dan veel water uit jouw ontlasting gehaald. Hierdoor is deze hard geworden en kun je last krijgen van verstopping. Een verkeerd eet- en leefpatroon of bepaalde medicijnen kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Heb je last van ontstopping, obstipatie, dan kun je ook last krijgen van buikpijn of een vervelend opgeblazen en vol gevoel.

Dunne ontlasting

Is jouw poep waterig? Waarschijnlijk heeft het niet lang genoeg in jouw dikke darm gezeten. Ook als je buikgriep hebt of een darmontsteking, kan jouw ontlasting dun zijn. We noemen dit ook wel diarree. Ook kun je door bijvoorbeeld antibiotica, een voedselvergiftiging of een prikkelbare darm hiervan last krijgen.

Heb je diarree dan verlies je veel vocht en mineralen. Je voelt je slap. Blijf voldoende drinken.

Check ook de poepwijzer op de website van de Maag lever Darm Stichting.

Jouw darmgezondheid testen

Zoals je hierboven hebt gelezen, zegt de kleur en de vorm van jouw poep veel over jouw gezondheid. Kijk dus wat vaker achterom.

Twijfel je over jouw darmgezondheid, heb je klachten, doe dan een darmgezondheidstest. Deze thuistest geeft jou inzicht in de gezondheid van jouw darmen. Je moet dan denken aan de conditie van jouw spijsvertering, darmslijmvlies en het darmgeassocieerde immuunsysteem. Daarnaast analyseert deze test ontstekingen en afweerzwakte in de darmen.

Wil je liever een uitgebreid onderzoek van heel jouw darmflora? Bestel dan onze microbioom thuistest.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?