Bloedtest:
Man & vrouw:
Voordelen vitamine D test
- Zelftest, eenvoudig vanuit huis te doen.
- Niet afhankelijk van de beschikbaarheid en bereikbaarheid van een arts.
- Test via een bloedmonster.
- Professionele persoonlijke testuitslag met heldere uitleg.
Het persoonlijk rapport kun je delen met je arts of specialist om de resultaten verder door te nemen.
Wat meet een vitamine D test?
De vitamine D-test van Yours Health Test geeft inzicht in jouw vitamine D gehalte.
Vitamine D komt in twee verschillende vormen voor in ons lichaam, namelijk in 1,25-dihydroxyamine en 25-hydroxy. De eerste variant is de actieve vorm van vitamine D. Deze wordt door ons lichaam gebruikt voor de opname van voedingsstoffen uit ons eten. De tweede variant is de zogezegde niet-actieve vorm. Onze nieren zetten deze variant om in de actieve vorm. De vitamine D test meet de hoeveelheid vitamine D 25-hydroxy in jouw bloed en stelt zo een mogelijk vitamine D tekort vast.
Wanneer doe je een vitamine D test?
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van jouw gezondheid. Een vitamine D tekort of gebrek wordt gezien als een groot probleem voor ieders gezondheid, in alle leeftijdsgroepen. Zelfs in landen waar de zon iedere dag schijnt.
Vitamine D helpt o.a. bij de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van spieren en jouw immuunsysteem. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in ons lichaam aangemaakt. Ook zit het in diverse voedingsstoffen. Hoeveel vitamine D je aanmaakt, is o.a. afhankelijk van jouw leeftijd, het seizoen en het weer.
Te weinig vitamine D kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Een tekort kan namelijk leiden tot symptomen zoals chronische vermoeidheid, te weinig energie, zwakke botten en tanden, gewrichtspijn, spierpijn, hyperventilatie, overgevoelig en bloedend tandvlees, overgewicht en regelmatig verkouden zijn.
Belangrijk dus om jouw vitamine D te meten. Lees voor meer informatie ons blog: Heb jij een vitamine D-tekort of is jouw gehalte op orde?.

Symptomen vitamine D tekort
Een vitamine D tekort ontstaat als jouw lichaam te weinig vitamine D kan aanmaken. Een verhoogd vitamine D gehalte is ook niet goed.
Voorbeelduitslag vitamine D-test
Zodra ons laboratorium jouw bloedmonster heeft beoordeeld, krijg je een e-mail. Met de codes die bij je test zaten, kun je op de website inloggen en jouw resultaten bekijken.
Het laboratorium onderzoek geeft je meer informatie over het vitamine D-gehalte in jouw bloed.
Duidelijk
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Bij vragen staan onze medisch specialisten voor je klaar.
Persoonlijk
We maken een rapport op maat waarin we iedere parameter toelichten. We vertellen je hierin ook wat de resultaten inhouden voor jouw gezondheid.
Bespreekbaar
Is er ruimte voor verbetering? Het persoonlijke rapport kun je delen met je arts, een specialist of een familielid om de resultaten verder door te nemen.
Hoe werkt het?
Stap 1
Kies de juiste test bij onze webshop
Binnen een werkdag ontvang je de test thuis. Bewaar de unieke code goed. Deze heb je later nodig om te resultaten te bekijken.
Stap 2
Afnemen monster en opsturen naar laboratorium
Neem de monster(s) af en stuur ze gratis naar het laboratorium. Je ontvangt een bevestigingsmail als ze zijn aangekomen.
Stap 3
Online resultaten bekijken met je persoonlijke codes
Je ontvangt een e-mail zodra de resultaten klaarstaan. Ga naar de website en klik op Resultaten. Vul de gegevens in en gebruik de unieke codes die je tijdens de levering hebt ontvangen. De resultaten zijn vervolgens te downloaden.
Veelgestelde vragen
Voor wie is deze vitamine D-test?
De test is geschikt voor iedereen die zich herkent in de bovenstaande klachten. Maar ook voor iedereen die in Midden en Noord Europa woont. De zon schijnt hier niet voldoende en dan kan jouw lichaam moeilijk zelf voldoende vitamine D aanmaken.
De wachttijden binnen de zorg worden steeds langer. Spoed gaat altijd eerst. Wil en kun jij niet wachten, dan biedt deze test uitkomst om te achterhalen wat jouw vitamine D-gehalte is.
Wij adviseren deze test bij kinderen pas te doen vanaf 6 jaar.
Wie heeft er kans op een vitamine D-tekort?
Niet iedereen produceert evenveel vitamine D. Voor sommige mensen is het risico groter om een tekort te krijgen. Dit geldt vooral voor:
- Jou als je lijdt aan een darmziekte zoals Crohn of coeliakie of een verhoogd risico hebt op osteoporose
- Jou als je veel binnen zit en weinig in de zon komt.
- Jou als je bepaalde klachten hebt, zoals chronische vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of constante infecties.
- Jou als je een donker getinte huid hebt. (jouw huid heeft dan meer uv-straling nodig om vitamine D aan te maken.
Hoe werkt de vitamine D-test van Yours?
Je kunt eenvoudig een paar druppels bloed opvangen met behulp van de testkit. Het bloedmonster stuur je in de retourenvelop op naar ons medisch laboratorium, waar de concentratie van 25-(OH)-vitamine D in jouw bloed wordt gemeten. Dit laboratorium onderzoek is anoniem.
Waarom is vitamine D belangrijk voor mij?
Te weinig vitamine D kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Een tekort kan namelijk leiden tot symptomen zoals chronische vermoeidheid, te weinig energie, zwakke botten en tanden, gewrichtspijn, spierpijn, hyperventilatie, overgevoelig en bloedend tandvlees, overgewicht en regelmatig verkouden zijn.
Let op, een tekort voel je niet altijd. Als je weet hoe hoog jouw vitamine D-gehalte is, dan kun je dit eventueel aanvullen met supplementen.
Functies van vitamine D zijn o.a.:
- Goede werking van je spieren
- Groei en het behoud van stevige botten en tanden
- Versterking van het immuunsysteem
Lees er alles over op onze pagina ‘Is vitamine D echt zo belangrijk voor mij?’
Hoeveel vitamine D heb ik nodig?
De optimale vitamine D-waarde is een waarde rond de 75 nmol/l. Bij deze hoogte is het risico op symptomen het kleinst.
Tijdens onze wintermaanden hebben we kans op een vitamine D-tekort, omdat er minder zonlicht is. Onze voeding bevat te weinig vitamine D om dit tekort op te lossen.
Voor iedereen geldt dus een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen. Aldus het Voedingscentrum.
Hoe krijg ik voldoende vitamine D binnen?
Jouw lichaam produceert zelf vitamine D vanuit uv-straling van de zon.
Experts raden iedereen aan om 5 tot 25 minuten per dag buiten te zijn, in de zon. Maar let wel op, teveel zon kan ook huidkanker veroorzaken.Een handig lijstje om te kijken hoeveel tijd je in de zon kunt doorbrengen is:
- Kijk naar het huidtype
- Mensen met een donkere huidskleur hebben meer zon nodig om voldoende vitamine D aan te maken.
- Kijk naar het seizoen
- In de winter bevat het zonlicht minder uv-straling waardoor jouw lichaam minder vitamine D produceert.
- Wat is het tijdstip van de dag
- Ga je ‘s middags in de zon liggen, dan produceert jouw lichaam meer vitamine D.
Slechts maximaal 10 tot 20% van onze dagelijkse behoefte halen we uit ons eten, bijvoorbeeld met vette vis zoals zalm, haring en makreel. Vandaar dat we de zon ook echt nodig hebben.
- Kijk naar het huidtype
Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D?
Uit jouw voeding haal je tussen de 10-20% van jouw dagelijkse vitamine D-behoefte. Gemiddeld zegt men dat een inname van 800 UI vitamine D uit voeding de richtlijn is.
Je vindt vitamine D in:
- Vette vis (zalm, haring, sardientjes, makreel, heilbot en ingeblikt tonijn)
- Eieren
- Champignons
- Avocado’s
- Margarine
Hoe merk ik of ik een vitamine D-tekort heb?
Een tekort aan vitamine D verhoogt het risico op zwakkere botten, bloedend tandvlees, hyperventilatie en gewrichtspijn. Studies hebben ook aangetoond dat een tekort gelinkt kan worden aan onder andere hart- en vaatziekten, depressie en bepaalde soorten kanker.
Een vitamine D-tekort ontstaat als jouw lichaam te weinig vitamine D kan aanmaken. Een verhoogd vitamine D-gehalte is ook niet goed. Mogelijke symptomen zijn:
Een tekort voel je niet altijd, maar heb je eenmaal een tekort dan is dit niet snel weer op niveau te krijgen. Regelmatig jouw vitamine D-gehalte controleren met een vitamine D-test is te adviseren.
Kan jouw vitamine D-waarde ook te hoog zijn ?
Jij kunt vitamine D niet zo maar via jouw urine uitscheiden. De mogelijke gevolgen van een teveel aan vitamine D zijn:
- Bewustzijnsverlies
- Misselijkheid en braken
- Hartritmestoornissen
- Langdurig gewichtsverlies
Moet ik stoppen met het nemen van mijn supplementen of medicijnen voordat ik een test doe?
Voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat raden we aan om een week voor het afnemen van een test geen voedingssupplementen meer te slikken. Bij het gebruik van medicijnen raden we aan om, indien mogelijk, één dag voor het afnemen van een test deze niet te slikken.
Waar moet ik zijn als ik vragen heb over mijn resultaten?
Jouw resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Toch vragen? Neem dan contact op met een arts of therapeut.
Wat vertellen de resultaten mij?
De resultaten geven je inzicht in jouw vitamine D-gehalte in jouw bloed. Dit wordt weergegeven in nmol/l. De aanbevolen waarde is tussen rond de 75 nmol/l.
Tevens ontvang je van ons diverse instructies hoe je jouw vitamine D-tekort kunt verbeteren.
Hoe lang moet ik wachten op mijn uitslag?
Je ontvangt van ons de uitslag, afhankelijk van de test, tussen 7 en 14 dagen.
Hoe nauwkeurig zijn mijn resultaten?
Onze zelftesten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Ons laboratorium is gecertificeerd door de Duitse accreditatie-instantie DAkks. Zij garanderen jou erkende en innovatieve testen. Daarnaast worden alle monsters geanalyseerd en beoordeeld door medisch specialisten.
Waar vind ik de handleiding?
Download hier de handleiding (Vitamine D.pdf)