Ontlasting test:
Man, vrouw:
Voordelen van een darm microbioom test
- Zelftest, eenvoudig vanuit huis te doen.
- Niet afhankelijk van de beschikbaarheid en bereikbaarheid van een arts.
- Test via een ontlastingsmonster (geen bloedonderzoek).
- Discreet en eenvoudig.
- Professionele persoonlijke testuitslag met heldere uitleg.
Wij adviseren het persoonlijk rapport te delen met jouw arts of specialist om de resultaten verder door te nemen.
*Bron: Maag Lever Darm Stichting
Wat meet een microbioom test?
De microbioom testen van Yours Health Test geven jou inzicht in de samenstelling van de verschillende micro-organismen in je darmen. Door het darm microbioom volledig in kaart te brengen, kan dus worden bepaald of er mogelijk een licht verhoogd, dan wel een verhoogd risico aanwezig is op het ontstaan van diverse aandoeningen. Of dat een reeds bestaande aandoening (mede) is veroorzaakt door een disbalans in het microbioom.
Met de darm microbioom test basis krijg je een compleet beeld van jouw volledige microbioom en dus jouw darm gezondheid. Het erfelijk materiaal van 42 bacteriesoorten, onderverdeeld in 13 groepen en 4 gisten wordt volledig in kaart gebracht. Daarnaast wordt er gecontroleerd op de aanwezigheid van schimmels. Dit is een uitstekende test om vast te kunnen stellen wat ‘de status’ van jouw darmen is. Daarnaast wordt ook het Enterotype* bepaald. Bij deze test worden jouw darmen NIET gecheckt op mogelijk aanwezigheid van parasieten.
De microbioomtest is gelijk aan de microbioomtest basis met als extra dat jouw lichaam ook wordt gecheckt op mogelijke aanwezigheid van parasieten.
De microbioomtest plus is gelijk aan de microbioom test basis. Daarnaast worden bij deze test ook alle ‘in zuurstof kweekbare’ bacteriën (de aerobe en facultatief anaerobe hoofdkiemen)** in kaart gebracht.
Op basis van de informatie uit alle drie deze testen, kan er een volledig individueel behandelplan opgesteld worden. Voeding en leefstijl spelen hierbij een belangrijke rol.
*Enterotype
Jouw lichaam bevat drie groepen darmflora, die “enterotypen” worden genoemd. Het microbioom kan op basis van de dominerende darmbacteriën in drie zogenaamde enterotypes worden ingedeeld. Zij maken conclusies mogelijk over lange- termijn-eetgewoonten. Eenzijdige voeding, zoals bijvoorbeeld langdurige consumptie van eiwitten en vetten, kan een verandering van enterotype veroorzaken.
** Aerobe en anaerobe hoofdkiemen
Aerobe bacteriën zijn bacteriën die in een zuurstofrijke omgeving kunnen overleven. Facultatief anaerobe bacteriën zijn bacteriën die juist in een zuurstofarme en/of zuurstofloze omgeving kunnen overleven. Anaerobe bacteriën verdagen geen zuurstof.
*** Zonuline
Zonuline is een enzym dat in de epitheelcellen in de darmwand wordt vrijgelaten. Een verhoogd zonuline gehalte geeft aan of er sprake is van een lekke darm.
Wanneer een microbioom onderzoek doen?
In principe kan iedereen een microbioom test aanschaffen. Een verwijzing is niet nodig. Hoewel maar weinig mensen losse testen ter preventie kopen, is dat wel een heel belangrijke reden om een test te doen. De uitslag vormt namelijk, in geval van aanwezige risico’s, voor jouw behandelaar een prachtige basis om een volledig individueel behandelplan op te kunnen stellen. Hiermee kunnen tijdig gerichte veranderingen in voeding en leefstijl worden doorgevoerd. De meeste mensen kopen de test echter pas wanneer er al klachten zijn.
Wanneer bovengenoemde aandoeningen al aanwezig zijn, vormt de uitslag een goede basis voor een aanvullende persoonlijke behandeling.
Symptomen
Verstoringen van het microbioom verhogen de risico’s op een groot aantal aandoeningen en ziekten. Door deze risico’s tijdig in te kunnen schatten, kan preventief worden bijgestuurd. Mogelijke klachten:
Voorbeelduitslagen microbioom test
Zodra ons laboratorium het ontlastingsmonster heeft beoordeeld, krijg je een e-mail. Met de codes die bij je test zaten, kun je op de website inloggen en de resultaten bekijken.
Het laboratoriumonderzoek geeft een uitstekend inzicht in de status van jouw microbioom (darmflora). Daarnaast geeft deze test ook duidelijkheid in het verloop van een aantal spijsverteringsprocessen en maakt zichtbaar of er mogelijk sprake is van de aanwezigheid van ontstekingen in jouw darmen.
Bekijk voorbeelduitslag (Basis)
Bekijk voorbeelduitslag (Plus)
Bekijk de woordenlijst met extra uitleg over de parameters.
Duidelijk
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Bij vragen staan onze medisch specialisten voor je klaar.
Persoonlijk
We maken een rapport op maat waarin we iedere parameter toelichten. We vertellen je hierin ook wat de resultaten inhouden voor jouw gezondheid.
Bespreekbaar
Is er ruimte is voor verbetering? Het persoonlijke rapport kun je delen met je arts, een specialist of een familielid om de resultaten verder door te nemen.
Hoe werkt het?
Stap 1
Kies de juiste test bij onze webshop
Binnen een werkdag ontvang je de test thuis. Bewaar de unieke code goed. Deze heb je later nodig om te resultaten te bekijken.
Stap 2
Afnemen monster en opsturen naar laboratorium
Neem de monster(s) af en stuur ze gratis naar het laboratorium. Je ontvangt een bevestigingsmail als ze zijn aangekomen.
Stap 3
Online resultaten bekijken met je persoonlijke codes
Je ontvangt een e-mail zodra de resultaten klaarstaan. Ga naar de website en klik op Resultaten. Vul de gegevens in en gebruik de unieke codes die je tijdens de levering hebt ontvangen. De resultaten zijn vervolgens te downloaden.
Veelgestelde vragen
Wat is microbioom?
In jouw darmen leven miljarden bacteriën. Al deze bacteriën bij elkaar noemen we het microbioom.
Sinds een aantal jaren weet men dat dit microbioom een grote invloed heeft op jouw gezondheid. Uit recente onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat er een direct verband bestaat tussen de samenstelling van het microbioom en het ontstaan en/of de aanwezigheid van een groot aantal aandoeningen.
Voor wie is deze darmflora test?
Deze test is geschikt voor iedereen die wil weten of bepaalde lichamelijke klachten worden veroorzaakt door een onevenwichtige darmflora. Deze test is geschikt voor iedereen van 8 jaar en ouder.
Wanneer doe ik een microbioom zelftest?
Iedereen kan deze zelftest doen, bij al reeds bestaande klachten of ter preventie. Je hebt geen verwijzing nodig. Er zijn maar weinig mensen die deze test ter preventie kopen. Dit zou men vaker moeten doen omdat het kan helpen bij het vroegtijdig vaststellen van problemen.. De informatie die de uitslag oplevert, vormt namelijk een prachtige basis om een volledig individueel behandelplan op te stellen. Jouw volledige gezondheid kan waar mogelijk worden bevorderd. De meeste mensen schaffen de zelftest aan wanneer er al klachten aanwezig zijn. Denk dan aan de volgende klachten of indicaties:
- Overgewicht
- Buikklachten
- Klachten na antibiotica
- Diarree of obstipatie
- Onderzoek van het darmmicrobioom
- Risicobeoordeling van bacterie geassocieerde aandoeningen
- Stoornissen van het immuunsysteem, bijv. allergieën, overgevoeligheid voor infecties of eczeem
- Als beoordeling van voedingsgewoonten
- Algemene gezondheidspreventie
Wat is het verschil tussen de drie verschillende testen?
Met de basis microbioomtest krijg je een compleet beeld van jouw persoonlijke microbioom. Daarnaast wordt ook het Enterotype* bepaald en gemeten op de aanwezigheid van schimmels en gisten. Let op: bij deze test worden jouw darmen NIET gecheckt op mogelijk aanwezigheid van parasieten.
De microbioomtest is gelijk aan de basis microbioomtest met als extra dat jouw lichaam ook wordt gecheckt op mogelijke aanwezigheid van parasieten. (Dit laatste wordt niet gemeten bij de Microbioom Plus en basis test!)
De microbioomtest Plus brengt jouw volledige microbioom in kaart, bepaalt jouw Enterotype en er wordt gekeken naar mogelijke schimmels en gisten. Daarnaast worden bij deze test ook de aerobe en anaerobe hoofdkiemen in kaart gebracht. Bovendien wordt er getest op Zonuline en de prestaties van jouw spijsvertering. Als extra aanvulling krijg je met deze test een goed beeld van de functie van het darmslijmvlies en het immuunsysteem en wordt er getest op mogelijk aanwezige ontstekingen.
De microbioomtest Plus is de meest uitgebreide test om vast te kunnen stellen in welke “staat” jouw darmen verkeren.
Kan ik zelf mijn microbioom verbeteren?
Ja, je kunt zelf met de nodige tips jouw microbioom verbeteren. Wat je eet en drinkt bepaalt namelijk de samenstelling van jouw microbioom. Van alle factoren die ons microbioom beïnvloeden, is voeding de belangrijkste. De onderstaande 7 tips kun jij helpen om jouw microbioom te verbeteren.
- Eet puur en onbewerkte voeding
- Zorg dat jouw voeding veel vezels bevat
- Zorg voor een gevarieerd dieet
- Eet regelmatig producten die goede bacteriën bevatten (zoals yoghurt)
- Vermijd sterk bewerkte producten (alcohol, producten met veel suiker of kunstmatige zoetstoffen)
- Kook regelmatig met verse kruiden
- Gebruik af en toe pre- en probiotica
Lees ook ons blog 7 tips voor een gezonde darmflora.
Is er een bepaalde ‘ideale’ samenstelling van bacteriën die de beste is voor je gezondheid?
Veel onderzoek naar het microbioom gaat over bacteriën die al of niet aanwezig zijn. Wat we nu zien is dat de functie van het microbioom als geheel belangrijk is. Ook is de verscheidenheid aan soorten bacteriën van belang. Maar je kunt niet simpelweg zeggen die en die bacterie moet er zijn om een ideale samenstelling te hebben. Ieder microbioom is namelijk uniek.
Welke factoren beïnvloeden mijn microbioom?
Wat je eet en jouw levensstijl beïnvloeden jouw microbioom. Slaap je veel of weinig, heb je veel of weinig stress, eet je gezond of snack je juist veel, beweeg je veel of weinig. Dit kan allemaal van invloed zijn op jouw microbioom.
Maar ook het land, de omgeving waar je woont is van invloed. Leef je veel buiten of zit je voornamelijk binnen bijvoorbeeld.
Verder is belangrijk om te noemen dat jouw microbioom al door jouw geboorte kan worden beïnvloed. Ben je op de natuurlijke manier geboren of met en keizersnede kan al van invloed zijn. Zo ook of je borst-of flesvoeding hebt gehad. Wat is jouw genetische achtergrond en jouw leeftijd. Heb je een chronische ziekte, slik je veel medicijnen. Jouw microbioom wordt door heel veel factoren bepaald zoals je kunt lezen.
Moet ik stoppen met het nemen van mijn supplementen of medicijnen voordat ik een test doe?
Voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat raden we aan om een week voor het afnemen van een test geen voedingssupplementen meer te slikken. Bij het gebruik van medicijnen raden we aan om, indien mogelijk, één dag voor het afnemen van een test deze niet te slikken.
Wat vertellen de resultaten over mijn darmflora?
De resultaten geven je inzicht in de samenstelling van jouw darmflora. Ze vertellen je of er een evenwichtige of onevenwichtige darmflora is.
Wanneer de test aangeeft dat er een verhoogd risico is op het ontstaan van aandoeningen en/of wanneer er al aandoeningen aanwezig zijn, vormt de uitslag een uitstekende basis voor een individuele therapie of darmsanering die, uitsluitend na consultatie van een arts of therapeut, kan worden ingezet.
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Toch vragen? Neem dan contact op met een arts of therapeut.
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Toch vragen? Neem dan contact op met een arts of therapeut.
Waar moet ik zijn als ik vragen heb over mijn resultaten?
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Toch vragen? Neem dan contact op met een arts of therapeut.
Wanneer is het verstandig om een behandelaar te raadplegen?
Wij adviseren je om zo snel als mogelijk een gespecialiseerd arts, diëtist of therapeut te raadplegen wanneer:
- De uitslag aangeeft dat er een (licht) verhoogd risico bestaat op het verkrijgen van bepaalde aandoeningen.
- Andere parameters in de uitslag (o.a. afwijkingen in de diversiteit, stoornissen in de spijsvertering, de aanwezigheid van ontstekingen, etc.) wijzen op de noodzaak tot behandelen.
- Er al aandoeningen aanwezig zijn, waarvan bekend is dat deze samenhangen met het microbioom.
Alleen een ‘specialist’ kan alle testgegevens goed beoordelen, interpreteren en waar nodig omzetten in een persoonlijk behandelplan. Wil jij ook weten hoe het met jouw darmflora is gesteld? En of je dankzij noodzakelijke wijzigingen in jouw voedingspatroon tijdig (preventief) risico’s op het ontstaan van verschillende aandoeningen kunt verkleinen? Of wil je weten of jouw microbioom invloed heeft op de aanwezigheid van een al bestaande aandoening? Bestel dan de darmmicrobioom plus zelftest en maak een afspraak met een gespecialiseerde arts, diëtist of therapeut
Hoe ziet een gezond microbioom er uit?
Het microbioom van iedereen is anders. Jouw microbioom kan er heel anders uitzien als dat van jouw partner of kind(eren), maar toch voor jou prima zijn. Er bestaat geen ideaal microbioom. Ieder persoon heeft dan ook zijn eigen ‘gezonde’ microbioom, waarin de soorten en aantallen bacteriën verschillen. Aan de hoeveelheid verschillende bacteriën kun je zien hoe het met jouw darmgezondheid is. Dit noem je ook wel jouw diversiteit.
Hoe hoger de diversiteit, des te gezonder jouw darmen zijn.
Hoe lang moet ik wachten op mijn resultaten?
Je ontvangt van ons de uitslag, afhankelijk van de test, tussen 7 en 14 dagen.
Hoe nauwkeurig zijn mijn resultaten?
Onze zelftesten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Ons laboratorium is gecertificeerd door de Duitse accreditatie-instantie DAkks. Dat garandeert jou erkende en innovatieve testen. Daarnaast worden alle monsters geanalyseerd en beoordeeld door medisch specialisten.
Waar vind ik de handleiding?
Download hier de online handleiding (Darm microbioom.pdf)