Regelmatig zien wij items voorbij komen waarom vitamine B12 goed voor je is. Maar ook lijkt het soms wel te worden gezien als een onderschikte vitamine. Items over vitamine D en vitamine A hoor je veel vaker.
Maar wist je bijvoorbeeld dat een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, bloedarmoede en neurologische aandoeningen op lange termijn? Het speelt een belangrijke rol bij de opname van ijzer. Toch iets om in de gaten te houden, lijkt ons.
Wat is vitamine B12?
Vitamine B bestaat niet uit maar één type vitamine, maar uit allemaal verschillende werkende vitaminen. Samen noemen we ze het vitamine B-complex. Vitamine B12 is oplosbaar in water. Het zit voornamelijk in producten van dierlijke afkomst zoals vis, eieren, vlees en melkproducten. In dit blog behandelen we alleen vitamine B12.
Symptomen vitamine B12-tekort
Heb je een vitamine B12-tekort dan heb je vaak last van chronische vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, ontstoken tong, je prestatievermogen daalt en neurologische (gevoelloze vingers en tenen, tintelingen) of psychische stoornissen. Wees er dus op tijd bij, voordat er blijvende gezondheidsklachten ontstaan.
Vitamine B12, waar heb je het voor nodig?
Wij geven jou 4 redenen waarom je voldoende vitamine B12 binnen hoort te krijgen.
Reden 1. Belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen
Vitamine B12 heb je nodig om rode bloedcellen aan te maken. Zij vervoeren zuurstof in jouw bloed, dat jouw spieren en organen nodig hebben om te functioneren. Bovendien zorgen de rode bloedcellen ervoor dat koolstofdioxide naar je longen gaat, waar je dit weer uitademt.
Reden 2. Zorgt voor een goede werking van jouw zenuwstelsel
Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij een goede opbouw en ondersteuning van jouw zenuwen. Deze zorgen op hun beurt weer in jouw lichaam voor een goede link met jouw hersenen. Heb je te weinig vitamine B12, dan kan dit leiden tot tintelende vingers en tenen, zenuwpijn en evenwichtsstoornissen.
Reden 3. Belangrijk voor het goed functioneren van jouw hersenen
Vitamine B12 heb je nodig voor jouw concentratie- en leervermogen. Het speelt een grote rol bij het functioneren van jouw hersenen. Heb je een tekort hieraan, dan kun je last krijgen van concentratie- en leerproblemen of geheugenstoornissen.
Reden 4. Belangrijke energiebron
Vitamine B12 zorgt niet zelf voor energie, maar het helpt energie vrij te maken uit koolhydraten, eiwitten en vetten die jij via jouw voeding binnenkrijgt. Op deze manier is het betrokken bij jouw stofwisseling. Heb je vermoeidheidsklachten of problemen met jouw ontlasting, dan kan een tekort de oorzaak zijn.
Tekort vitamine B12
Een tekort merk je niet zo snel, maar komt veel vaker voor dan je misschien wel denkt. Een tekort aan vitamine B12 komt maar liefst bij 5 tot 10% van de bevolking voor (op basis van onderzoek waarin een grenswaarde van < 150 pmol/L is aangehouden).
Je ziet dit vooral bij vegetariërs en veganisten, die weinig vitamine B12 vanuit voeding binnenkrijgen. Maar ook alcoholgebruik en dementie vormen een groot risico op een tekort aan vitamine B12. Bij oudere mensen is de oorzaak van een vitamine B12 tekort vooral het gevolg van het niet goed functioneren van de maag.
Naast bovenstaande risicogroepen, kunnen mensen met een maag- of darmziekte, denk aan bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, ook sneller last hebben van een tekort aan deze vitamine. Of bij langdurig medicijngebruik (zoals bij metformine en protonpompremmers).
Vitamine B12-test
Je legt bij één van bovenstaande symptomen niet meteen de link naar een vitamine B12-tekort. Let dus vooral extra goed op. Heb je reeds langere tijd last van één van bovenstaande klachten, check dan jouw vitamine B12-gehalte.
De vitamine B12 zelftest van Yours Health Test geeft inzicht in jouw vitamine B12-gehalte. Dit is een urinetest. Deze test meet het methylmalonzuur en het creatinine gehalte in jouw urine. De stof methylmalonzuur hoopt op in jouw lichaam bij een tekort aan vitamine B12 en dat is meetbaar.
(Methylmalonzuur wordt gezien als een sensitievere test dan serum-B12 (meting via bloed).)