Het voorjaar en de zomer is de periode waarop mensen met hooikoorts klachten zich liever opsluiten in huis dan naar buiten gaan. Snotneus, rode en jeukende ogen en niezen. Je wordt gewoon moe van jezelf.
Wil jij ondanks die vervelende klachten toch ook van dit lekkere weer genieten? Wij hebben een aantal tips voor jou op papier gezet.
Tip 1. Weet waar je allergisch voor bent
Is er uit jouw allergie onderzoek naar voren gekomen waar je allergisch voor bent? Welke grassen, pollen of bomen? Aan de hand van die uitslag kun je dagelijks de hoeveelheid stuifmeel in de lucht checken via de weeronline pollenradar. Je weet dan exact wanneer je een piek van jouw klachten kunt verwachten en daar eventueel al voorzorgsmaatregelen voor nemen.
Tip 2. Vermijd waar je allergisch voor bent
Dit klinkt simpel, maar toch zijn er veel mensen die hier niet over nadenken. Ben je allergisch voor gras? Ga dan niet lekker in het gras in de zon liggen? Pak een stoel of probeer indien mogelijk op de stenen of zand te gaan liggen. Laat ook iemand anders het gras voor jou maaien. Of leg kunstgras in je tuin.
Allergisch voor de hazelaar? Ga dan niet in de buurt van zo’n boom zitten.
Hang je was ook niet buiten te drogen, hoe lekker fris het daarna ook ruikt. Stuifmeel blijft in je kleding hangen. Als je het toch graag wilt, hang dan bijvoorbeeld jouw beddengoed ’s ochtends vroeg al eventjes buiten. Er zit dan namelijk minder stuifmeel in de lucht.
Tip 3. Vergeet nooit vaseline en een zonnebril
Wat is dit nu weer, denk je waarschijnlijk. Draag altijd een zonnebril als je naar buiten gaat. Deze beschermt jouw ogen tegen stuifmeel. Koop bij voorkeur een bril die volledig goed rond jouw ogen sluit. Verder een tip, meer uit grootmoederstijd, maar die nog steeds werkt. Smeer een beetje vaseline onder jouw neus als je naar buiten gaat. Dit beschermt jou tegen een prikkelende reactie op pollen.
Tip 4. Houd ramen en deuren dicht of gebruik een pollen hor
Stuifmeel waait gemakkelijk naar binnen. Wij adviseren daarom ook om ramen en deuren zo veel mogelijk dicht te houden. Hoe lekker het ook is, om eventjes de ramen open te zetten. Dat kan wel, maar zorg dan wel voor een goede hor voor de ramen.
Tip 5. Vaker douchen
Met het warme weer sta je regelmatig onder de douche. Even dat bezwete lijf schoonspoelen. Dit helpt ook tegen hooikoortsklachten. Douch vlak voor het slapen gaan. Ga met nat geborsteld haar naar bed. Zo komen er geen pollen op jouw hoofdkussen. Ben je de hele dag buiten geweest, gooi dan lekker ook jouw kleding in de was. Draag ze niet nog een dag.
Tip 6. Nat washandje
Last van rode jeukende ogen? Ga dan niet wrijven. Zo krijg je alleen maar meer last, want wrijven kan ontstekingen en irritaties tot gevolg hebben. Leg lekker een koud nat washandje op je ogen.
Bij sommige mensen helpen oogdruppels ook.
Tip 7. Vermijd prikkelende stoffen
Jouw hooikoortsklachten kunnen erger worden door tabaksrook, pas geverfde ruimten en huisstof. Stofzuig regelmatig jouw huis. Vermijd ook contact met chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten. Deze stoffen prikkelen jouw klachten des te meer.
Tip 8. Kies de juiste vakantiebestemming
Heb jij enorme hooikoortsklachten? Kies dan voor een vakantie aan de kust of in de bergen. Hier zit minder stuifmeel in de lucht. Ook een stedentrip is beter dan het bos. Ga je naar een boerencamping, lekker op het platteland, weet dan dat hier veel meer stuifmeel in de lucht zit.
Tip 9. Pas jouw sportschema aan
Heb je hooikoorts, dan ben je binnen no time buiten adem. Sporten is dan wel het laatste waar je aan denkt. Terwijl het zo gezond is. Het beste is om te sporten als er weinig pollen in de lucht zijn: ’s ochtends vroeg of na een regenbui. Je kunt beter in een sportschool sporten dan buiten in de bossen.
Is het hooikoortsseizoen voorbij, dan kun je weer lekker buiten sporten.
Tip 10. Bij uiterste nood, gebruik medicijnen
Je hoeft uiteraard niet te lijden. Tegenwoordig zijn er verschillende medicijnen op de markt die hooikoorts tegen gaan. Vaak is het wel belangrijk om deze gedurende een langere periode te gebruiken. Zo bouw je een spiegel op en ben je beter beschermt.
Hooikoortspillen
Hooikoortspillen werken meestal 24 uur lang. Ze helpen bij klachten zoals een snotneus en rode jeukende ogen. Ook werken ze bij benauwdheid en het lamlendige gevoel dat je kunt hebben bij hooikoorts.
Neussprays
Neussprays werken alleen voor klachten aan jouw neus en ogen. Denk hierbij aan de vele niesbuien, loopneus en tranende, jeukende rode ogen.
Oogdruppels
Oogdruppels werken effectief bij hooikoortsklachten in de ogen.
Soms is het noodzakelijk om het ene medicijn met het andere te gebruiken. Op die manier versterken ze elkaar waardoor jouw klachten verminderen.