Darmpoliepen, heb jij ze?

Darmpoliepen, heb jij ze?

Darmpoliepen, heb jij ze? 

Waarom krijg jij wel darmpoliepen en ik niet? Goede vraag. Hoe poliepen ontstaan, is niet bekend en waarom jij ze wel krijgt en ik niet, ook niet. Wat we wel kunnen zeggen, is dat voeding, leefstijl en erfelijke aanleg een rol kunnen spelen.

Wat zijn darmpoliepen

Een darmpoliep is een woekergroei van het slijmvlies in de darm. Deze kan variëren in grootte en in vorm. Van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Hij kan zo groot worden dat hij jouw darm blokkeert.

Poliepen komen veel voor. Je kunt ze hebben zonder het te weten. Vervelend? In principe niet. De meeste darmpoliepen zijn goedaardig en vaak heb je ook geen klachten. Slechts 5% ontwikkelt zich tot een kwaadaardige tumor.

Hoe kom je er aan?

Beter is om te zeggen, hoe kom je ervan af! We begonnen er in dit blog al mee. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van poliepen zijn voeding, leefstijl en erfelijke aandoening.

Komen er poliepen in jouw familie voor, dan is het verstandig om hierover met een arts te praten. Of preventief jaarlijks zelf een darmpoliepentest te doen.

Goed om te weten is, krijg je een poliep, dan is dit vaak het gevolg van iets anders. Jouw lichaam heeft je waarschijnlijk al verschillende keren seintjes gegeven. Een klacht waar je waarschijnlijk al een tijd mee loopt, maar nooit echt aandacht aan hebt besteed.

Luisteren naar jouw lichaam is belangrijk.

Welke klachten geven darmpoliepen?

Heb je een poliep dan weet je dat vaak zelf niet eens. Ze geven namelijk niet altijd klachten. Krijg je wel klachten, dan heb je vaak één van onderstaande symptomen.

  • Bloed in jouw ontlasting
  • Verandering in jouw ontlastingspatroon
  • Je hebt een erg onregelmatige stoelgang
  • Buikpijn
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies

Schrik niet meteen als je één van deze klachten hebt. Behalve het hebben van bloed in jouw ontlasting, komen bovenstaande klachten ook vaak voort uit onschuldige aandoeningen. Houden ze langdurig aan, zeg langer dan twee weken, kom dan in actie.

Kan ik er iets tegen doen?

Tijdens het bevolkingsonderzoek darmkanker kunnen darmpoliepen worden ontdekt. Mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar hiervoor een uitnodiging. Dit is een preventief onderzoek en geheel vrijblijvend. Jouw ontlasting wordt gecheckt op eventuele bloedsporen. Diverse darmkanker aandoeningen namelijk kunnen uit poliepen ontstaan.

Het kan zelfs goed zijn om vanaf jouw 40e levensjaar jaarlijks al een test te doen. Komt er bij jouw familieleden darmkanker voor, dan is het raadzaam om een darmtest eerder en frequenter te doen. Er bestaat namelijk het risico op een erfelijke aanleg.

Uiteraard kun je zelf ook wel veel doen om poliepen te voorkomen. Enkele tips die jou gaan helpen:

  • Eet niet te veel rood vlees en bewerkte vleeswaren.
  • Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk
  • Rook niet
  • Drink alcohol met mate
  • Drink voldoende water
  • Beweeg voldoende
  • Houd jouw lichaamsgewicht in de gaten

Eigenlijk hetgeen waarvan je al wel weet dat het niet zo goed voor je is.

Darmpoliepentest

Heb jij regelmatig bloed in jouw ontlasting of is jouw ontlasting structureel anders dan normaal? Dan is het verstandig om een test te doen. Naast een endoscopie of een CT scan, waarvoor je eerst naar je huisarts moet, kun je zelf een darmpoliepentest doen. Wil je graag een volledig beeld van jouw darmen, dan biedt een darmgezondheidstest meer informatie. Deze is er zelfs ook voor kinderen.

Dit zijn alle drie ontlastingstesten en worden uitgevoerd in een professioneel geaccrediteerd laboratorium. Op deze manier kun je checken of jouw klachten te maken hebben met darmpoliepen.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?