Chronische buikpijn bij kinderen

Chronische buikpijn bij kinderen

Chronische buikpijn bij kinderen 

Niets is zo vervelend als jouw kindje met pijn te zien. Ineengekrompen op de bank, soms zelfs huilend van de pijn. Chronische buikpijn is helaas een veel voorkomend probleem bij kinderen. Naar schatting heeft ongeveer 8% van de kinderen in Nederland regelmatig last van buikpijn. Vaak gaat deze buikpijn gepaard met andere klachten zoals een opgezette buik, misselijkheid, minder eetlust, diarree en obstipatie.

Wanneer spreek je van chronische buikpijn?

Je spreekt van chronische buikpijn als jouw kind gedurende een langere tijd, denk dan echt aan meer dan twee maanden, pijn heeft in de onderbuik. Jouw kind hoeft niet iedere dag buikpijn te hebben. Maar wel meerdere keren per week gedurende een langere periode. De ene keer kan de pijn heviger zijn dan de andere keer.

Oorzaken buikpijn

Belangrijk is om de oorzaak van de buikpijn te achterhalen. Verschillende aandoeningen kunnen de buikpijn veroorzaken. Vaak zijn deze van lichamelijke aard. Denk aan:

  • Urineweginfectie
  • Parasieten
  • Obstipatie als gevolg van te weinig bewegen, eten van te weinig vezels, te weinig drinken en ophouden van ontlasting
  • Ziekte van Crohn (meestal pas vanaf 15 jaar)
  • Coeliakie
  • Lactose-intolerantie
  • Hormonale klachten bij meisjes in de (pre)puberteit

Maar ook onderstaande oorzaken kunnen buikpijn tot gevolg hebben:

  • Spanningen thuis of op school
  • Geweld
  • Seksueel misbruik

Vooral jonge kinderen kunnen niet duidelijk aangeven waar de buikpijn vandaan komt. Misschien heeft jouw kind wel andere klachten en vertaalt hij/zij dit in het hebben van buikpijn.

Kom in actie. Jouw kindje hoort buiten te spelen en niet met buikpijn op de bank te liggen.

Verstoorde darmflora

Is jouw darmflora verstoord, dan kun je buikpijn krijgen. Deze kan op termijn chronisch worden. De meest voorkomende oorzaak bij kinderen ligt vaak bij de darmen. Denk dan aan slechte voedselvertering, verstoord microbioom of verminderde conditie van de darmslijmvliezen. Bij kinderen zie je vaak voedselintolerantie, zoals een lactose-, gluten- of notenallergie.

Een verstoring in jouw darmflora, jouw microbioom kan worden veroorzaakt door langdurig gebruik van antibiotica, te weinig slaap, stress, ongezond eten of een darminfectie. Kinderen zijn hier gevoelig voor.

Darmgezondheidstest

Belangrijk is om te achterhalen waar de buikpijn echt vandaan komt. Een darmgezondheidstest speciaal voor kinderen kan dan uitsluitsel bieden. Met deze test krijg je inzicht in de gezondheid van de darmen van jouw kind. Alleen dan kan er een passende behandeling worden gestart. Denk daarbij aan de conditie van het spijsverteringvermogen, de spijsverteringscapaciteit, het darmslijmvlies en het darmgeassocieerde immuunsysteem. Gewoon vanuit huis.

Jij wilt toch ook dat jouw kindje straks weer meer lacht en van die vervelende pijn af is? Wacht niet te lang met actie.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Wat zoek je?