Jouw darmflora. Wat leer je van een scheet?

Jouw darmflora. Wat leer je van een scheet?

Jouw darmflora. Wat leer je van een scheet? 

We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.”

Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk. De reden dat we dit onderwerp aanhalen, is dat je veel kunt leren van een scheet. En niet alleen omdat de ene meer stinkt dan de ander.

Hoe ontstaat een scheet?

Wist je dat we gemiddeld 10-25 scheten per dag laten? Zowel bewust als onbewust. Een wind is eigenlijk niks anders dan gas dat uit jouw lichaam vrijkomt. Iedereen heeft namelijk altijd een bepaalde hoeveelheid reukloze gassen in zijn darmen. Deze gassen bestaan uit zuurstof, stikstof, koolzuurgas, waterstof en methaan.

Soms zitten hier ook stinkende gassen bij. Dit komt door het eten van bepaalde voeding. We komen daar later in dit bericht op terug.

Iedere keer als je praat, eet, drinkt of slikt, krijg je lucht binnen.

Praat je veel, eet je snel en of eet je veel kauwgom, dan kun je sneller last krijgen van winderigheid. Deze darmgassen ontstaan voornamelijk door de werking van jouw darmflora. Een deel van deze darmgassen wordt opgenomen en komt in jouw bloedbaan terecht. Deze worden bij je longen uitgewisseld en je ademt deze gassen gewoon uit. Het andere deel uit zich in een scheetje.

Soorten scheten

Stille scheten

Dit zijn ook wel de echte stinkerds. Je laat ze omdat je iets hebt gegeten dat een scheet bevorderd. Denk maar aan bruine bonen, uien, broccoli en eieren. De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt. Deze zwavellucht komt dan vrij en dit veroorzaakt de onaangename geur.

De geur van jouw wind is onvoorspelbaar, het hangt af van de samenstelling van jouw darmflora. De geur van jouw ‘stinkbommetje’ hangt o.a. af van het type vezel dat je hebt gegeten.

Wist je dat gemiddeld maar 1% van jouw winden stinkt?

Medisch is het nooit vastgesteld dat alleen zachte winden stinken. In de volksmond wordt dit vaak zo gezegd. Ook een harde scheet kan echt wel stinken.

Laat jij enorm veel stinkende scheten? Meer dan gemiddeld? Wij adviseren dan om even bij je huisarts langs te gaan. Het kan zijn dat er wellicht iets anders aan de hand is.

Harde scheten

Dit zijn ook wel de niet-stinkende scheten. Fabeltje is meteen dat deze nooit stinken. Ook deze kun je echt wel ruiken. Deze laat je omdat je te veel lucht in je darmen hebt. Gedurende de dag krijg je veel lucht binnen. Als je praat, als je drinkt, als je eet.

Het laten van een wind is volkomen gezond.

OORZAKEN VAN WINDERIGHEID

Dat de één meer windjes laat, dan de ander, is normaal. Heb je echter veel meer last dan gemiddeld? Dus meer dan die 25 keer per dag? Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn.

Obstipatie

Zit je uren op de wc omdat je niet kunt poepen? Als extra kun je ook nog last krijgen van winderigheid. Advies, net als hierboven, drink veel, eet vezels en probeer regelmatig te bewegen.

Jouw darmflora is verstoord

Bepaalde parasieten kunnen winderigheid veroorzaken. Ook door een toename van bepaalde bacteriën en schimmels in jouw darmen kun je opeens meer scheten laten. Een darmflora test of microbioomtest kan jou meer vertellen over jouw darmflora.

Medicijngebruik

Er bestaat medicatie die een laxerende werking heeft. Een goed voorbeeld hiervan zijn antibiotica. Hierdoor kun je ook meer windjes gaan laten. Check altijd even de bijsluiter.

Je hapt te veel lucht in

Dit kan meerdere oorzaken hebben. De twee meest voorkomende zijn, stress en te snel eten. Als eerste, je ervaart te veel stress. Je ademhaling zit dan vrij hoog, je ademt sneller en je houdt je buik vaker in. Je krijgt dan te veel lucht binnen en dit kan leiden tot gasvorming. Stress kan ook leiden tot het prikkelbare darmsyndroom. Na het doen van een stressprofieltest weet jij hoe hoog jouw stresslevel is en of jouw winderigheid hierdoor komt.

Een tweede oorzaak is dat je te snel eet. Of snel even tussendoor snackt. Je neemt niet de tijd om rustig te eten. Ongemerkt krijg je dan meer lucht binnen dan normaal. Maar ook als jij rookt, drinkt uit een rietje, snel praat, veel kauwgom eet of jouw kunstgebit niet goed zit, kun je meer lucht dan normaal binnenkrijgen.

Veroorzaakt door voeding

Jouw voeding kan een grote rol spelen bij de mate van scheetjes laten. Heb je een lactose-intolerantie, dan wordt melksuiker niet afgebroken in jouw dunne darm, waardoor dit onverteerd in je dikke darm terecht komt. In de dikke darm leven veel bacteriën. Deze bacteriën gaan het lactose bewerken en afbreken. Hierbij komen gassen en bepaalde vetzuren vrij. Je kunt hier op latere leeftijd meer last van krijgen.

De één reageert ook anders op bepaalde koolsoorten (spruitjes, boerenkool, etc.), uien en peulvruchten (bruine bonen) dan de ander. Ook het drinken van koolzuurhoudende dranken kan windjes bevorderen.

Bij al bovenstaande voedingsvoorbeelden geldt dat deze trage koolhydraten niet goed door jouw darmen worden verteerd. Ze gaan daardoor gisten, wat weer gasvorming als gevolg heeft.

Jouw hormonen zijn in de war

Ben je zwanger, in de overgang of zit je in jouw maandelijkse periode, dan zijn jouw hormonen vaak in de war. Je produceert dan meer progesteron. Progesteron is een hormoon dat ervoor zorgt dat de spieren in jouw lichaam zich ontspannen. Hieronder vallen ook de spieren die de spijsvertering in jouw darmen stimuleren. Dit kan leiden tot het laten van meer windjes. Advies, drink voldoende water en beweeg lekker.

Overgewicht

Heb jij last van overgewicht, dan heb jij meer methaan producerende bacteriën in jouw darmen. Hierdoor kun je ook meer last krijgen van winderigheid.

Wist je dat scheetjes laten bij de yogales heel normaal is?

En wist je ook dat net als boeren bij de Chinezen een scheet laten na de maaltijd bij de Inuit gezien wordt als bedankje voor het eten?

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?