Lukt het afvallen niet?

Lukt het afvallen niet?

Lukt het afvallen niet? 

Heb je al allerlei diëten geprobeerd? Check je alle etiketten op de verpakking qua ingrediënten? Snoep je niet of nauwelijks? Maar lukt het afvallen gewoonweg niet. Check dan eens jouw cortisolgehalte.

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om jouw cortisolgehalte te verlagen. Maar hoe verlaag je dat dan? En wat is cortisol eigenlijk?

Wat is cortisol?

Cortisol is hormoon dat in de bijnierschors wordt gemaakt. Het regelt de processen van andere hormonen in jouw lichaam. Cortisol zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat als het omhoog moet. Het verhoogt jouw bloedsuikergehalte als dit nodig is. Bovendien draagt het bij aan jouw immuunsysteem.

Als cortisol in jouw lichaam goed werkt, dan gaat dit volgens een bepaald vast patroon. Je hebt een hoog cortisolgehalte in de ochtend en deze daalt gedurende de dag. Cortisol is een heel belangrijk hormoon en noodzakelijk voor het functioneren van je lichaam.

Stresshormoon

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Ervaar je veel of weinig stress, dan heeft dit direct invloed op jouw cortisolgehalte. Ervaar je namelijk veel stress, dan zorgt dit voor meer honger en trek in zoetigheid. Waardoor het indirect zorgt voor de aanmaak van meer buikvet.

Stel jezelf de vraag: “Kan jouw lichaam op de juiste manier omgaan met jouw dagelijkse portie stress?” Kun jij hier volmondig ‘ja’ op antwoorden? Dan is cortisol niet te lang actief in jouw lichaam. Hoe minder stress jij hebt, des te minder cortisol. Op die manier heb je minder vetopslag en een gezonder gewicht.

Honger door cortisol

Ervaar je veel stress, dan ga je vaker snaaien. Herkenbaar? Je staat onder hoge druk. Je neemt geen tijd voor een gezonde maaltijd. De koekjeslade is op dat moment net even wat makkelijker. En je hebt ook veel meer zin in zoete dingen.

Cortisol zorgt ervoor dat je meer honger krijgt en trek in zoetigheid.

Hoe komt dit? Cortisol kan jouw bloedsuikerspiegel snel verhogen. Hierdoor maakt jouw lichaam insuline aan. Door insuline daalt juist jouw bloedsuikerspiegel weer. Deze daling ervaart jouw lichaam als honger.

Cortisol zorgt er bovendien voor dat de overtollige calorieën die je eet, worden opgeslagen als buikvet. Als jij wilt afvallen, wil je dit niet. Je wilt dan juist van jouw buikvet af!

Dikke buik door stress

We zeiden het al, cortisol zorgt voor meer vetopslag op de buik. Uit onderzoek onder verschillende vrouwen is naar voren gekomen dat vrouwen die veel buikvet hebben ook veel stress ervaren.

Is jouw cortisolgehalte hoog, jouw stresslevel is dus hoog, dan maakt jouw lichaam sneller buikvet aan dan vet op andere delen van jouw lichaam.

Waarom juist bij je buik?

Cortisol zorgt voor vetvorming rond jouw organen. Aangezien jouw organen voornamelijk in je buik zitten, hoopt het vet zich hier op. Vandaar dus extra buikvet.

Meet jouw cortisolgehalte

Krijg jij de kilo’s er niet van af? Heb je zelfs het gevoel dat je buik alsmaar dikker wordt? En je weet zeker dat je niet zwanger kunt zijn? Bestel dan een cortisol thuistest. Deze test meet jouw cortisolgehalte in de ochtend. Is dit gehalte erg hoog, dan kan dit duiden op teveel stress. Wat dus de reden kan zijn voor jouw gewichtstoename.

Weten hoe je jouw cortisolgehalte kunt verbeteren? Lees ons blog: Tips om jouw cortisolgehalte te verbeteren.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?