Nemen jouw hormonen een loopje met je?

Nemen jouw hormonen een loopje met je?

Nemen jouw hormonen een loopje met je? 

Opvliegers? Dan weer heet, dan weer koud? Reageer je soms net even wat heftiger dan anders? Ben je soms snel geïrriteerd? Zo vervelend en je kunt er ook zo weinig aan doen. Jouw hormonen zijn hier vaak de veroorzakers van. Ze beïnvloeden jouw humeur. Maar wat doen ze nog meer? In dit blog richten we ons alleen op de hormonen bij de vrouw.

Wat zijn hormonen?

Hormonen sturen allerlei processen in jouw lichaam aan. Denk hierbij aan jouw stofwisseling, groei en het immuunsysteem. Ze spelen ook een rol bij fysieke klachten, verouderingsverschijnselen, gedrag en ziektes. In een eerder blog spraken we al over het feit dat het hormoon cortisol ervoor kan zorgen dat je meer buikvet krijgt. (blog: Lukt het afvallen niet)

Zorg dat jouw hormoonhuishouding in balans is. Dan ben je vrolijk, heb je veel energie en voelt het of je de hele wereld aankunt.

Jouw hormoonhuishouding is in disbalans, als je een tekort of overschot van een bepaald hormoon hebt.

Belangrijkste hormonen?

Als ik je vraag een paar hormonen op te noemen, dan lukt dat ongetwijfeld wel. De bekendste zijn insuline, cortisol, testosteron en adrenaline. Welke ken jij nog meer? Er bestaan enorm veel hormonen in jouw lichaam. Hieronder bespreek ik er kort een aantal.

Insuline: het opslaghormoon

Insuline zorgt ervoor dat jouw bloedsuikergehalte niet te hoog of te laag is. Glucose (suiker) wordt in jouw lichaamscellen als energiebron gebruikt. Het verhoogt de opslag van vet en de spieropbouw.

Cortisol: het stresshormoon

Cortisol is jouw belangrijkste stresshormoon. Als je stress ervaart, maakt jouw lichaam cortisol aan. Het verhoogt ook jouw zin in suiker, wat buikvet stimuleert. Dit hormoon zorgt dat je staande blijft als je onder enorme druk staat.

Testosteron: het mannelijke hormoon

Dit hormoon, dat zowel bij mannen als vrouwen in het lichaam voorkomt, heeft invloed op de groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken en hersenfuncties. Het stuurt ook de energiehuishouding en spiergroei aan.

Adrenaline: overlevingshormoon

Adrenaline is net als cortisol een stresshormoon. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam in een gevaarlijke of stressvolle situatie meteen in actie komt. Je hart gaat sneller kloppen, je spieren trekken samen en je bloed gaat sneller stromen. Je denkvermogen verbetert en we kunnen ons beter concentreren. Het zet je als het ware in de actiemodus.

Oestrogeen: het vrouwenhormoon

Oestrogeen stimuleert jouw vrouwelijke kenmerken, denk o.a. aan borsten, heupen. Verder stimuleert het jouw libido, beschermt je botten en houdt jouw huid stevig. Het speelt een belangrijke rol in jouw menstruatiecyclus. Verder kan het bepaalde symptomen van jouw menopauze verlichten.

Progesteron: het zwangerschapshormoon

Progesteron speelt en belangrijke rol bij zwangerschap. Het is o.a. verantwoordelijk voor het feit dat een bevruchte eicel goed kan innestelen. Het zorgt voor een betere nachtrust en het maakt je rustiger.

DHEA: veelvoorkomend hormoon

Dit hormoon, geproduceerd in de bijnieren, ondersteunt onder andere het afweersysteem. Verder kan het je geheugen verbeteren en overgewicht helpen te verminderen. Ook biedt DHEA het lichaam bescherming wanneer je stress ervaart.

Schildklierhormoon: het stofwisselingshormoon

Dit hormoon bepaalt voor een groot deel de hoeveelheid energie die ons lichaam in rust verbruikt. Het versnelt jouw stofwisseling en spijsvertering, verbetert jouw doorbloeding, verhoogt jouw lichaamstemperatuur en hartslag. Bovendien zorgt het voor een verbetering van jouw algemene welzijn.

Groeihormoon: voor groei en opbouw

Dit hormoon regelt jouw groeiproces. Het zorgt voor de juiste hoeveelheden vet, water en spieren in jouw lichaam. Het stimuleert de bouw van nieuwe cellen en de aanmaak van stevig botweefsel. Het groeihormoon kan invloed hebben op jouw concentratievermogen en het geheugen.

Melatonine: ons slaaphormoon

Dit hormoon speelt en belangrijke rol in jouw slaap-waakritme. Het bepaalt jouw slaappatroon en ons dag- en nachtritme. Melatonine zorgt voor het in- en doorslapen, hoe diep en hoe lang je slaapt.

Hormonen en jouw humeur

Iedere maand weer opnieuw beïnvloeden ze jouw stemming als je ongesteld moet worden. Ben je zwanger of zwanger geweest, dan herken je ook de stemmingswisselingen. Of misschien zit je in de overgang en wordt je ook helemaal gek van die opvliegers. Dit wordt allemaal door jouw hormonen gedaan.

Jouw maandelijkse cyclus in combinatie met andere factoren zoals voeding, stress, gezondheid, beweging, werk en privéleven beïnvloeden hoe jij je als vrouw ieder week voelt. De symptomen zijn bij de ene vrouw heftiger dan bij de ander. Neem contact op met jouw huisarts. Er kan genoeg gedaan worden aan jouw hormoonschommelingen.

Tips:

  1. Eet zoveel mogelijk natuurlijke (groene!) voeding
  2. Zorg voor goede en voldoende slaap
  3. Drink voldoende water
  4. Zorg voor voldoende ontspanning

Lees ook ons blog Tips om jouw cortisolgehalte te verbeteren.

Krijg jouw hormonen weer in balans

Ervaar je veel stress, is het de bepaalde periode van de maand, eet je slecht, dan kan dit invloed hebben op jouw hormonen. Jouw omgeving heeft een grote invloed op jouw levensstijl en dus op jouw hormonen.

Wist je dat tijdens de overgang jouw hormoonbalans verandert. Jouw eierstokken produceren dan minder oestrogeen en progesteron. Jouw hormoonhuishouding raakt hierdoor uit balans. Hierdoor ontstaan jouw klachten zoals moeheid, opvliegers, nachtelijk zweten en menstruatieveranderingen.

Hormoonprofiel vrouw zelftest

Wil jij weten hoe het met jouw hormoonhuishouding is gesteld? Herken jij je in bovenstaande klachten en heb je het gevoel dat het met je hormonen te maken kan hebben? Denk dan eens aan een zelftest hormoonprofiel vrouw. Deze brengt jouw volledige hormoonhuishouding in kaart.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?