Speekseltest:
Urinetest:
Man & vrouw:
Voordelen van de burn-out zelftest
- Zelftest, eenvoudig vanuit huis te doen.
- Niet afhankelijk van de beschikbaarheid en bereikbaarheid van een arts.
- Test via een urine- en speekselmonster.
- Professionele persoonlijke testuitslag met heldere uitleg.
Wij adviseren het persoonlijk rapport te delen met jouw arts of specialist om de resultaten verder door te nemen.
Wat meet een burn-out test?
De burn-out zelftest van Yours Health Test geeft jou inzicht in de waardes van verschillende hormonen die er wellicht voor zorgen dat je een burn-out hebt.
De burn-out basis test checkt jouw urine en speeksel op 6 verschillende hormonen.
- Uit jouw speeksel wordt gecheckt: DHEA en cortisol (dagprofiel)
- Uit jouw urine wordt gecheckt: adrenaline, noradrenaline, dopamine en serotonine.
De burn-out plus is gelijk aan de burn-out basis test met als extra dat jouw lichaam ook wordt gecheckt op 3 extra geslachtshormonen:
- Uit jouw speeksel: testosteron, progesteron en oestradiol.
Zo weet je meteen welke hormonen uit balans zijn.
Wat doen al deze hormonen? Waar zijn ze goed voor?
Cortisol (dagprofiel)
De bijnieren produceren cortisol. Het lichaam maakt dit hormoon aan om het energieniveau te reguleren. Cortisol regelt de afgifte van glucose, een essentiële brandstof in het lichaam. Daarnaast is cortisol het belangrijk stresshormoon in het lichaam.
*Dagprofiel: van nature heeft de cortisolwaarde in het lichaam een karakteristiek patroon. Bij een gezond persoon is er in de vroege ochtend een piek in de cortisolwaarde waar te nemen. Na de piek daalt het cortisolgehalte in de loop van de dag. Om middennacht is het cortisolgehalte het laagst. Dit karakteristieke patroon gebruiken wij om de stressbelasting te bepalen.
DHEA
Het hormoon DHEA is met name belangrijk voor een toereikende stresstolerantie en een optimale regulatie van de stofwisseling. De bijnieren produceren DHEA. Het is een veelvoorkomend hormoon in het lichaam. Uit DHEA worden andere geslachtshormonen zoals DHEAS, testosteron en estradiol gemaakt. De hoeveelheid DHEA is dus van belang voor de productie van andere hormonen.
Adrenaline
Bij stress of bedreigende situaties maakt het menselijk lichaam in grote hoeveelheden adrenaline aan. Dit gaat vaak samen met angst en woede. Ook kou, hitte, honger, dorst, pijn, fysieke inspanning en andere zaken die de balans in het lichaam verstoren, kunnen de adrenalineproductie verhogen.
Noradrenaline
Een gebrek aan noradrenaline in het lichaam kan zorgen voor depressieve gevoelens. Een overmaat aan noradrenaline in het lichaam kan zorgen voor euforische en opgewonden gevoelens, maar ook gespannen of angstige beleving.
Dopamine
Dopamine is een neurotransmitter, een stof in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengt. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen.
Serotonine
Serotonine is een neurotransmitter, een stof in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengt. Serotonine heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Serotonine wordt in de hersenen onder andere afgeven in de prefrontale cortex. Dit hersengebied is betrokken bij cognitieve en emotionele functies, zoals: beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing.
Testosteron
De bijnierschors en testikels produceren in het lichaam van de man testosteron. In het lichaam van de vrouw maken de bijnierschors en eierstokken testosteron aan. Het hormoon bindt zich deels aan eiwitten in het bloed. Het deel van het testosteron dat zich niet hecht aan eiwitten, het vrije testosteron, stroomt los door het bloed en dat is meetbaar.
Progesteron
Het hormoon progesteron kalmeert en stabiliseert hersenfuncties en stimuleert de productie van lichaamseigen opiaten in de hersenen. Dat geeft een positieve invloed op de gemoedstoestand.
Oestradiol
Oestradiol is een vrouwelijk geslachtshormoon en maakt deel uit van de hormoongroep oestrogenen. Toch is het hormoon ook te vinden bij mannen. In een mannelijk lichaam wordt oestrogeen gevormd uit DHEA of door omzetting van testosteron met behulp van een enzym uit buikvet. Een uitgebalanceerd oestradiolniveau verlaagt het risico op een hartaanval, beschermt tegen osteoporose en bevordert de innerlijke balans.
Wanneer een burn-out test doen?
Deze thuistest analyseert jouw hormonen die een rol spelen bij een neurologische disbalans. Stress is een oerkracht om te overleven. Wanneer je veel van jezelf vraagt, je niet meer kunt stoppen, raak je uitgeput. Bij een burn-out is de sympathicus (het gaspedaal van ons lichaam) hyperactief en is er een chronisch gevoel van onrust. Ook is het zenuwstelsel overbelast. Dit verstoort de energiebalans.
Op internet staan veel vragenlijsten om te kijken of je een burn-out hebt. Deze kunnen eigenlijk niet echt goed worden gebruikt om een goede diagnose te stellen. Het is maar net hoe je een vraag beantwoordt of er terecht kan worden geconcludeerd of je wel of geen burn-out hebt.
Speeksel- of bloedtest
Hierbij worden zowel jouw cortisolgehalte als jouw DHEA gemeten. Deze laatste kun je ook nog extra meten met een bloedtest. Cortisol kun je beter niet via een bloedtest onderzoeken. Het prikken van bloed geeft stress en dat verstoort jouw cortisolgehalte.
Wil je zeker weten of jouw klachten te maken hebben met een burn-out, dan adviseren wij deze test te doen.
Symptomen van een burn-out
Heb je al langer dan een half jaar last van onderstaande symptomen, doe dan deze burn-out zelftest.
Voorbeelduitslag burn-out test
Zodra ons laboratorium jouw urine- en speekselmonster heeft beoordeeld, krijg je een e-mail. Met de codes die bij je test zaten, kun je op de website inloggen en jouw resultaten bekijken.
Het laboratoriumonderzoek geeft je meer informatie over de waardes van jouw hormonen in jouw urine en speeksel.
Duidelijk
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Bij vragen staan onze medisch specialisten voor je klaar.
Persoonlijk
We maken een rapport op maat waarin we iedere parameter toelichten. We vertellen je hierin ook wat de resultaten inhouden voor jouw gezondheid.
Bespreekbaar
Is er ruimte is voor verbetering? Het persoonlijke rapport kun je delen met je arts, een specialist of een familielid om de resultaten verder door te nemen.
Hoe werkt het?
Stap 1
Kies de juiste test bij onze webshop
Binnen een werkdag ontvang je de test thuis. Bewaar de unieke code goed. Deze heb je later nodig om te resultaten te bekijken.
Stap 2
Afnemen monster en opsturen naar laboratorium
Neem de monster(s) af en stuur ze gratis naar het laboratorium. Je ontvangt een bevestigingsmail als ze zijn aangekomen.
Stap 3
Online resultaten bekijken met je persoonlijke codes
Je ontvangt een e-mail zodra de resultaten klaarstaan. Ga naar de website en klik op Resultaten. Vul de gegevens in en gebruik de unieke codes die je tijdens de levering hebt ontvangen. De resultaten zijn vervolgens te downloaden.
Veelgestelde vragen
Voor wie is deze burn-out test?
De test is geschikt voor iedereen die wil weten of hij of zij een burn-out heeft. Ook is de test bruikbaar om te onderzoeken of een bepaalde klacht, zoals vermoeidheid, te maken heeft met een burn-out.
Wat moet ik doen als ik een burn-out heb?
Als je last hebt van stress, ben je geneigd om te gaan snaaien. Je grijpt eerder naar ongezonde eenzijdige voeding. Jammer genoeg versterkt dit jouw ‘probleem’. Bijnieren kunnen juist uitgeput raken door dit soort voeding. In tijden van stress is het echt belangrijk om gezond te eten. Eet voeding die veel voedingsstoffen bevat. En eet regelmatig, bij voorkeur drie tot zes keer per dag. Sla geen maaltijd over. Zo voorkom je dat je trek krijgt en gaat snaaien.
Maar je herstelt natuurlijk niet alleen door jouw voedingspatroon aan te passen. Je moet de stress onder controle krijgen, zowel thuis als op je werk. Herstellen kost tijd, pak die tijd. MIND Korrelatie kan je wellicht verder helpen. Zij bieden professionele, anonieme hulp van psychologen en maatschappelijk werkers. Ze luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp.
Kan ik iets tegen een burn-out doen?
Als je last hebt van stress, ben je geneigd om te gaan snaaien. Je grijpt eerder naar ongezonde eenzijdige voeding. Jammer genoeg versterkt dit jouw ‘probleem’. Bijnieren kunnen juist uitgeput raken door dit soort voeding. In tijden van stress is het echt belangrijk om gezond te eten. Eet voeding die veel voedingsstoffen bevat. En eet regelmatig, bij voorkeur drie tot zes keer per dag. Sla geen maaltijd over. Zo voorkom je dat je trek krijgt en gaat snaaien.
Maar je herstelt natuurlijk niet alleen door jouw voedingspatroon aan te passen. Je moet de stress onder controle krijgen, zowel thuis als op je werk. Herstellen kost tijd, pak die tijd.
Wat is het verschil tussen een burn-out en depressie?
Heb je een burn-out, dan wil je wel, maar je lichaam is op, het lukt je gewoon niet meer. Je hebt geen energie meer.
Bij een depressie kun je het allemaal nog wel, maar heb je er gewoon geen zin in. Je wilt het niet.
Wat vertellen de resultaten mij?
De resultaten geven je zekerheid over de oorzaak van je klachten.
Waar moet ik zijn als ik vragen heb over mijn resultaten?
Je resultaten zijn altijd voorzien van een heldere uitleg. Toch vragen? Neem dan contact op met een arts of therapeut.
Moet ik stoppen met het nemen van mijn supplementen of medicijnen voordat ik een test doe?
Voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat raden we aan om een week voor het afnemen van een test geen voedingssupplementen meer te slikken. Bij het gebruik van medicijnen raden we aan om, indien mogelijk, één dag voor het afnemen van een test deze niet te slikken.
Hoe lang moet ik wachten op mijn resultaten?
Je ontvangt van ons de uitslag, afhankelijk van de test, tussen 7 en 14 dagen.
Hoe nauwkeurig zijn mijn resultaten?
Onze zelftesten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Ons laboratorium is gecertificeerd door de Duitse accreditatie-instantie DAkks. Dat garandeert jou erkende en innovatieve testen. Daarnaast worden alle monsters geanalyseerd en beoordeeld door medisch specialisten.
Waar vind ik de handleiding?
Download hier de handleiding (Burn-out.pdf)