De menopauze, wat, wanneer en waarom?

De menopauze, wat, wanneer en waarom?

De menopauze, wat, wanneer en waarom? 

Zweten, prikkelbaar gedrag, concentratieverlies, gevoelige borsten en vermoeidheid.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is 51 jaar. Maar wanneer dit precies gebeurt, is genetisch bepaald. Vandaar dat jouw vriendin wellicht eerder met allerlei klachten en kwaaltjes begint dan jij.

Menopauze, wat is het?

Ben je langer dan een jaar niet meer ongesteld geweest, dan zit je in de menopauze. Het is een natuurlijk proces in jouw lichaam. Het is jouw laatste menstruatie. Vaak valt deze in het begin van de tweede helft van de overgang. De menopauze ontstaat als jouw eierstokken geen vruchtbare eitjes meer produceren. Het is eigenlijk het gevolg van het verouderen van jouw lichaam. Oh help, dat klinkt eng, oud worden. En dat is dan ook vaak de reden dat vrouwen hun klachten niet serieus nemen en ermee blijven lopen.

Zit ik in de menopauze?

De duur van de pre- en postmenopauze verschilt per vrouw. De meeste vrouwen raken tussen de 45 en 55 jaar in de overgang. Jouw laatste menstruatie is dus jouw menopauze. In de menopauze ben je niet meer vruchtbaar en kun je dus geen kinderen meer krijgen. De menopauze bepaal je dus pas achteraf. Jouw hormoonbalans verandert. De één heeft nergens last van, de ander kampt met allerlei klachten.

Van opvliegers tot stemmingswisselingen, alles hangt samen met jouw genen.

Is menopauze een andere benaming voor overgang?

De menopauze en overgang zijn niet hetzelfde. Het zijn twee verschillende stadia in het leven van jou als vrouw. Met de overgang van een vrouw wordt de periode bedoeld waarbij jouw menstruatiepatroon verandert. De overgang kan wel jaren duren. De menopauze daarentegen is een bepaald moment, het moment dat jouw menstruatie stopt. Het is een onderdeel van de overgang.

Waarom komen vrouwen in de overgang?

We hebben het al eerder genoemd, wanneer je in de overgang komt, is genetisch bepaald. Hoe beter jouw genen zijn werk doen, hoe langer je vruchtbaar blijft. Jouw hormoonhuishouding verandert compleet tijdens de overgang. Bij je geboorte heb je als vrouw veel eicellen in jouw eierstokken. Gedurende jouw leven produceert jouw lichaam in de vruchtbare periode het hormoon oestrogeen. Hierdoor kunnen jouw eicellen rijpen en word je ongesteld.

Tip! Aan de kleur van je urine kun je eenvoudig zien of je voldoende drinkt. Is deze licht van kleur, dan drinkt je voldoende. Is deze donker van kleur? Pak dan gauw nog één of twee glazen water. Waarschijnlijk heb je dan te weinig gedronken.

Tijdens de overgang stopt deze afgifte van eicellen. Jouw eierstokken maken steeds minder oestrogeen aan. Je hormoonhuishouding gaat schommelen en je kunt diverse overgangsverschijnselen krijgen. Jouw menstruatie wordt onregelmatig en stopt uiteindelijk helemaal. Dit alles is vastgelegd in jouw genen, je kunt er niks aan doen.

Vruchtbaarheidsproblemen

Lukt het jou maar niet om zwanger te raken? Heb je alles geprobeerd, maar weet je het niet meer? Wellicht is jouw hormoonhuishouding verstoord. Kwam jouw moeder vroeg in de overgang, dan kan het zijn dat dit bij jou ook het geval is. Ben je de 35 jaar gepasseerd, dan kan het goed zijn om een menopauze test te doen.

Ben je jonger, dan geeft een hormoonprofiel test jou ook meer duidelijkheid. Komt hier uit naar voren dat er een disbalans is in jouw hormoonhuishouding, dan kan dit te maken hebben met verkeerde voeding, overgewicht, stress of een vitamine tekort. Van een overgang hoeft dan nog geen sprake te zijn.

Menopauze test

Ben je al een tijd niet meer ongesteld geweest? Heb je veel last van opvliegers, slaap je slecht of heb je wellicht last van urine-incontinentie? En weet je zeker dat dit niet te maken kan hebben met stress? Dan kan het goed zijn om te kijken of je wellicht in de overgang bent. De menopauze test van Yours Health Test is een eenvoudige test. De uitslag geeft je meteen meer inzicht in de mogelijke oorzaak van bovengenoemde overgangsklachten.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?