8 tips voor de gezond blijvende thuiswerker

8 tips voor de gezond blijvende thuiswerker

8 tips voor de gezond blijvende thuiswerker  

Thuiswerken kan op veel manieren nuttig zijn. Maar het kan ook zorgen voor fysieke, mentale en sociale uitdagingen. Buiten het feit dat we momenteel zoveel mogelijk vanuit huis moeten werken. Zorg dat je, ook al werk je van huis, gezond blijft.

Gezondheidstips voor thuiswerkenden richten zich voornamelijk op jouw welzijn. Dit is vaak gericht op het eten van een voedzaam dieet en het krijgen van voldoende lichaamsbeweging.

Vergeet hierbij echter ook niet de psychische en sociale uitdagingen van werken op afstand. Bijvoorbeeld eenzaamheid en de balans tussen werk en privé.

In dit blog geven we je een aantal tips om ook als thuiswerker gezond te blijven.

Uitdagingen van thuiswerken

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Je staat niet meer uren in de file en je kunt tussendoor even een wasje doen. Maar het zorgt ook voor veel uitdagingen.

  • Je voelt je geïsoleerd.
  • Je hebt moeite om gemotiveerd te blijven.
  • Je bent snel afgeleid.
  • Je moet de juiste balans tussen werk en privé vinden.
  • Je moet oppassen dat je geen burn-out krijgt.
  • Je hebt moeite om gezond te eten.
  • Je hebt moeite om voldoende te bewegen.

Waarom thuiswerken?

Momenteel werken de meeste mensen vanwege het coronavirus vanuit huis. Sommige mensen zien het als een luxe om thuis te werken. Anderen zien het juist als een last, als een bittere noodzaak. Ze kunnen niet wachten om weer op kantoor te zitten.

Studies wijzen uit, dat als we straks weer terug naar normaal gaan, 1 op de 4 werkenden ervoor kiest om grotendeels vanuit huis te blijven werken. Het is dan wel van belang om goed voor jouw gezondheid te blijven zorgen.

Tips voor thuiswerkers

Wat kun jij als thuiswerkende doen om gezond te blijven? Zowel fysiek als mentaal.

Tip 1: Eet gezond

Met gezond eten bedoelen we eet voldoende fruit, groente, volle granen en magere zuivelproducten. Producten zoals eieren, bonen, noten, vis, gevogelte en mager vlees kun je ook prima eten.

Eet zo min mogelijk producten waar zout, suiker en verzadigde vetten inzitten. Eet drie keer per dag een maaltijd. Sla er geen over.

Werk je vanuit huis, dan is de verleiding groot. Je hebt weinig afleiding en hebt sneller een hongergevoel. Zorg dat je voldoende gezonde snacks in de buurt hebt. Je voorkomt dan het snaaien naar chips, koekjes en snoep.

Tip 2: Drink voldoende

Als je voldoende drinkt, voorkom je uitdroging. Dit is belangrijk om constipatie en stemmingswisselingen te voorkomen.

Qua drank is water de beste keuze. Koffie en thee kan ook, maar drink het wel met mate. Probeer zoveel mogelijk suikerhoudende dranken, zoals fris-, fruit- en energie dranken, te vermijden.

Tip 3: Beweeg voldoende

Bewegen zorgt zowel voor een fysieke als mentale boost. Je hoofd even lekker leegmaken. Hoeveel tijd zat je normaalgesproken in jouw auto? Plan deze tijd in om een lekkere wandeling te maken. Of ga sporten. Dit kun je doen a.d.h.v. diverse apps, die makkelijk op jouw telefoon te downloaden zijn.

Denk er ook eens aan om de diverse telefoontjes, die je per dag doet, al wandelend te doen. Iets van de laatste tijd is het hebben van een flexibel bureau. Zo eentje die je zowel op zit-als stahoogte kunt instellen. Of gebruik een grote bal als stoel.

Tip 4: Zorg voor de juiste werkplek

Hoe verleidelijk ook, maar ga niet hangend met je laptop op schoot op de bank zitten. Zorg dat je jouw thuiswerkplek goed en bij voorkeur ook ergonomisch inricht. Zo voorkom je rug- en bekkenklachten. Koop een goede stoel waar je met jouw voeten bij de grond kunt. Of gebruik een voetenbankje. Zet jouw laptop een armlengte van je vandaan en zorg dat de bovenkant van het beeldscherm op of onder ooghoogte zit. Het zijn kleine tips, maar ze werken echt.

Tip 5: Zorg voor de juiste werk privé-balans

Dit is waarschijnlijk één van de moeilijkste punten als je thuiswerkt. Zeker als er ook nog kinderen om je heen lopen. Als het kan, zorg dan altijd voor een aparte werkruimte. Een eigen kantoor waar je niet gestoord kunt worden. Uit studies blijkt ook dat het goed is om een werkschema bij te houden. Neem hierin ook jouw pauzemomenten gedurende de dag op.

En na werktijd lekker ontspannen.

Tip 6: Houd je aan een dagelijkse routine

Voordat je vanuit huis werkte, had je waarschijnlijk een bepaalde routine. Je kwam om 18.00 uur uit je werk. Avondeten, kinderen naar bed, tv kijken en daarna zelf naar bed. Probeer deze dagelijkse routine in stand te houden. Ga ook op een vaste tijd slapen en sta op een vast tijdstip op.

Een goede nachtrust helpt bij een gezond leven.

Tip 7: Behoud het persoonlijk contact

Werken op afstand kan het voor jou moeilijker maken om op persoonlijk vlak contact te maken met jouw collega’s. Je spreekt en ziet ze alleen via een schermpje. Ben je echt fysiek bij elkaar aanwezig, dan maak je echt contact. Probeer ook in deze online-tijden het ‘praatje pot’ er in te houden. Vraag hoe het met iemand gaat.

Werken jullie allebei thuis, probeer dan samen te lunchen, een koffiemoment in te lassen of samen een wandeling te maken.

Tip 8: Verminder stress door mindfulness

We hebben het al in een eerder blog genoemd, mindfulness kan helpen bij het voorkomen van stress door thuiswerken. Het stelt je in staat om negatieve gedachtes en gevoelens alleen op te merken en er niet in verstrikt te raken. Het geeft je dat moment van bezinning.

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat gezonde voeding en regelmatig sporten belangrijk zijn. Ongeacht waar je werkt. Thuiswerken kan echter andere problemen veroorzaken die je niet tegenkomt als je op je werk bent. Met bovenstaande tips kun je mogelijke problemen voorkomen of verlichten. En je ondersteunt daarbij jouw mentale en emotionele welzijn.

Blijf gezond, ook als je vanuit huis werkt.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?