Microbioom, het wonder in jouw darmen

Microbioom, het wonder in jouw darmen

Microbioom, het wonder in jouw darmen 

Het darmmicrobioom, werkelijk een verbazingwekkend systeem in jouw lichaam. Het is belangrijk dat jij goed voor jouw lichaam zorgt. Dan zorgt jouw lichaam ook goed voor jou. Cliché? Nee echt niet.

Maar wat is dan mijn darmmicrobioom? Waar zit het en waar dient het voor?

Wat is het darmmicrobioom?

In jouw darmen leven miljarden bacteriën. Al die bacteriën samen, noemen we jouw darmmicrobioom. Sinds enkele jaren is bekend dat dit microbioom een grote invloed heeft op jouw gezondheid. Uit recente onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat er een direct verband bestaat tussen de samenstelling van jouw darmmicrobioom en het ontstaan en/of de aanwezigheid van een groot aantal aandoeningen. Belangrijk dus om er goed voor te zorgen. Het is niet voor niets dat hieraan veel aandacht wordt besteed.

Bacteriën zijn toch slecht voor je?

Dat is de fabel die je altijd hoort. Maar deze gaat zeker niet altijd op. Darmbacteriën zijn o.a. van invloed hoe jij je voelt en op je gewicht. Ze zijn eigenlijk van invloed op jouw hele gezondheid. Hoe groter de diversiteit van het type bacteriën, des te gezonder zijn jouw darmen. Uiteraard heb je goede en slechte bacteriën. Goede bacteriën bevorderen jouw gezondheid, de slechte zorgen voor jouw klachten.

Door het darmmicrobioom volledig in kaart te brengen, kan dus worden bepaald of er mogelijk een licht verhoogd, dan wel een verhoogd risico aanwezig is op het ontstaan van diverse aandoeningen.

Lijd je al aan een bepaalde aandoening, dan kun je hiervoor mogelijk een verklaring uit jouw darmmicrobioom halen.

Een gezond darmmicrobioom

Niets is belangrijker dan een gezond leven. Daar hoort een gezond darmmicrobioom bij. Hét ideale microbioom is er niet. Wel zijn de verhoudingen van al die bacteriën bij elkaar enorm belangrijk. De hoeveelheid verschillende bacteriën zegt iets over jouw darmgezondheid. Je noemt dit ook wel de diversiteit van jouw darmen.

Daalt deze diversiteit, dan kun je gezondheidsklachten krijgen, bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom, voedselintoleranties en chronische darmziekten en -infecties. Antibiotica is een belangrijke veel voorkomende oorzaak voor een afname van de diversiteit. Eén bacterie komt dan vaker voor dan een andere soort. Je spreek dan van een dysbiose.

Iedereen heeft een eigen microbioom samenstelling

Net als jouw DNA, is ook jouw microbioom uniek. Jouw moeder kan er veel invloed op uitoefenen, want het ontstaat al voor en tijdens jouw geboorte.

Wist je dat jij voor 90% uit bacteriën bestaat? Gek idee toch? En al die bacteriën zijn per persoon uniek. Bij niemand zijn deze hetzelfde. Ook niet die van jou en je dochter. Naarmate je ouder wordt, stijgt het aantal bacteriën in jouw darmen. De samenstelling kan ook steeds veranderen. Dat maakt jouw microbioom ook zo interessant. Het is eigenlijke een grote brij die enorm belangrijk is voor jouw gezondheid.

Goed om te weten. Als we het over jouw microbioom hebben, dan spreken we voornamelijk over de bacteriën in jouw dikke darm.

In bijgaand filmpje van de Maag Lever Darm Stichting wordt ook het belang van het darmmicrobioom uitgelegd.

*bron: https://www.mlds.nl/

Jouw microbioom als regelaar

Uit bovenstaande kun je al concluderen dat jouw microbioom een echte regelaar is. Al jouw darmbacteriën samen hebben het prima naar hun zin in jouw darmen. Zij leven van alles wat jij eet. Maar hiervoor moeten ze wat terugdoen, namelijk helpen bij jouw spijsvertering.

Taken van jouw darmbacteriën

  • Ze activeren jouw zenuwen die weer jouw darmen aan het werk zetten, waardoor jouw eten door de darm wordt geleid.
  • Ze zijn de beschermers van jouw darmwand zodat deze niet ontstoken kan raken.
  • Ze leren ons afweersysteem om schadelijke bacteriën aan te vallen en de onschadelijke door te laten.
  • Ze geven onze hersenen een seintje als onze darm voedsel bevat. Het zogenaamde ‘volzitten’ gevoel komt hier vandaan.

Wie beïnvloedt jouw microbioom?

Jouw microbioom wordt door heel veel zaken beïnvloedt. Deze factoren bepalen deels hoeveel en welke bacteriën er in ons microbioom leven. Grotendeels kunnen wij zelf ons microbioom beïnvloeden, maar er zijn ook factoren waar we minder invloed op hebben.

Factoren die ons microbioom kunnen beïnvloeden, zijn:

Lees ook 7 tips om jouw microbioom blij te maken.

Jouw microbioom, een uniek wonder in jouw darmen. Zorg er goed voor.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?