Heb ik (voldoende) corona antistoffen? Ben ik nu immuun?

Heb ik (voldoende) corona antistoffen? Ben ik nu immuun?

Heb ik (voldoende) corona antistoffen? Ben ik nu immuun? 

Een veelgestelde vraag die je op het internet tegenkomt en die wij ook van onze klanten krijgen, is: “Ben ik immuun voor het coronavirus als ik het al een keertje heb gehad?” Het is niet zo simpel om hier een ‘ja’ of een ‘nee’ op te antwoorden. Dit vereist enige verduidelijking.

Waarom zijn antistoffen belangrijk?

Door het meten van antistoffen in jouw bloed kun je zien of je besmet bent geweest en of je bent beschermd tegen het virus. Heb je het coronavirus, dan gaat jouw afweer aan de slag om dit virus zo snel mogelijk de baas te zijn. Jouw lichaam gaat o.a. antistoffen aanmaken. Zij zijn een belangrijk wapen in de afweer tegen infecties. Antistoffen labelen als het ware de ziekmaker. Hierdoor kan hij makkelijker worden herkend en onschadelijk worden gemaakt. Bijna iedereen heeft na besmetting antistoffen in zijn of haar bloed.

De antistoffen die blijven, vormen samen met de specifieke T- en B-lymfocyten (zgn. geheugencellen) jouw beschermend geheugen. Bij een nieuwe infectie kan het immuunsysteem het virus direct aanvallen en onschadelijk maken en word je niet of nauwelijks ziek.

Heb je antistoffen aangemaakt, dan is de ziekmaker in jouw immunologische geheugen opgeslagen.

Hoeveelheid antistoffen

Hoe ziek je wordt als je bent besmet met corona (SARS-CoV-2) verschilt per persoon. Zo ook de hoeveelheid antistoffen die je aanmaakt. Wat opvalt, is dat hoe zieker je bent (geweest) van het coronavirus, des te meer antistoffen er in jouw bloed zitten. Heb je niet of nauwelijks klachten (gehad), dan heb je ook maar weinig antistoffen. Soms zijn er zelfs helemaal geen antistoffen.

Wanneer ben je immuun?

Heb je de waterpokken een keer gehad? Dan krijg je ze daarna nooit meer. Jouw immuunsysteem beschermt je tegen een nieuwe infectie. Je bent immuun. Meestal merk je niet eens dat je immuunsysteem bezig is om je lichaam te beschermen.

Koorts en snotneuzen wil zeggen; jouw immuunsysteem is actief. Deze onthoudt alle ziekteverwekkers waarmee je ooit besmet bent geweest. Het zorgt ervoor dat je niet opnieuw of minder ziek wordt als je de ziekmaker(s) nog een keertje tegenkomt. We noemen dit ook wel het immunologisch geheugen.

Tegen een besmetting met nieuwe ziekteverwekkers ben je echter niet beschermt. Bij iedere nieuwe infectie begint je immuunsysteem helemaal opnieuw om uiteindelijk ook die ziekmaker in het geheugen op te slaan. Vaccinaties zorgen dat het immuunsysteem in actie komt en antistoffen gaat produceren. Net als bij een echte infectie. Vaccinaties bevatten meestal een verzwakte vorm van de ziekteverwekker.

Ook de ‘ziekmaker” in de vaccinatie wordt in het immunologische geheugen opgeslagen. Kom je de ziekmaker later ‘in het echt’ tegen, dan wordt deze door het immuunsysteem direct herkend en word je niet of minder snel ziek.

Je raakt besmet, je wordt (misschien) ziek, je geneest. Nu ben je immuun.

Belangrijk: Op basis van de huidige gegevens over het coronavirus kan op dit moment geen verantwoorde uitspraak worden gedaan over de omvang en duur van immuniteit.

Even een paar feitjes:

  • Wist je dat bij ruim 90% van de mensen antistoffen tegen corona in het bloed zitten?
  • En dat er ruim zes maanden later nog steeds antistoffen in het bloed van deze personen te vinden zijn?
  • En dat deze antistoffen zelfs in kracht zijn toegenomen?

Ze zijn beter bestand tegen het virus. Je hebt dus minder antistoffen nodig om beschermd te zijn. Dit blijkt uit resultaten van het PIENTER Corona onderzoek van de RIVM.

Heb ik antistoffen aangemaakt?

Met de corona antistoffen zelftest van Yours Health Test weet je dat snel genoeg. Deze geoptimaliseerde ELISA-test wordt gekenmerkt door een hoge diagnostische specificiteit en gevoeligheid.

De specificiteit, die aangeeft hoe hoog de kans is dat een gezond iemand ook een negatief resultaat krijgt, is maar liefst 99,8%. Het is snel duidelijk of je antistoffen tegen het coronavirus in jouw bloed hebt. Bovendien kan er ook een uitspraak worden gedaan over de hoeveelheid. De test is gebaseerd op de WHO-standaard (First WHO International Standard for SARS-CoV-2 Immunoglobulin).

In principe lijken de symptomen van corona sterk op die van griep. Ze kunnen echter ook variëren. Sommige mensen krijgen een infectie zonder het te beseffen, omdat de klassieke verschijnselen niet optreden (asymptomatisch beloop). Juist voor deze groep mensen is deze test op antilichamen extra aanbevolen. Je kunt jezelf controleren op eventuele verworven immuniteit.

De vorming van IgG-antistoffen tegen corona begint relatief vroeg, namelijk 10 tot 14 dagen na het begin van de symptomen. Zowel het tijdstip waarop antistoffen aantoonbaar zijn als de hoeveelheid van de gevormde antilichamen kunnen echter individueel variëren. Ongeveer drie weken na het eerste optreden van symptomen hebben de meeste COVID-19 patiënten specifieke antistoffen in hun bloed. Wij raden daarom aan om deze test ongeveer 21 dagen na de eerste symptomen van de ziekte uit te voeren. Gewoon door het afnemen van een beetje bloed.

Deze CE-gemarkeerde test is niet alleen geschikt om te bepalen of je een infectie met het coronavirus hebt gehad. De test is tevens geschikt voor het volgen van de voortgang van jouw immuniteit na een vaccinatie. Met deze test meet je dus niet of je nu op dit moment het coronavirus hebt.

Wil jij weten of je antistoffen tegen het coronavirus in je bloed hebt? Bestel vandaag nog een corona-antistoffentest.


Immuunsysteem

Ons immuunsysteem kan een onbeperkt aantal verschillende moleculen, die het lichaam proberen binnen te komen, herkennen. Dit vermogen wordt gebruikt om o.a. de aanwezigheid van virussen, bacteriën, parasieten en cellen, die niet in ons lichaam thuishoren, vast te stellen. Zoals transplantaten en tumorcellen. Daarna wordt alles in het werk gesteld om deze te verwijderen.
Witte bloedcellen (vooral de T- en B-lymfocyten) en antistoffen (antilichamen) voeren de herkenningstaak uit.

Doordat ze in alle weefsels van het lichaam kunnen binnendringen, kunnen ze lichaamsvreemde moleculen overal ontdekken. Het immuunsysteem onthoudt welke vreemde moleculen zij heeft ontdekt en herkend. Daardoor kan er, als er opnieuw contact is met dat molecuul, een snellere en hevigere reactie optreden. Ook wel het immunologisch geheugen genoemd. Wanneer virussen of bacteriën het lichaam binnendringen, worden deze direct bekleed met antistoffen. De afweercellen kunnen de infectie dan efficiënt opruimen.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?