Last van jeukende en rode ogen, niezen en een snotterneus? Krijg je uitslag na het eten van een aardbei of kiwi? Of een dikke keel als je een handje pinda’s eet? Heb je veel last van een droge huid en krab jij je helemaal suf?
Waarschijnlijk heb je dan een allergie. Allergieën komen steeds meer voor. Men denkt dat dit komt door de westerse levensstijl, té hygiënisch leven maar ook door de industrialisering. De WHO schat dat tussen nu en 2050 de helft van de wereldbevolking tenminste één allergie heeft.
Wat is een allergie?
Allergie is een overgevoeligheidsreactie van jouw afweersysteem op onschadelijke stoffen. Jouw immuunsysteem maakt dan teveel IgE antistoffen aan. De schade in het lichaam wordt dan niet veroorzaakt door een schadelijke binnendringende stof, maar door een te hevige reactie van jouw immuunsysteem op normaal gesproken onschadelijke stoffen.
Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Denk hierbij aan huisstofmijt, gras-, boom- en (on)kruidpollen of bepaalde voedingsstoffen.
Zoals we al zeiden, bij een allergie reageert het immuunsysteem dus niet alleen op schadelijke indringers, maar ook op onschadelijke stoffen op de huid, in de voeding en in de lucht.
Hoe ontstaat een allergie?
Een allergie kan ontstaan wanneer een allergeen in jouw lichaam (directe reactie) komt of enige tijd later (vertraagde reactie). Bij iedere reactie speelt een ander soort immuuncel de hoofdrol. Met een andere uitwerking en reactie. Om een goede behandeling toe te passen, is het belangrijk om meer te weten te komen over deze verschillen.
Als jij overgevoelig bent voor bepaalde stoffen, dan spreken we over een allergie.
Let op: Krijg je neusklachten van een irriterende (chemische) stof, dan heeft dit niets te maken met allergie. Iedereen kan last krijgen van deze stof.
Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn bijna altijd eiwitten. De antistoffen die worden aangemaakt bij een eerste contact met een allergeen, zijn de zogenaamde IgE-antistoffen. Zij reageren met het allergeen.
Heb jij deze antistoffen in jouw bloed, dan ben je allergisch. Je bent overgevoelig geworden. Dit proces heet allergische sensibilisatie.
Komt het lichaam nogmaals in aanraking met het allergeen dat de allergische reactie veroorzaakte? Dan komt er histamine, een belangrijke ontstekingsstof, vrij. Histamine wordt gevormd uit mestcellen in de huid en de slijmvliezen van de luchtwegen en het maag-darmkanaal. Het lichaam ontwikkelt dan heel snel (binnen 10-20 minuten) klinische klachten van de allergie.
Soorten allergieën
De meest bekende allergie is hooikoorts. Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen in de lucht, afkomstig van bomen, grassen en of (on)kruid.
Eczeem is vaak ook een vorm van allergie. Je krijgt dan een rode, droge en jeukende huid. Mensen met astma hebben het benauwd en hoesten veel. Samen met voedselallergie valt dit ook onder allergie.
Maar allergie gaat nog veel verder. Je kunt ook allergisch zijn voor dierenharen (en dan vooral van de hond en de kat), huisstofmijt, bijensteken, noten of bepaalde sieraden die van metaal gemaakt zijn. Of zelfs van contactlenzen en medicijnen zoals penicilline.
Iedere reactie op een allergie is anders
Iedere allergie is weer anders. Ook de reactie van jouw lichaam op een allergie is anders. Bij eczeem krijg je enorm rode vlekken en jeuk. Heb je een notenallergie dan krijg je het benauwd en kun je bijna niet meer ademen.
Om daar nog verder op door te gaan, de reactie van jouw afweersysteem op noten, bijensteken en penicilline kan enorm heftig zijn. We noemen zo’n enorme reactie van jouw lichaam ook wel een anafylactische shock. Als je dus allergisch bent voor één van deze zaken, zorg dan dat deze allergenen je lijf niet kunnen binnendringen.
Kun je iets tegen een allergie doen?
Er zijn in principe drie maatregelen die je kunt nemen om wat aan jouw allergie te doen.
Methode 1: Ontwijk de stoffen, de allergenen, waar je allergisch voor bent.
Deze methode is voor het ene allergeen makkelijker toe te passen dan voor het andere. Een product waar pinda’s in zit, kun je makkelijk laten staan. Bij pollen en grassen is dat bijna onmogelijk, want je wilt wel naar buiten.
Methode 2. Gebruik zogezegde symptoom bestrijdende medicatie
Deze medicijnen zorgen voor een snelle verlichting van jouw klachten. Denk hierbij aan pillen die in jouw hele lichaam werken of neusspray dat op één plek werkt.
Methode 3. Immunotherapie
Een behandeling met allergie immunotherapie richt zich op de oorzaak van jouw allergie. Jouw lichaam gaat minder op de stof reageren waar je allergie voor bent. Een nadeel is dat deze therapie 3 tot 5 jaar duurt.
Test jezelf op allergieën
Wil je weten of je allergisch bent? Doe een bij jouw situatie passende allergietest. Of kies juist voor onze voedselallergie plus zelftest. Deze zeer uitgebreide test controleert jouw bloed op een mogelijke allergie voor bepaalde voedingsbestanddelen en/of voor stoffen die we inademen of aanraken. Het is de meest uitgebreide test in ons assortiment. Deze test verzorgt een zeer breed scala aan IgE bepalingen voor een heel aantrekkelijke prijs. De uitslagen dienen als basis voor een individuele therapie en moeten met een arts of therapeut worden besproken.