Hatsjoe, het hooikoorts seizoen is weer begonnen

Hatsjoe, het hooikoorts seizoen is weer begonnen

Hatsjoe, het hooikoorts seizoen is weer begonnen 

Ben je steeds aan het niezen? Heb je kriebel in je neus en tranende rode ogen? Het kan zijn dat je allergisch bent voor gras- en boompollen of pollen van (on)kruiden. We noemen dit ook wel hooikoorts. De afgelopen weken hebben we al veel mooie dagen gehad. Vandaar dat je al zo vroeg in het jaar last hebt. Misschien schrik je ook, want jouw klachten lijken veel op die van het coronavirus. Voor diegenen die ieder jaar rond dezelfde tijd last krijgen, die weten wel beter.

Wist jij dat 1 op de 8 mensen last heeft van hooikoorts? Jij bent dus echt niet de enige.

Wat is hooikoorts? 

De klachten die je bij hooikoorts ziet, lijken erg op verkoudheidsklachten. Het verschil is dat bij een verkoudheid jouw klachten na een paar dagen verdwijnen. Dat is bij hooikoorts niet het geval. Van hooikoorts kun je een paar weken tot zelfs het hele voorjaar en zomer last houden.

Er zijn mensen die al vroeg in het jaar klachten krijgen. Gedurende de bloeitijd van de berk, els en de hazelaar. Ben je allergisch voor bomen, grassen en pollen dan kun je echt de hele lente en zelfs nog in de zomer last hebben. Je kunt dan echt je lol op.

Hoe kom je aan jouw allergische klachten? Deze worden veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem. Vaak na het inademen van stuifmeel dat in de lucht rondzweeft. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende grassen, bomen of (on)kruiden. We spreken hier dan ook over de natuurlijk voorkomende bestanddelen uit jouw omgeving. De zogezegde inhalatieallergenen komen via de lucht in contact met de slijmvliezen van jouw ogen en de neus of je ademt ze in.

Hooikoorts heeft niets te maken met hooi.

Symptomen van hooikoorts

Zoals hierboven al kort genoemd, ben je allergisch voor gras-, boom of (on)kruidpollen, dan heb jij vooral in de lente en zomer klachten. Je hebt het meeste last op warme dagen met een beetje wind. Gedurende de bloeiperiode van de betreffende grassen, bomen of (on)kruiden.

Via het pollennieuws op Weeronline kun je de hooikoortsverwachting checken.

Zijn er veel pollen in de lucht, dan nemen automatisch ook jouw klachten toe. Verder kun je naast de standaard klachten ook last krijgen van hoofdpijn, slecht slapen en vermoeidheid.

Veel voorkomende symptomen:

  • jeuk aan je neus, verstopte neus of snotneus
  • niezen
  • jeukende en tranende ogen
  • een droge keel, soms met kriebelhoest
  • een vol gevoel in het hoofd
  • koortsig
  • benauwd en een piepend geluid bij ademhalen

Is hooikoorts erfelijk bepaald?

Of je hooikoorts krijgt, kan erfelijk bepaald zijn. Als één van je ouders hooikoorts of een andere vorm van allergie heeft, is jouw aanleg groot om het ook te krijgen. Sommige allergieën ontwikkel je pas op latere leeftijd en heb je niet meteen bij je geboorte. Hebben beide ouders last van hooikoorts, maak dan je borst maar nat. De kans dat jij het hebt of krijgt, is dan nog groter. Jouw genen spelen hierbij inderdaad een rol.

Is hooikoorts besmettelijk?

Vaak hoor je mensen denken, oh jee is het niet besmettelijk? Het antwoord is nee. Hooikoorts is niet besmettelijk. Gelukkig maar. Je krijgt geen hooikoorts van jouw buurman, buurvrouw, vriend of vriendin of jouw huisdier. Heb jij een ongelooflijke hooikoortsaanval dan hoef je je niet te verstoppen. Je kunt iemand anders niet besmetten. Het is alleen enorm vervelend voor jezelf.

Kan ik van hooikoorts genezen?

Gedurende het jaar kunnen jouw klachten variëren. Afhankelijk van de hoeveelheid pollen in de lucht en het type waar je allergisch voor bent. Door immunotherapie kunnen jouw klachten minder worden. Dit is wel een intensieve behandeling die 3 jaar duurt. Soms worden jouw klachten bij deze behandeling al binnen enkele maanden minder, maar dit kan ook één tot drie jaar duren.

In de loop van de jaren kunnen jouw klachten ook vanzelf minder worden. Wij adviseren bepaalde adviezen op te volgen als je last hebt van hooikoortsklachten, zoals

  • Blijf op zonnige en winderige dagen zo veel mogelijk binnen. Er is dan veel stuifmeel in de lucht.
  • Houd zoveel mogelijk ramen en deuren dicht op deze dagen.
  • Draag altijd een zonnebril als je naar buiten gaat.
  • Laat iemand voor jou het grasmaaien.
  • Hang je wasgoed niet buiten om te drogen. Dan komen er pollen in.
  • Ga eerder naar de zee of de bergen op vakantie. Daar zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland.

Hoe werkt de hooikoorts test?

De zelftest voor inhalatieallergenen meet jouw bloed op 27 allergenen. (grasmix, berk, bijvoet, huisstofmijt (twee soorten), kat, hond, paard, schimmels (drie soorten), eiwit, eigeel, kabeljauw, melk, alfa-lactabumine, bèta-lactabumine, caseïne, BSA, witmeel, rijst, sojabonen, aardnoot, hazelnoot, wortel, aardappel en appel.)

Om de test te doen is maar een klein monster bloed nodig. (De test van Yours Health Test adviseren wij te doen vanaf 6 jaar.)

De test geeft jou inzicht of de klachten te maken hebben met een inhalatieallergie. Met de resultaten kun je eventueel naar jouw huisarts voor de nodige behandeling en medicatie.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?