Zware metalen in jouw drinkwater

Zware metalen in jouw drinkwater

Zware metalen in jouw drinkwater  

Bang voor zware metalen in jouw drinkwater? Veel mensen vinden het geweldig om een oud huis te kopen en dit helemaal opnieuw op te bouwen tot hun eigen domein. Is dit huis gebouwd voor 1960? Het kan zijn dat jouw huis nog loden leidingen heeft.

Maar ook de leidingen in jouw spiksplinternieuwe nieuwbouwwoning kunnen looddeeltjes bevatten. Dit kan gevaarlijk zijn voor jouw gezondheid. Deze looddeeltjes kunnen namelijk via de leidingen in jouw drinkwater komen. Vervang deze loden leidingen, hoe weggestopt ze ook zitten.

Wist je dat 100.000 à 200.000 woningen in Nederland nog zijn uitgevoerd met schadelijke loden leidingen?

Hoe komt lood in jouw drinkwater?

Lood kan in jouw drinkwater komen als je een loden waterleiding hebt. Dit komt voornamelijk voor bij oudere huizen. Heb je een nieuwe kraan of drinkwaterinstallatie geïnstalleerd? Let dan de eerste drie maanden even op, want dan heb je ook kans op zware metalen in jouw drinkwater.

Helaas kun je zelf niet zien of proeven of er lood in jouw drinkwater zit.

Toegestane norm qua metalen in jouw drinkwater

Volgens de Europese en Nederlandse drinkwaternorm mag er maximaal 10 µg/l in jouw drinkwater zitten. In huizen met loden leidingen, in nieuwbouwhuizen en huizen met nieuwe leidingen zijn die concentraties met 35 µg/l meer dan 3x zo hoog. Reden tot actie en oplettendheid.

Wat zijn de gevaren van zware metalen in jouw drinkwater?

Lood in jouw drinkwater is niet levensbedreigend. Het kan wel vervelende gevolgen hebben. Weet dat (ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 6 jaar het gevoeligst zijn voor lood. Bij jonge kinderen heeft het effect op hun hersenen. Dit kan op latere leeftijd leiden tot lagere intelligentie, een lager IQ.

Gevolgen voor baby’s

Vooral baby’s zijn extra kwetsbaar. Hun darmen nemen lood makkelijker op. Bovendien moeten de hersenen zich nog helemaal ontwikkelen.

Wist je dat een zwangere vrouw een verhoogde absorptiewaarde van lood heeft tot 70% in vergelijk met de 20% voor haar zwangerschap? Lood komt via de placenta en de moedermelk bij jouw baby terecht. Dit kan zelfs in zeer kleine hoeveelheden al gevolgen hebben voor de cognitieve ontwikkeling en het gedrag van jouw kindje.

Gevolgen voor kinderen en volwassenen

Bij zowel kinderen als volwassenen kan het effect hebben op de bloeddruk en de nierfunctie. Als je hier niet op tijd bij bent, dan kan dit hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen tot gevolg hebben.

De Gezondheidsraad is al enige tijd bezig om hier meer aandacht voor te krijgen. Loden leidingen moeten worden verwijderd. Lukt dit niet, gaat dit niet, drink dan als je zwanger bent liever bronwater uit flessen. En gebruik voor jouw kindje tot 7 jaar ook bronwater.

Symptomen loodvergiftiging

Een loodvergiftiging, de belasting door zware metalen, zorgt voor algemene klachten zoals misselijkheid, braken, chronische vermoeidheid, uitputting, hoofdpijn, migraine, concentratieproblemen en slapeloosheid.

Op de lange termijn kan het ook het ontstaan van chronische ziekten bevorderen. De symptomen lijken vaak op andere ziektebeelden of psychologische stressreacties.

Hoe stel je een loodvergiftiging vast

Een vergiftiging door zware metalen vaststellen, is niet eenvoudig. Deze hopen zich namelijk vooral op in lichaamsweefsels. Via een bloed-, urine- of haarmonster kan daarom niet altijd een vergiftiging worden aangetoond. Je hebt verschillende testen nodig om tot een juiste diagnose te komen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen loodvergiftiging?

Loop jij een verhoogd risico op blootstelling aan lood? Bescherm je dan tegen loodvergiftiging door meer voeding te eten dat verrijkt is met ijzer en EDTA. (ethyleendiaminetetra-azijnzuur).

Lekker dan, hoor ik je denken. Om me tegen lood te beschermen, moet ik ijzer eten. Het ene metaal met het andere metaal bestrijden. Dat vereist enige uitleg. Lood en ijzer binden zich in de dunne darm aan hetzelfde transporteiwit. Dit eiwit absorbeert deze metalen in jouw bloedbaan.

Heb jij last van een ijzertekort? Dan kan dit leiden tot een vergrote opname van lood vanuit de darmen. Dat weer kan leiden tot een verhoogde concentratie van dit giftige zware metaal in jouw lichaam en hersenen. Heb jij voldoende ijzer in jouw lichaam, kan verkleint of voorkomt dit de loodopname.

Zorg dat je voldoende ijzerrijke voeding eet. Allemaal aan de spinazie en appelstroop.

Zelftest zware metalen

Een verontreiniging van het water met zware metalen komt voornamelijk voor in leidingen waar het water uren of zelfs dagen in stil staat. Afhankelijk van het materiaal van de waterleiding kan dit leiden tot chemische reacties met een afgifte van metaalionen in het water. Waterleidingen van oudere gebouwen kunnen hoofdzakelijk koper of zelfs lood bevatten. Nikkel komt weer vaker in kranen voor.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan zo’n verontreiniging zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Helaas komt zo’n verontreiniging regelmatig voor, ondanks dat ons drinkwater zowel chemisch als microbiologisch wordt gezuiverd.

Woon je in een oud huis, heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of een nieuwe kraan geïnstalleerd? Dan adviseren wij om jouw kraanwater op zware metalen te controleren. Dit kun je eenvoudig zelf doen met onze zelftest zware metalen. Op deze manier controleer je eenvoudig en snel of jouw drinkwater vervuilt is door zware metalen.

Meten is weten.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?