Stress is een oerkracht om te overleven. Het zorgt ervoor dat je goed handelt in een noodsituatie. Dat je alert bent. Je bloeddruk en hartslag stijgen. Je ademhaling versnelt en je lichaam maakt adrenaline aan.
Hoe kan stress ontstaan?
Wanneer de stress te lang aanhoudt, kan het jouw werkprestaties en gezondheid beïnvloeden. Als je niet tijdig ingrijpt, kun je zelfs een burn-out krijgen. Lees in dit blog 5 voorbeelden hoe stress kan ontstaan.
Hoge werkdruk
Jij bent een bezige bij. Lekker druk met mooie projecten. En daar is niets mis mee. Maar ken je grenzen. Neem niet te veel hooi op je vork. Heb jij het té druk, dan raak je de focus kwijt. Je krijgt je werk niet af, waardoor de druk toeneemt en het werk zich blijft opstapelen. Dit gaat aan je knagen, waardoor je in de stress schiet.
Onderschat ook vooral je werkhouding niet. Zit jij in de juiste houding achter jouw bureau? Hoe rustiger en in de juiste houding jij achter je bureau zit, hoe minder spanning en stress jij ervaart.
Geen pauzemoment
Een korte periode van enorme drukte kun je wel aan. Als het daarna maar weer rustiger wordt, anders krijgt jouw lichaam geen tijd om te herstellen. De druk, de spanning raak je niet kwijt.
Las na een periode van hoge werkdruk even een rustmoment in. Af en toe ontspannen is belangrijk voor jouw gezondheid. Pak een boek, ga lekker even naar buiten. Vraag desnoods collega’s om werk van je over te nemen.
Na een pauzemoment presteer je ook weer beter.
Jouw karakter
Jij gaat anders met drukte, spanning en stress om dan jouw collega. Ben je positief en optimistisch ingesteld, dan heb je waarschijnlijk minder snel last van stress. Ben jij een perfectionist, zoals ik, die niet stopt voordat echt álles tot in de puntjes klopt, dan kom je niet snel tot rust.
Angst, onzekerheid en over bezorgdheid zijn eigenschappen die voor stress kunnen zorgen.
Jouw werksituatie
Uit onderzoek komt iedere keer weer naar voren dat werkstress in veel gevallen wordt veroorzaakt door spanningen en of botsingen met jouw manager of leidinggevende.
Werkgevers doen nog te weinig om werkstress te voorkomen. Het is belangrijk dat jij jouw gevoelens kunt delen met ze. Probeer items bespreekbaar te maken. Blijf er niet mee rond lopen. Trek tijdig aan de bel en probeer samen een oplossing te vinden. Ook een ontslag kan tot stress leiden.
Jouw privésituatie
Heb je thuis niemand om tegen aan te klagen? Niemand waar je jouw ei bij kwijt kunt? Heb je naast spanning op je werk, thuis ook geen relaxte situatie? Wellicht problemen in jouw relatie? Dit kan jouw stresspeil alleen maar verhogen.
Stress versus burn-out
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat stress wel degelijk tot een burn-out kan leiden. Ook kan het leiden tot depressieve klachten.
Lees hierover meer in onze blogs Burn-out of depressie en / of Laat stress jouw leven niet beïnvloeden.
Cijfers van de Gezondheidszorg laten zien dat 17% van alle werknemers last heeft van burn-out klachten.
Stress voorkomen
Slaap je slecht, ben je vaak vermoeid? Heb je continu spanning in jouw rug en blijf je maar achter de feiten aanrennen?
Herken jij je in één van bovenstaande voorbeelden? Tijd voor actie. Met een paar eenvoudige tips kun je stress voorkomen of in ieder geval verminderen.
Stresstest of stressprofiel
Wil je weten hoe het met jouw stressniveau staat? De stresstesten van Yours Health Test geven jou inzicht in jouw stressprofiel. Aan de hand van 7 metingen wordt jouw cortisolgehalte over de hele dag in kaart gebracht. Bij de stress test basis wordt jouw cortisolgehalte gedurende een dag gemeten. Tijdens de stress test plus worden zowel het cortisolgehalte als het DHEA-gehalte in de ochtend en avond gemeten.