VITAMINE D
De essentiële vitamine voor jouw gezondheid
Uit internationale studies is gebleken dat vitamine D wellicht een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van jouw gezondheid. Het kan invloed hebben op zowel chronische als acute gezondheidsproblemen.
Vitamine D metabolisme
In de huid wordt vitamine D3 gemaakt uit UV-B-licht uit zonlicht. Helaas is de intensiteit en duur van de hoeveelheid UV-B gedurende het jaar niet constant. De aanmaak van vitamine D3 wordt hierdoor ook beïnvloed. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de calcium- en fosforgehaltes in het lichaam. Maar dit is niet het enige waar vitamine D invloed op heeft. Er wordt aangenomen dat het een veel ruimere werking heeft. In figuur 2 laten we zien welk effect vitamine D buiten de nieren, darmen en botten nog meer uitoefent.

Waarden: hoeveel en waar?
Een gebrek of tekort aan vitamine D wordt gezien als een groot probleem voor ieders gezondheid, in alle leeftijdsgroepen. Zelfs in landen waar de zon iedere dag schijnt. Bovendien hebben onderzoekers geconstateerd dat een lage inname van vitamine D samen met toenemende obesitas het aantal chronische ziekten verhoogt (Palacios en Gonzales, 2014; Carelli et al., 2017; Umemura et al., 2014).
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zien we in landen met lange winters dat de tekorten lager zijn als je kijkt naar landen waar de zon veel schijnt. Hieruit kun je concluderen dat er gebruik wordt gemaakt van supplementen en verrijking van gewone voedingsmiddelen. De meningen, over wat de minimale waarde van het vitamine D-gehalte zijn moet, zijn verdeeld. Verschillende internationale instellingen vinden niveaus onder de 50 nmol/L (<20 ng/ml) onaanvaardbaar. Bovendien blijkt uit klinische onderzoeken dat er aantoonbare verbeteringen in gezondheidsresultaten te zien zijn, als het vitamine D-niveau hoger is dan 75 nmol/l (30 ng/ ml) (Chun et al., 2019; Spiro en Buttriss, 2014).
Lees ons blog: Is jouw vitamine D-gehalte op orde?

Bronnen van vitamine D
Voor de meeste mensen is UV-B-straling van de zon de belangrijkste natuurlijke bron van vitamine D3. Zonnebrandmiddel en een hoge huidpigmentatie kan de UVB-productie van D3 verminderen. Als voorbeeld, een zonnebrandcrème met factor 15 kan de D3-productie al met 99% verlagen.
Qua voedingsmiddelen zijn er maar weinig die vitamine D bevatten. (Blog: vitamine D-bommen) Dierlijke producten en eigeel behoren tot de hoogste voedingsbronnen die dit wel bevatten. In vette vis zit ook vitamine D. Hiervan wordt gezegd dat deze afkomstig is van een ophoping van microalgen in de voedselketen. Voor degene die een plantaardig dieet volgen, zijn bepaalde soorten algen en korstmossen een natuurlijke bron van D3. Vitamine D2 wordt gebruikt voor voedselverrijking. Een dagelijkse inname hiervan is noodzakelijk (Henríquez en Jesús Gómez de Tejada Romero, 2020).

Relatie vitamine D en magnesium
Magnesium speelt een cruciale rol bij de activering van vitamine D. Daarbij wordt door twee specifieke enzymen de biochemische hydroxylering verzorgd, waarbij een hydroxylgroep aan een koolstofatoom gebonden wordt.
Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan magnesium deze samenwerking kan belemmeren. In het proces waarin vitamine D3 in het bloed wordt getransporteerd tussen de huid, lever en nieren naar tal van doelweefsels, wordt gebruik gemaakt van magnesium. Bovendien is magnesium ook nodig voor de werking van het vitamine D-bindende eiwit. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat als je magnesium toevoegt aan je voeding dit een positief effect kan hebben op de resistentie tegen vitamine D-behandeling bij patiënten met rachitis (een botaandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine D en calcium).
Het magnesiumgehalte kan worden beïnvloed door leefstijlfactoren en een verminderde inname via de voeding. In het Verenigd Koninkrijk bleek uit een laatste voedingsenquête dat een groot deel van de bevolking niet voldoet aan de RI (=Referentie Inname). Dit kan dus een reden zijn dat er binnen bepaalde bevolkingsgroepen een laag vitamine D-gehalte voorkomt.
Melanine en vitamine D: Een unieke relatie
Melanine beschermt onze huid tegen schadelijke zonnestralen. Mensen met een donkere huid hebben doorgaans een grotere hoeveelheid hiervan. Helaas blokkeert melanine ook UV-B om de huid te bereiken. Hierdoor neemt de productie van vitamine D3 af, wat dus hetzelfde effect geeft als het dragen van kleding of het gebruik van zonnebrandcrème. Dus hoe donkerder jouw huid, hoe meer tijd er nodig is om vitamine D in jouw huid te activeren.
Onderzoekers schatten dat een persoon met een donkere huid ongeveer twee keer zo lang in de zon moeten zitten in noordelijke delen van de wereld. De internationale gemeenschap onderzoekt dit om een gedetailleerd advies te kunnen bieden aan mensen met een verhoogd melaninegehalte. In de tussentijd adviseren onderzoekers een extra toevoeging van vitamine D aan deze groep vanwege de wereldwijde toename van chronische ziekten (Webb et al., 2018).
Cardiovasculaire gezondheid
Stofwisselingsstoornissen en verschillende aandoeningen worden in verband gebracht met een lage vitamine D-spiegel. In veel onderzoeken is vastgesteld dat een lage vitamine D-spiegel samenhangt met een verhoogd risico op het metabool syndroom. Dit syndroom is een combinatie van een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en een hoge spiegel van de bloedsuiker. Daardoor wordt het risico op hartaanvallen en beroertes aanzienlijk verhoogd. De receptoren voor vitamine D bevinden zich in de gladde spieren en in de bekleding van de wand van onze bloedvaten en in het hartspierweefsel (Norman en Powell, 2014). Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met de veranderingen in de samentrekbaarheid (contractiliteit) en de samenstelling van het hartweefsel (Nitsa et al., 2018).
Wie loopt er risico?
Bij het bepalen van het risico op een laag vitamine D3-gehalte, spelen verschillende factoren een rol: het individu en hun leefstijl (zie tabel).

Overige invloeden met betrekking tot vitamine D
Zwangerschap
De focus aangaande vitamine D, voor het pasgeboren kind, ligt nog altijd op de ontwikkeling van het skelet. Opkomend bewijs suggereert echter dat een toereikende vitamine D-spiegel, tijdens en na de zwangerschap, ook kan bijdragen aan de vitamine D-receptor-activiteit in de hersenen. Daarmee speelt vitamine D een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en de geestelijke gezondheid op latere leeftijd (Anjum et al, 2018).
Uit een recente studie is gebleken dat er een relatie bestaat tussen het vitaminegehalte van de moeder en het vermogen van de hersenen om de neurologische paden te ontwikkelen. Deze paden zijn verantwoordelijk voor het normaal functioneren van de hersenen om te leren, te focussen, herinneringen te ontwikkelen en sociale vaardigheden te ontwikkelen in de eerste levensjaren.
De onderzoekers concludeerden dat moeders een serum 25(OH)D van >50 nmol/l moeten hebben om de ontwikkeling van fijne en grove motoriek bij hun baby’s te stimuleren. Hoewel het effect en de impact relatief klein was, beschouwden onderzoekers de bevindingen als bruikbaar. Interessant genoeg ontdekten ze geen associaties tussen de vitamine D-status van de moeder en andere uitkomsten, zoals IQ en leesvaardigheid (Darling et al, 2016).
Vruchtbaarheidsondersteuning
Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij aandoeningen die de vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals PCOS, baarmoederfibromen, onjuiste spermaparameters en bij de resultaten van kunstmatige voortplantingstechnieken (o.a. IVF). Bij vrouwen stimuleert vitamine D3 het hormoon dat geassocieerd wordt met het behoud van de eierstok reserve. Bovendien laten experimentele gegevens zien dat vitamine D voornamelijk IVF-resultaten verbetert, door de gezondheid van het baarmoederslijmvlies te verbeteren (Colonese et al., 2015).
Bij mannen wordt de beweeglijkheid en de morfologie van het sperma vaak in verband gebracht met een vitamine D3-tekort. Bovendien zijn niveaus onder 50 nmol/L en boven 125 nmol/L in verband gebracht met onvoldoende aantal zaadcellen. Daarnaast is vitamine D3 nodig voor een essentiële afgifte van enzymen nadat de eicel is bevrucht (Karras et al., 2015).
Hypertensie
Verlagingen van de bovendruk en de onderdruk tijdens metingen van de bloeddruk zijn in verband gebracht met vitamine D3 suppletie. Er is een direct verband tussen vitamine D en het Renine-Angiotensine-Syteem (RAS). Een lage vitamine D-concentratie kan bij gezonde personen leiden tot een stimulering van het RAS. Het RAS is verantwoordelijk voor de regulatie van de bloeddruk, elektrolytenbalans en het bloedvolume. Tevens zorgt het voor de groei van spiercellen in onder andere de wand van bloedvaten en nieren. Een overactief systeem leidt tot een verdikking van de bloedvatwand en kan zodoende hoge bloeddruk veroorzaken (Nitsa et al., 2018; Norman en Powell,2014).
Diabetes
Er is steeds meer bewijs dat er een verband bestaat tussen het vitamine D3-gehalte en jouw insulineafgifte. Een slecht vitamine D3-gehalte is het begin van insulineresistentie en kan zich ontwikkelen tot diabetes type 2. Momenteel denkt men dat dit te maken heeft met de variaties in bètacelfunctie of insulinegevoeligheid, of een combinatie hiervan (Park, Pichiah en Cha, 2018).
Beoordeling van de vitamine D-status
Vitamine D wordt het beste onderzocht door de hoeveelheid calcidiol (25-hydroxyvitamine D (25(OH)D3)), een pro hormoon dat in de lever wordt gevormd, te meten. Deze niveaus kunnen worden gebruikt om te bepalen of er een tekort is en om het optimale niveau van toevoeging te bepalen.
Over de vraag wanneer er sprake is van een te laag of een te hoog gehalte aan vitamine D3 wordt verschillend gedacht. Een algemene indicatie van optimale serumconcentraties van 25(OH)D ligt tussen 75 en 135 nmol/l. Tot 250 nmol/l kun je als normaal beschouwen in situaties met veel blootstelling aan de zon.
Obesitas
Er bestaat een verband tussen de ontwikkeling van obesitas bij volwassenen en een laag vitamine D3-gehalte. Vanwege de chemische aard van vitamine D bevordert het de beweging van het serum naar het vetweefsel bij zwaarlijvige personen. Hierdoor wordt de biologische beschikbaarheid van vitamine D3 in het serum verminderd. Bovendien verlaagt een tekort aan vitamine D de metabole activiteit van vetcellen (Carelli et al., 2017; Umemura et al.,2014).
Mogelijk levert obesitas ook nog eens een significante bijdrage aan het ontstaan van lage serum vitamine D3-spiegels. Hierdoor wordt het dilemma rondom de vitamine D3-status nog groter. Een verbetering van het vitamine D3-gehalte kan mogelijk zowel de algehele als de centrale obesitas verminderen.
Geest, geheugen en stemming
In het volwassen brein zijn vitamine D3-receptoren en CYP271B gevonden, wat suggereert dat lokale productie van actieve vitamine D mogelijk is. Het voorgestelde mechanisme voor de interactie van vitamine D in het zenuwstelsel omvat het regelen van neurotransmitters, evenals wijziging van de productie van de neurotransmittors catecholamine, acetylcholine, oxytocine en dopamine. Bovendien zorg dit voor een verbeterd uithoudingsvermogen van neuronen en het omgaan met vrije radicalen in de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om het vitamine D-gehalte op peil te houden bij personen met een voorgeschiedenis van depressie of mensen met een risico op vitamine D-tekort (Di Somma et al., 2017; Wang et al., 2017).
Auto-immuunziekten en inflammatoire aandoeningen
Verschillende onderzoeken naar het voorkomen en de verspreiding hebben het verband aangetoond tussen een vitamine D-tekort en het risico op auto-immuunziekten. In het kader van auto-immuniteit ondersteunen veel onderzoeken het bestaan van een rol van vitamine D binnen het immuunsysteem.
Er is o.a. aangetoond dat het een remmende invloed heeft op type 1 T-helpercellen (Th1), die in verband zijn gebracht met de auto-immuunrespons. De invloed van vitamine D op het immuunsysteem is ook te zien in B-cellen. In een in vitro studie (studie uitgevoerd buiten het lichaam) remde vitamine D de productie en afgifte van auto-antilichamen. Tenslotte lijken de deling, rijping en activiteit van dendritische cellen te worden geremd door vitamine D-behandeling, wat resulteert in een verhoogde tolerantie bij auto-immuunziekten (Penna en Adorini, 2000).
Op basis van bovenstaande is het niet verwonderlijk dat er een groeiende belangstelling is voor vitamine D en de invloeden ervan op verschillende aspecten van het immuunsysteem en de implicaties voor de behandeling van zowel auto-immuunziekten als infectieziekten.
Darmgezondheid
Veel mensen worstelen met spijsverteringsproblemen. Dit kan een flinke impact op de kwaliteit van het leven hebben. Om de darmgezondheid te verbeteren, is het belangrijk om darmschade te her-stellen en ontstekingen te verlichten met als doel de het darmslijmvlies te beschermen en een gebalanceerd microbioom te behouden. Vitamine D3 en vitamine D receptoren (VDR’s) bieden bescherming tegen darmletsel. Een vitamine D-tekort verhoogt het risico op verschillende aandoeningen. Dit leidt tot disfunctie van de darmbarrière, beschadiging, van het slijmvlies en een verhoogd risico op een infecties, die de darmhomeostase beïnvloeden (Del Pinto, Ferry en Cominelli, 2017).
Doseringsrichtlijnen:
Algemeen: Om optimale serumconcentraties van vitamine D te verkrijgen en te behouden, wordt een inname voor volwassenen aanbevolen van meer dan 1000 IE vitamine D3 per dag. Hoeveel je moet aanvullen, hangt af van de basisniveaus. Daarnaast wordt dit beïnvloed door de individuele en leefstijlfactoren (zie tabel 2). De aanbevolen dosering van vitamine D is niet vaststaand en hangt af van de reden om het in te nemen.
Risico groepen
Voor volwassenen uit deze risicogroepen ligt de dagelijkse behoefte tussen de 1500-2000 IE per dag. Aanvankelijk hebben personen met een duidelijk tekort een hogere doses nodig. Ongeveer 3000 IE – 4000 IE per dag gedurende acht tot twaalf weken is nodig om dit tekort te corrigeren. Het wordt aanbevolen om personen met een risico op een tekort te screenen. Om de juiste dosering te kunnen bepalen, moet een deskundige inzicht verschaffen of andere ondersteunende maatregelen om de niveaus te kunnen verhogen noodzakelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een beoordeling van de magnesiumstatus. Een controle test wordt aanbevolen na ongeveer 3 maanden om te kunnen beoordelen of de serum vitamine D3-spiegel daadwerkelijk is gestegen (Nowson en Mason, 2013).
Kinderen en volwassenen
Kinderen en volwassenen met een tekort aan vitamine D moeten worden behandeld om hun vitamine D3-gehalte weer op het ideale niveau te brengen. De dosering hangt af van de mate van het tekort en de leeftijd van het kind, maar ligt gewoonlijk tussen de 1000 en 2000 IE per dag.
Een klinische studie waarin suppletie met vitamine D, gedurende een periode van 1 jaar, werd onderzocht, geeft aan dat zelfs bij kinderen van 10-20 jaar (adolescenten) een dosering gelijk aan 2000 IE per dag veilig is en resulteert in het gewenste vitamine D-niveau (Maalouf et al., 2008; Paxton et al., 2013).
Veiligheid
Bij een te hoog vitamine D-gehalte kun je last krijgen van desoriëntatie, spierzwakte en hartritmestoornissen. Dit houdt verband met serum vitamine D3 spiegels boven 220 nmol/l. Er zijn geen aanwijzingen voor toxiciteit (gebaseerd op de calciumconcentratie in het bloed), bij doses vitamine D3 tot 5000 IE per dag (Nowson en Mason, 2013).
Absorptie
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat het niet oplost in water en het beste wordt opgenomen in je bloedbaan in combinatie met vetrijk voedsel. Supplementen gesuspendeerd in zonnebloemolie bevorderen de opname.
Samenvatting vitamine D
In bovenstaand stuk heb je een eerste indruk gekregen van het belang van vitamine D. We kunnen voorzichtig concluderen dat een toereikende vitamine D3-spiegel van groot belang is voor een groot aantal terreinen, waaronder het maagdarmkanaal, het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem, het zenuwstelsel en het voortplantingssysteem.
Veel artsen benadrukken dat bij het onderzoeken van het effect van vitamine D bij verschillende chronische ziekten, rekening moet worden gehouden met de lichaamssamenstelling en genetische achtergrond van het individu. Bovendien vereist het beoordelen van de behoefte aan vitamine D een beoordeling van vele dimensies van het individu, waaronder hun leeftijd, leefstijl en gezondheidsstatus. Gezien de belangrijke rol van vitamine D, is het niet verwonderlijk dat de populariteit hiervan toeneemt.
Populaire testen
Comments are closed