Ken jij goede vitamine D-bommen?

Ken jij goede vitamine D-bommen?

Ken jij goede vitamine D-bommen? 

Verhoog jouw vitamine D met de onderstaande voedingsmiddelen. Wees niet bang, denk niet meteen aan de oude bekende lepel levertraan. Nee zeker niet. Als je het mij vraagt, zit vitamine D juist in heel veel lekkere producten. In ieder geval, producten die ik graag op mijn bord zie. Gemiddeld zegt men dat een inname van 800 UI vitamine D uit voeding de richtlijn is.

Vis

Diverse soorten vis, voornamelijk de vette variant, zijn een grote bron van vitamine D.

Zalm

Zalm is een prima vitamine D bron. Let wel op, er is een groot verschil tussen de gekweekte en wilde zalm. Wilde zalm bevat veel meer vitamine D, namelijk tussen de 800 en 1300 UI per 100 gram. Dan zit je al snel aan je dagelijkse inname van 800 UI. Op internet zijn heel veel lekkere zalmgerechten te vinden, van gebakken tot heerlijk gestoofd uit de oven.

Haring

De één staat al in de rij voor het eerste harinkje van het seizoen. De ander vindt het te vies voor woorden en denkt alleen maar aan de smaak die je de hele dag nog proeft. Toch zeg ik, pak een lekker harinkje op zijn tijd, want deze bevat veel vitamine D. Verse haring rond de 200 UI per 100 gram.

Sardientjes

Ingeblikte sardientjes bevatten ongeveer 177 UI per 100 gram. Zelf ben ik geen sardientjes fan, maar het zijn echte vitamine D bommetjes.

Makreel en heilbot

Lekker een verse makreel bij de visboer vandaan, met of zonder pepertjes. Of een mooi gebakken heilbot op jouw bord. Per 100 gram bevatten deze vissen ongeveer 350 UI.

Ingeblikte tonijn

Er gaat toch niets boven een lekker broodje tonijn. Sla, tomaat, kappertjes en komkommer erbij. Smikkelen maar. Wist je dat ingeblikte tonijn rond de 250 IU vitamine D per 100 gram bevat? Eet er alleen niet te veel van, overdrijf het niet. Ingeblikte tonijn bevat relatief veel zware metalen, die weer een negatief effect op je gezondheid kunnen hebben.

Die lepel levertraan hoeft gelukkig niet meer.

Eieren

Van de lekkere visjes naar de eieren en dan met name het eigeel. Het eigeel van één ei bevat ongeveer 37 IU. Kies bij voorkeur voor vrije uitloop eieren. Deze bevatten een hoger vitamine D gehalte. Zou het te maken hebben met dat ze veel in de buitenlucht, lees het zonnetje, rondlopen?

Champignons

Toen ik onderzoek deed naar alle soorten vitaminebommetjes vond ik dit wel een leuk feitje. Champignons kunnen namelijk net als mensen vitamine D halen uit uv-licht. Dit is wel een andere vorm van vitamine D en is minder effectief. Maar toch! Op de doosjes van de champignons zet men tegenwoordig ook neer of ze met vitamine D behandeld zijn.

Margarine

Smeer jij boter op je brood? Houd jij je aan de schijf van 5? Een portie margarine bevat ongeveer 30 IU vitamine D. Vergeet dat laagje dus niet als jij een lekkere boterham eet.

Weten of jouw vitamine D-gehalte op orde is? Bestel de vitamine D test vandaag nog.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?