Heb ik een soa?

Heb ik een soa?

Heb ik een soa?

Met schaamrood op mijn wangen sta ik in de badkamer. Het zal toch niet waar zijn? Ik die altijd zo voorzichtig ben, een soa? Nee dat kan echt niet! Ben ik onvoorzichtig geweest? Heb ik niet goed uitgekeken?

Wat is een soa?

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Deze wordt overgedragen via intiem contact, zonder voorbehoedsmiddel. Dit geldt voor zowel ‘normale’, anale als orale seks. Een soa is erg besmettelijk, maar als je er op tijd bij bent, over het algemeen goed te behandelen.

Het vervelende aan een soa is, dat je niet altijd klachten hebt. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt.

Hoe kom ik aan een soa?

Je kunt een soa op verschillende manieren krijgen, namelijk via:

  • sperma
  • bloed
  • vaginale afscheiding
  • slijmvliezen van de anus, penis of vagina

Een voorbehoedsmiddel beschermt je tegen HIV en tegen een ongewenste zwangerschap, maar ook tegen een soa.

Zorg altijd voor een goede hygiëne.

Is een soa gevaarlijk?

Een soa is zoals eerder gezegd, als je er op tijd bij bent, niet gevaarlijk. Blijf je er te lang mee rondlopen, steek je jouw kop in het zand, dan kan het wel degelijk schade in jouw lichaam aanrichten.

Als je weet dat je een soa hebt, is het van belang dat er snel een behandeling wordt gestart. Doe je dit niet, dan heb je kans op onvruchtbaarheid, ontstekingen aan je lever, zenuwproblemen of zelfs hartproblemen. Ben je zwanger, dan kan dit leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een ontsteking aan de foetus. En dit wil je toch niet? Dus als je twijfelt, laat je dan op tijd testen of doe een soa test.

Symptomen van een soa

Zoals gezegd, het kan zijn dat je niks merkt, maar over het algemeen heb je de volgende klachten bij een soa:

  • Abnormale afscheiding
  • Beestjes
  • Huiduitslag in de vorm van blaasjes en bultjes
  • Bloedverlies (bij vrouwen)
  • Pijn en branderig gevoel tijdens het plassen
  • Jeuk aan en roodheid van het geslachtsorgaan
  • Zweertjes, wondjes of wratjes rond of op het geslachtsorgaan
  • Koorts

Hoe weet ik of ik een soa heb?

Dat is een belangrijke vraag. Als je één van bovenstaande symptomen hebt, dan kan dit op een soa duiden.

Maar zoals al eerder gezegd, het kan ook zijn dat je je helemaal niet bewust bent dat je besmet bent of dat jouw partner besmet is. Dat is ook de reden waarom er altijd wordt gezegd, vrij veilig! Veilig wil zeggen, met een voorbehoedsmiddel. Zowel bij anale, orale als vaginale seks. Ook al vind je dit niet prettig of vind je het moeilijk om dit aan je partner te laten blijken. Als je elkaar nog niet zo lang kent, is het dragen van een voorbehoedsmiddel echt belangrijk. Of je moet beide een soa-test doen en als deze negatief is, dan kan het een ander verhaal zijn.

Hoe werkt een soa zelftest?

De soa-zelftest van Yours Health Test doe je niet met een naar stokje in je penis of vagina. Nee, dit is een urinetest, die je gemakkelijk thuis zelf kunt uitvoeren .

De soa-thuistest kun je eenvoudig en anoniem online bestellen via de website. Je vangt thuis een beetje urine op en stuurt dit in de bijgeleverde retourenvelop op naar het betrouwbare laboratorium voor onderzoek. In ons laboratorium beoordelen specialisten jouw monster. Dit is dezelfde betrouwbare methode als een soa-test bij de huisarts of GGD, maar dan zonder deze tussenpersonen.

Is de uitslag positief, dan betekent dit dat je hoogstwaarschijnlijk een soa hebt. Wij adviseren je dan om een afspraak te maken met jouw huisarts voor een behandeling. Je krijgt alle resultaten van de test om deze mee te nemen naar jouw huisarts. Zo voorkom je dat je nogmaals moet worden getest.

Heb altijd veilige seks. Niet alleen om niet zwanger te raken, maar ook om geen soa op te lopen. Blijf er ook niet mee rondlopen. Durf je niet naar een huisarts, bestel makkelijk en snel onze soa-zelftest. Op die manier heb je snel en makkelijk duidelijkheid.

Van schaamte is nog nooit iemand genezen.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?