Word je van stress dik?

Word je van stress dik?

Word je van stress dik? 

Kan het zijn dat stress jou dik maakt? Jou die echte rolletjes vet bezorgd? Lees in onderstaand blog hoe stress jouw gewicht kan beïnvloeden. Tevens geven we je meteen wat handige tips om dit te voorkomen.

Gewichtstoename door stress

Stress kan op verschillende manieren jouw gewicht beïnvloeden. Ben je gestrest, dan word je sneller een zogenaamde emo-eter of stress-eter. Je pakt dan sneller iets ongezonds en calorierijk. Die reep chocolade of die zak borrelnootjes is dan wel erg verleidelijk. Heb je last van chronische stress, sta je gedurende een langere tijd erg onder druk, dan pak je sneller ongezonde producten. Dit kan op de lange termijn tot gewichtstoename leiden.

Chronische stress kan ook leiden tot een verhoogd cortisolgehalte. Cortisol, het “stresshormoon”, kan jouw bloeddruk en jouw bloedsuikerspiegel verhogen. Het kan ook jouw immuunsysteem beïnvloeden. Uit diverse studies is gebleken dat een hoog cortisolgehalte in verband wordt gebracht met overgewicht. Je krijgt meer vet op en rond jouw buik. Wil je weten wat jouw cortisolgehalte is, doe dan een cortisol zelftest.

Hoe ga je met stress om?

Ben je gestrest, dan heb je minder snel zin om te gaan sporten of een lange wandeling te maken. Stress geeft je namelijk het gevoel dat je emotioneel uitgeput bent. Je blijft liever op de bank hangen. Lekker Netflix kijken. Je hebt geen zin om actief bezig te zijn. Je hebt bovendien geen puf om een gezonde maaltijd te maken en slapen gaat ook niet al te best.

Omgaan met stress is een belangrijke stap richting jouw herstel. Als je op de juiste manier met stress weet om te gaan, verbetert het jouw gezondheid. Het lukt je dan ook weer een gezonde levensstijl aan te houden en uiteindelijk leidt dit tot minder gewichtstoename.

Wij geven je hieronder enkele tips qua stressmanagement. Hoe jij jouw stressmomenten’ onder controle’ kunt krijgen. Dit is uiteraard geen rocket science. Iedereen reageert anders op stress. Bekijk voor jezelf welke tip(s) het beste voor jouw werkt(en).

Tip 1. Herken op tijd de symptomen

Bekijk voor jezelf wat je aan eten pakt als je gestrest bent. Vraag jezelf dan af waarom je juist dat pakt. Heb je echt honger of is het de stress? Brengt chocolade jouw in de verleiding? Haal dit dan niet meer in huis. Het is makkelijker om weer een gezonde eetroutine te krijgen als er geen verleidingen op de loer liggen.

Tip 2. Leg jouw eetpatroon vast

Sommige mensen die stress ervaren, houden bij wat ze op momenten van stress eten. Dit kan helpen om een inzicht te krijgen in jouw ongewone eetpatronen. Denk aan een snaaimoment om 11 uur, zo vlak voor de lunch. Of na het avondeten nog een stroopwafel pakken. Probeer hier goed mee om te gaan. Pak dan eerder iets gezonds. Een bakje komkommer, wortel of ongebrande noten. Leg dat desnoods al klaar.

Tip 3. Eet gezond

Als jij stress onder controle probeert te houden, sla dan geen maaltijd over. Doe je dit wel, dan krijg je later op de dag vaak enorme trek en pak je eerder iets ongezonds. Heb je tijdens een stressmoment geen tijd voor jouw ontbijt, zoek dan naar makkelijke alternatieven. Probeer de avond ervoor alvast iets te maken, zoals havermout of een smoothie. Deze kun je makkelijk een nacht in de koelkast bewaren. De volgende ochtend hoef je dit alleen nog maar te pakken. En het is nog gezond ook!

Tip 4. Beweeg

Regelmatig een wandeling, lekker bewegen is het beste stressmedicijn. Jouw endorfines, jouw gelukshormonen, worden hierdoor geactiveerd. Je voelt je vrolijker en stressvrij. De lente komt er aan, dus hup lekker naar buiten.

Tip 5. Probeer te ontspannen

Makkelijker gezegd dan gedaan als je gestrest bent, probeer te ontspannen! Maar echt, het helpt. Adem een paar keer diep in, doe yoga-oefeningen of laat je lekker masseren. Allemaal erg fijne ontspanningsmethodes. Ook zijn er mensen die baat hebben bij het luisteren naar zachte muziek of een bezoekje aan een familielid, vriend of vriendin.

Tip 6. Slapen

Gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat stress toeneemt als je jouw dagdagelijkse dingen wilt doen. Dit komt omdat je er te moe voor bent. Probeer echt voldoende te slapen. Een bepaald slaapritme aanhouden, helpt ook. Leer jezelf een bepaalde route aan voordat je gaat slapen. Het werkt echt!

Concluderend kunnen we zeggen, ja van stress kun je dik worden. Maar heb jij jouw stressmomenten onder controle, dan zijn die extra’s kilo’s er waarschijnlijk zo weer af.

Krijg inzicht in jouw gewichtstoename

Krijg inzicht in jouw gewichtstoename

Er bestaan veel redenen waarom je opeens wat zwaarder bent dan anders. Wij adviseren dan ook altijd om eens met een specialist te praten over de mogelijke oorzaken. Uiteraard alleen als jezelf niet echt weet hoe het komt.

Wellicht is het ook goed om jouw cortisolwaarde te meten. Bestel eenvoudig en snel onze cortisol zelftest of de stressprofiel zelftest. De stressprofiel test meet naast jouw cortisol ook jouw melatoninegehalte (slaaphormoon).

Deze thuistesten brengen jouw cortisollevel in kaart. Standaard verloopt dit volgens een vast patroon. Een cortisolpiek vroeg in de ochtend, wat gedurende de dag daalt. Qua melatonine is dit net andersom, een piek in de avond die gedurende de nacht daalt.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?