Hoe reageert jouw lichaam op stress?

Hoe reageert jouw lichaam op stress?

Hoe reageert jouw lichaam op stress? 

Kom je in een stressvolle situatie terecht dan reageert jouw lichaam meteen. Je hart klopt in je keel, je krijgt het warm en begint te zweten. Je lijf begint te trillen en je buik begint op te spelen. Alle alarmbellen in jouw lichaam worden geactiveerd. Stress zit echt niet alleen in je hoofd. Nee zeker, niet. In een stressvolle situatie reageert jouw hele lichaam.

Wat is stress?

De reactie van jouw lichaam bij bepaalde situaties is heel normaal. Het wil je beschermen. Het kan alleen misgaan als je langdurig in een stresssituatie komt.

Stress is de reactie van jouw lichaam op een bedreigende situatie. Denk maar aan het “fight or flight” verhaal. Vroeger in de oertijd reageerde jouw lichaam als er een beer voor je neus stond. Tegenwoordig kennen we veel meer andere stresssituaties. Denk aan het thuiswerken en de daarbij komende werkdruk, verlies van een dierbaar persoon, examenvrees, geldproblemen en de angst om besmet te worden. Iedereen reageert hier anders op. Of je stress ondervindt, is per persoon verschillend.

Luister goed naar jouw lichaam.

Wat gebeurt er in jouw lichaam?

We gaven het kort in het begin al aan. Kom jij in een situatie waarin jij veel stress ervaart, dan werken jouw hersenen op volle toeren. Zij zetten jouw lichaam aan het werk. Jouw lichaam produceert meer adrenaline, je hartslag stijgt en je bloeddruk gaat omhoog. Je spieren spannen zich aan, je ademhaling wordt sneller. Je eetlust verdwijnt en het zweet breekt je uit.

Jouw lichaam produceert niet alleen meer adrenaline, maar ook worden jouw bijnieren aan het werk gezet op cortisol te maken. Cortisol is ons stresshormoon. In een stresssituatie zorgt dit hormoon ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en jouw stofwisseling sneller gaat werken. Op die manier krijg je meer energie.

Je maakt je klaar voor de strijd, zeg maar.

Gezonde situatie

Stress is in principe helemaal niet verkeerd of slecht. Het is juist een gezonde reactie van jouw lichaam. We hebben er allemaal mee te maken. Die lange rij bij de kassa of telefoontjes en e-mails die maar binnen blijven komen. Of de spanning die je voelt voor het geven van een presentatie. Gezonde stress is juist ‘fijn’ want dan presteer je beter, je bent alerter en je kunt je beter concentreren.

De reactie van stress door jouw lichaam is juist goed. Mits het niet van langdurige, chronische aard is.

Ongezonde situatie

Ervaart jouw lichaam langdurige stress, staat het continu onder spanning, dan kun je hiervan klachten krijgen. Ervaar je regelmatig achter elkaar stress, dan heeft jouw lichaam niet voldoende tijd om te herstellen. Dan kom je in een ongezonde situatie terecht. Klachten die je o.a. kunt krijgen, zijn: vermoeidheid, verhoogde bloeddruk, slapenloosheid, hoofd-, nek- en rugpijn, maag- en darmklachten, duizeligheid. Maar ook psychische klachten zoals prikkelbaarheid, besluiteloosheid en verhoogde pijngevoeligheid.

Veel mensen weten hier dan niet goed mee om te gaan en vertonen compleet ander gedrag. Andere pakken naar de fles, gaan meer eten of beginnen opeens met roken.

Vertoont jouw lichaam één om meerdere van bovenstaande reacties? Wacht dan niet te lang en doe een stressprofiel test. Als je namelijk te lang door blijft lopen met stress in je lijf, kan dit uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?