De vraag die ons regelmatig wordt gesteld is of je zelf jouw testosterongehalte kunt verhogen? Ja, dat kan. Door het veranderen van jouw levensstijl. Grijp dus niet meteen naar de hormoonpillen, -gels of -injecties. Bovendien kan het de klachten van mannen in de overgang verminderen.
Let op, veroudering houd je niet tegen, maar je kunt er wel invloed op uitoefenen. Wij geven je hieronder enkele tips.
Tip 1. Start je dag met een goed ontbijt
Niks nieuws. Deze tip ken je al. Sla nooit je ontbijt over. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is de start van jouw benodigde energie. Ontbijt je niet, dan ga je sneller snaaien. Wat weer kan leiden tot overgewicht dat zorgt voor een daling van jouw testosteronproductie.
Ook al heb je weinig tijd, ontbijten is belangrijk.
Tip 2. Zorg voor voldoende slaap
Net als bij andere hormonen is jouw testosterongehalte het hoogst vroeg in de ochtend rond 5 uur in je slaap. Uit onderzoek blijkt dat je testosteron daalt als je te weinig slaapt. Door slaaptekort stijgt namelijk jouw cortisolwaarde, waardoor de testosteronproductie afneemt.
Pak je nachtrust en slaap minimaal 7 uur per nacht.
Tip 3. Kom van die bank en zorg voor voldoende beweging
Of je nu een stuk met de hond gaat wandelen, aan krachttraining doet of een wedstrijdje speelt, maakt niet uit. Bewegen is belangrijk en als je daarbij wordt uitgedaagd, geeft dit een nog positiever effect.
Maar overdrijf niet. Bij duursporters is aangetoond dat bij hen juist het testosteron daalt. Vandaar dat men duursporters altijd adviseert om daarnaast ook aan krachttraining te doen. Krachttraining is namelijk de meest effectieve manier om zelf jouw testosterongehalte te verhogen. (Tip 3b😉)
Tip 4. Zoek de zon op
Iedereen kent het wel. In de zomer lopen de dames in korte rokjes en dragen korte truitjes. De mannelijke hormonen slaan op hol. Hun hersens worden geprikkeld. We geven de zon de ‘schuld’. Het zonnetje is van belang voor de productie van vitamine D. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen een vitamine-D-tekort en een laag testosteron.
Is jouw vitamine D gehalte op niveau, dan maakt jouw lichaam ook meer testosteron aan.
Tip 5. Eet gezond
Gezonde voeding is altijd belangrijk. Er zijn bepaalde producten die voor mannen net dat beetje extra geven. Ken je de filmpjes van Popeye nog? Na het eten van een blik spinazie wordt hij enorm sterk. Hier zit wel een kern van waarheid in. Eet ook regelmatig broccoli, bloemkool en spruitjes. Deze groente zijn vriendjes met jouw testosteron.
Pak ook liever biologische producten in de winkel. De pesticiden die op de producten in de supermarkt zitten, zijn ook een vijand voor jouw testosteron. Er bestaat namelijk een sterk verband tussen de inname van pesticide en een dalend testosteron.
Tip 6. Eet niet teveel dropjes
De stof glycyrrhizine in drop verhoogt niet alleen jouw bloeddruk, maar remt ook de testosteronproductie.
Uit eens Italiaans onderzoek is gebleken dat mannen die vier dagen lang 7gr drop per dag aten, de testosteronspiegel daalde met 44%. Na vier dagen zonder drop zaten de testosteronwaardes weer op het oude niveau.
Hoe lekker die zwarte snoepjes ook zijn, ze hebben geen positieve werking op jouw testosteron.
Tip 7. Eet koolhydraatarm
Gebruik zo weinig mogelijk suiker. Dat klontje suiker in de thee is echt niet nodig. Eén koekje of snoepjes is ook voldoende. Die hele rol hoeft echt niet in één keer op. Drink ook liever een glas water dan frisdrank. Eet liever ook niet te veel pasta, brood, rijst en aardappelen. En als je ze eet, neem dan altijd de volkorenproducten.
Tip 8. Pak een lekker vet visje
Voor een gezonde leefstijl is het belangrijk om voldoende meervoudige onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren binnen te krijgen. En waar zitten deze in? Juist, in vette vis zoals zalm, tonijn, makreel en haring. Deze vissen zijn goed voor jouw cholesterol en jouw testosterongehalte. Eet ook lekker sushi en sashimi.
Visolievetzuren zorgen ervoor dat het teveel aan testosteron door je lever wordt afgebroken.
Tip 9. Stop met roken
Valt het je op? Steeds minder mensen roken. En weet je waarom? Ja, omdat het gezonder is. Maar wist je dat je door roken erectieproblemen kunt krijgen en de kwaliteit van jouw sperma vermindert? Gooi dus weg die sigaret.
Tip 10. Drink voldoende water
Jouw lichaam heeft water nodig om te functioneren. Dit geldt ook voor de productie van testosteron. Vermijd hierbij suikerhoudende dranken. Drink vooral kraanwater, mineraalwater, groene of witte thee.
Nog een positieve werken van water. Het reinigt namelijk ook jouw lichaam. En een goede vochthuishouding is weer goed voor de testosteronproductie.
Tip 11. Pas op met alcohol
Alcohol kan de productie van testosteron verstoren. Dit zie je al bij drie glazen of meer per dag. Deze kan wel tot 25% minder worden. Bij alcoholisten zie je vaak een erg laag testosteronniveau. Eén glaasje wijn kan prima, maar pak niet iedere dag een hele fles.
Tip 12. Vermijd stress
Stress is funest voor alles. Voel jij je continu down, machteloos en twijfel je over je eigen vermogen? Dat bevordert de productie van testosteron niet. Vermijd zoveel mogelijk stressvolle situaties. Helaas kan er ook een wisselwerking plaatsvinden. Een tekort aan testosteron kan namelijk ook weer voor prikkelbaarheid, stemmingsveranderingen en depressiviteit zorgen.
Tip 13. Denk en doe vaker aan seks
Het klinkt wellicht gek, maar uit onderzoek is gebleken dat bij mannen die alleen maar denken aan seks, de testosteronproductie al kan stijgen. Ook als je regelmatig seks hebt, houd je jouw zaadballen actief. Zij produceren testosteron, dus hebben een positieve werking.
En wist je dat als je voor het slapen gaan seks hebt, dit jouw testosterongehalte een boost geeft.
Use it or lose it.