Urinetest:
Man & vrouw:
Voordelen van een soa test thuis
- Zelftest, eenvoudig vanuit huis te doen.
- Anoniem.
- Op ieder gewenst moment.
- Test via een urinemonster.
- Pijnloos.
- Niet afhankelijk van de beschikbaarheid en bereikbaarheid van een arts.
- Goedkoper dan bij jouw huisarts.
- Laboratorium getest.
- Professionele persoonlijke testuitslag met heldere uitleg.
Het persoonlijk rapport kun je delen met je arts of specialist om
de resultaten verder door te nemen.
Wat meet een soa zelftest?
De soa zelftesten van Yours Health Test meten of je een soa en/of schimmel infectie hebt. Jouw urine wordt onderzocht op bacteriële ziektekiemen. Het is een complete test die je op meerdere soa’s test. Dus niet specifiek op maar een type!
De soa test basis meet of je besmet bent met één van de volgende 7 seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s); Chlamydia trachomatis (CT), Mycoplasma genitalium (MG), Mycoplasma hominis (MH), Neisseria gonorroe (NG), Trichomonas vaginalis (TV), Ureaplasma parvum (UP) of Ureaplasma urealyticum (UU).
De soa test plus controleert jou, naast bovenstaande 7 soa’s, ook of je besmet bent met één van onderstaande schimmels: Candida albicans (CA), Candida glabrata (CG) of Candida krusei (CK).
Krijg zekerheid met deze soa thuistesten. Weet snel en met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid of je besmet bent. En vergeet ook jouw partner niet.
Wanneer doe je een soa zelftest?
De soa zelftest is geschikt voor volwassen mannen en vrouwen die zich willen laten testen op de mogelijke aanwezigheid van een seksueel overdraagbare aandoening. Je hebt misschien een nieuwe partner gevonden en wilt zeker weten dat jullie geen soa hebben. Of heb je onveilige seks gehad. Deze test geeft je duidelijkheid zowel bij klachten als preventief.
De meest voorkomende redenen zijn:
- Onveilige seks.
- Je wilt graag zonder condoom vrijen.
- Je weet niet zeker of je veilig hebt gevreeën.
- Bij een waarschuwing van een mogelijke besmetting van een (ex-)partner.
- Je hebt last van onderstaande symptomen.
Houd er rekening mee dat iedere soa zijn eigen windowfase. Een desbetreffende soa wordt pas zichtbaar na een bepaalde periode. Dit is per soa verschillend. In onderstaande tabel zie je vanaf hoeveel dagen of weken je een betrouwbare test kunt afnemen.
Het heeft weinig zin om eerder dan dit te testen. Je krijgt dan geen betrouwbare uitslag. Heb je klachten en test je wel eerder en is jouw test negatief? Herhaal de test dan nogmaals na de windowfase.
Windowfase soa's
Soa Windowfase
Chlamydia 14 dagen
Gonorroe 14 dagen
Trichomonas 21 dagen
Mycoplasma 14 dagen
Symptomen soa
Niet iedereen heeft klachten bij een soa. De meest voorkomende symptomen zijn:
Voorbeelduitslag soa test
Thuis vang je een beetje urine op. Dit stuur je in de bijgeleverde retourenvelop op naar het betrouwbare laboratorium voor onderzoek. In ons laboratorium beoordelen specialisten jouw monster. Dit is dezelfde betrouwbare methode als een soa-test bij de huisarts of GGD.
Zodra ons laboratorium jouw urinemonster heeft beoordeeld, krijg je een e-mail. Met de codes die bij je zelftest zaten, kun je op de website inloggen en jouw resultaten bekijken.
Is de uitslag positief, dan betekent dit dat je hoogstwaarschijnlijk een soa hebt. Wij adviseren je dan om een afspraak te maken met jouw huisarts voor een behandeling. Je krijgt alle resultaten van de test om deze mee te nemen naar jouw huisarts. Zo voorkom je dat je nogmaals moet worden getest.
Duidelijk
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Bij vragen staan onze medisch specialisten voor je klaar.
Persoonlijk
We maken een rapport op maat waarin we iedere parameter toelichten. We vertellen je hierin ook wat de resultaten inhouden voor jouw gezondheid.
Bespreekbaar
Is er ruimte is voor verbetering? Het persoonlijke rapport kun je delen met je arts, een specialist of een familielid om de resultaten verder door te nemen.
Hoe werkt het?
Stap 1
Kies de juiste test bij onze webshop
Binnen een werkdag ontvang je de test thuis. Bewaar de unieke code goed. Deze heb je later nodig om te resultaten te bekijken.
Stap 2
Afnemen monster en opsturen naar laboratorium
Neem de monster(s) af en stuur ze gratis naar het laboratorium. Je ontvangt een bevestigingsmail als ze zijn aangekomen.
Stap 3
Online resultaten bekijken met je persoonlijke codes
Je ontvangt een e-mail zodra de resultaten klaarstaan. Ga naar de website en klik op Resultaten. Vul de gegevens in en gebruik de unieke codes die je tijdens de levering hebt ontvangen. De resultaten zijn vervolgens te downloaden.
Veelgestelde vragen
Wat zijn soa's?
De veroorzakers van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn bijvoorbeeld bacteriën of schimmels. Deze leven en vermenigvuldigen zich op de slijmvliezen van mensen.
Virussen en andere micro-organismen kunnen ook seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken. Afhankelijk van de seksuele praktijken kunnen de infecties de slijmvliezen van de urinewegen en geslachtsorganen, het rectum en/of de mond- en keelholte aantasten.
Van veel infecties merk je niks. Je bent niet ziek. Toch kan de infectie onopgemerkt worden overgedragen door intiem contact. Belangrijk aandachtspunt: Je kunt ook een soa hebben zonder dat je last hebt van klachten. Als je te lang rondloopt met een soa, kun je o.a. onvruchtbaar worden en onbedoeld anderen besmetten. Het RIVM houdt in Nederland bij hoe vaak de verschillende soa’s voorkomen.
Bij sommige personen veroorzaken de overgedragen infecties zichtbare symptomen zoals etterende afscheiding uit de vagina of urinebuis korte tijd na de overdracht. Anderen ontwikkelen pas na maanden of jaren symptomen. Denk dan aan onvrijwillige kinderloosheid of chronische ontsteking van de inwendige geslachtsorganen. Bij mannen en vrouwen zie je vaak verschillende symptomen.
Voor wie is deze test?
De test is geschikt voor volwassen mannen en vrouwen die:
- zich ook in deze tijd willen laten testen op de mogelijke aanwezigheid van een soa
- kiezen voor een test, die eenvoudig via de urine een betrouwbare uitslag geeft, in plaats van een invasieve meting, bijvoorbeeld zoals een uitstrijkje
- een nieuwe partner hebben gevonden en zeker willen weten dat ze geen soa bij zich dragen
- zich willen laten testen op een soa, maar daarbij volledig anoniem willen blijven
- voor een soa- test niet naar de huisarts of de GGD durven te gaan
- de bovenstaande symptomen herkennen bij zichzelf
- twijfelen of zij mogelijk een soa bij zich dragen
In de diagnose van Sexueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) heeft de PCR (Polymerase Chain Reaction) methode zich inmiddels bewezen als de nieuwe gouden standaard. Het is een zeer gevoelige methode voor een directe detectie met een zeer hoge specificiteit.
De specificiteit van een test is de kans dat de test een uitslag “negatief” of “niet-afwijkend” geeft bij mensen die de ziekte niet hebben. Of anders gezegd: de specificiteit van een test is het percentage terecht negatieve testuitslagen onder de niet-zieke personen.
De eerste stroom ochtendurine dient bij deze test als monstermateriaal. Een onderzoek en/of behandeling van de partner wordt aanbevolen.
Waarom een soatest thuis doen?
Wil je of kun je niet naar je huisarts of een GGD? Durf je niet? Of vind je een urinetest veel prettiger dan een meting met behulp van een uitstrijkje? Dan is een soa-thuistest een goed alternatief. We begrijpen dat een soa-test een privékwestie is. Als je niet naar een tussenpersoon durft te gaan, dan biedt een online leverancier van laboratorium thuistesten de oplossing.
De kosten vallen vaak ook voordeliger uit dan wanneer je naar de huisarts gaat. Het consult van de huisarts is gratis, maar de soa-test zelf niet. De daadwerkelijke kosten verschillen per laboratorium. Daarbij kan het voorkomen dat het laboratorium extra administratiekosten rekent en afnamekosten voor bijvoorbeeld bloedprikken. Hierdoor kan een soa-test via de huisarts toch nog best prijzig zijn. Uiteraard is alles ook afhankelijk van jouw zorgverzekering. Een soa-test via de huisarts gaat vrijwel altijd van je eigen risico af.
Je kunt een soa-test ook bij de GGD laten doen. Vroeger was dit voor iedereen gratis. Helaas nu niet meer. Alleen als je tot een bepaalde risicogroep behoort.
Nog een aantal andere redenen waarom je een soa-test vanuit huis wilt doen:
- Op dit moment is er geen alternatief, omdat de GGD en huisarts de testen nu niet doen
- Geen wachttijd voor een afspraak
- Geen mogelijke gênante situaties in de wachtkamer
- Geen vrije dag hoeven te regelen
- Volledig anoniem
Wat vertellen de resultaten mij?
De resultaten geven je duidelijkheid of je wel of niet bent geïnfecteerd met een soa.
Waar moet ik zijn als ik vragen heb over mijn resultaten?
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Toch vragen? Neem dan contact op met een arts of therapeut.
Hoe werkt een soa zelftest?
Een soa-thuistest kan eenvoudig en anoniem online besteld worden. Je vangt thuis een beetje urine op en stuurt dit in de bijgeleverde retourenvelop op naar ons betrouwbaar laboratorium voor onderzoek. In ons laboratorium beoordelen specialisten jouw monster. Dit is dezelfde methode als een soa-test bij de huisarts of GGD, maar dan zonder deze tussenpersonen.
Is de uitslag positief, dan betekent dit dat je hoogstwaarschijnlijk een soa hebt. Wij adviseren je dan om een afspraak te maken met jouw huisarts voor een behandeling. Wij geven jou alle resultaten van de test om te overhandigen aan de huisarts. Hierdoor voorkom je dat je nogmaals getest moet worden.
Is een soa zelftest voor thuis betrouwbaar?
De soa-zelftest van Yours Health Test die via ons gespecialiseerd laboratorium wordt uitgevoerd, is zeer betrouwbaar. Je neemt zelf een urinemonster af, maar het onderzoek wordt gedaan in ons geaccrediteerd laboratorium. Deze methode wordt ook gebruikt door huisartsen, de GGD en ziekenhuizen.
Moet ik stoppen met het nemen van mijn supplementen of medicijnen voordat ik een test doe?
Voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat raden we aan om een week voor het afnemen van een test geen voedingssupplementen meer te slikken. Bij het gebruik van medicijnen raden we aan om, indien mogelijk, één dag voor het afnemen van een test deze niet te slikken.
Hoe lang moet ik wachten op mijn resultaten?
Je ontvangt van ons de uitslag, afhankelijk van de test, tussen 7 en 14 dagen.
Hoe nauwkeurig zijn mijn resultaten?
Alle monsters worden geanalyseerd en beoordeeld door onze professionele gezondheidsspecialisten. Dit doen we in ons partnerlaboratorium. Het lab is gecertificeerd door de Duitse accreditatie-instantie DAkkS. Dat garandeert jou erkende en innovatieve testen.
Waar vind ik de handleiding?
Download hier de handleiding :
SOA handleiding.pdf